Смекни!
smekni.com

Настільний теніс (стр. 2 из 3)

При хватці “Пером” зручніше бити м’ячі, які летять близько від себе. Застосовування азіатської хватки дає значно більші можливості для роботи кисті.

Спосіб хватки, при якій великий і вказівний пальці співставлені, сприяє підвищенню рухомості кисті, але знижує силу удару. А спосіб, при якому ці пальці розставлені широко обмежують рухомість кисті, підвищують силу удару, але його технічні можливості обмежені. Можливі також варіанти не симетричного розташування пальців. Наближення до ручки вказівного пальця значно збільшує силу удару. Роблячи упор на великий палець зручно виконувати підрізки. Наближення до ручки великого пальця зручне для виконання підрізок, але обмежує можливості удару зліва по низьких і коротких м’ячах.

Правила гри

Основні правила гри не складені. В спрщеному вигляді вони зводяться до того, щоб м’яч перелетів через сітку і влучив в половину стола суперника.

М’яч вводять в гру подачами. Їх виконують почергово, по п’ять разів підряд кожен гравець. Партія продовжується до тих пір, поки один з суперників не набере 21 очко, а у противника буде як мінімум на 2 очка менше. Наприклад: 21:19. Якщо рахунок 21:20, то гра йде до рахунку 22:20 і т.д. Відповідний удар гравець виконує тільки після відскоку м’яча на своїй половині. Якщо ж ця умова не виконана, то очко втрачене – його виграє суперник.

Такі початкові вимоги. Але практика проведення змагань показує, що цих правил недостатньо щоб вирішити всі конфліктні ситуації. Обов’язково виникають такі спірні питання, як визначення правильності прийома, при попаданні м’яча в край столу, допустимі межі переміщення партнерів, розстановки гравців і ін.

В настільний теніс можна грати один-на-один (одиночні зустрічі), а можна і два-на-два (парні зустрічі). Вони в свою чергу розподіляються на чоловічі, жіночіізмішані.

Для проведення змагань різного рівня завжди розробляється положення, яке визначає кількість учасників, рівень їх підготовки, вік, умови змагання, визначення переможців, нагороди і ін.

У нас затверджені такі вікові групи:

- дитяча – 10 – 12 років;

- підліткова – 13 – 14 років;

- молодша юнацька – 15 – 16 років;

- старша юнацька – 17 – 18 років;

- група юніорів – 19 – 21 рік;

- група дорослих – 22 роки і старші;

- група старшого віку:

- мужчини старші – 40 років;

- жінки старші – 35 років.

В залежності від масштабу змагань (міські, обласні, республіканські) встановлені мінімальні розміри ігрового майданчика ( від 7,75´4,5 до 14´7 м)

На масштабних змаганнях особливо обумовлена висота приміщення (не вишче 4 м). Ця вимога викликана появою такого технічного прийому, як кручені свіча, коли м’яч пролітає високо над сіткою.

Гра починається з подачі. Виконують її так: м’яч, підкинутий з відкритої долоні, ударяють ракеткою так, щоб він відскочив від своєї половини стола, перелетів через сітку або збоку від неї і торкнувся столу на стороні суперника. Незалежно від того, де стоїть подаючий, ракетка і м’яч під час подачі повинні знаходитись за задньою лінією столу і її уявним продовженням. З цього приводу часто виникають суперечки: чи там стоїть подаючий?

Необхідно наавжди запам’ятати: ніяких обмежень місця розташування гравця при виконанні ним подачі правила не передбачають. Спортсмен може заходити за продовження задньої кромки столу, але заносити за енї ракетку і м’яч забороняється. Забороняється також підкидати м’яч в напрямку, відмінному від вертикалі не більше ніж на 450. Ця вимога введена для того, щоб неможливо було підкручувати його пальцями.

Подача програна, якщо м’яч поданий з ходу; якщо подаючий впустить або впіймає м’яч, підкинутий для подачі; якщо промахнеться під час удару.

Подачу переграють, якщо перед падінням на сторону противника м’яч зачепить сітку і буде відбитий приймаючим з льоту.

Подачу обов’язково переграють, якщо приймаючий вголос, або піднятою рукою до удару подаваючого заявить, що він не готовий до гри.

Щодо місця розташування приймаючого, то ніяких обмежень діючі правила не передбачають. Він може стояти де завгодно.

Розиграш очка починається з моменту подачі і продовжується до тих пір, поки м’яч перелітає з однієї сторони столу на іншу. Відбитий м’яч обов’язково повинен торкнутися ігрової поверхні столу на стороні противника.

М’яч можна відбити будь-якою частиною ракетки. Ракетку дозволяється перекладати з однієї руки в іншу, тримати двома руками. М’яч можна відбивати і кистю руки, яка утримує ракетку.

Гравець одержує очко, якщо його противник зробить одну з перелічених помилок:

1. неравильно виконає подачу;

2. зльоту торкнеться м’яча ракеткою, або кистю руки, яка тримає ракетку;

3. подасть м’яч мимо ігрової поверхні столу на стороні противника;

4. відбиваючи м’яч, торкнеться його ракеткою більше одного разу;

5. відіб’є м’яч ракеткою, випущеною до удару з руки;

6. торкнеться м’яча під час розиграшу будь-якою частиною тіла, що знаходиться над столом (за вийнятком кисті руки, яка тримає ракетку);

7. під час розиграшу очка торкнеться сітки або її стойки, або столу на стороні противника будь-якою частиною тіла;

8. не встигне правильно відбити посланий йому м’яч після першого відскоку на своїй стороні;

9. торкнеться до ігрової поверхні столу вільною рукою;

10. зсуне стіл або його кришку.

М’яч знаходиться у грі після правильно виконаної подачі або відбитим після першого відскоку на столі противника до тих пір, поки не буде порушене хоча б одне з наведених вище правил (за вийнятком правил, що відносяться до подачі).

Продовження гри

Є два принципи зустрічей:

по круговій системі, коли кожен учасник по черзі зустрічається з усіма іншими учасниками;

по системі з вибуванням, коли після кожного туру кількість учасників зменшується вдвічі. Цю систему ще називають олімпійською.

Якщо змагання проводять за круговою системою, право вибирати покажчик гри надається спортсмену, номер якого вказаний першим.

Якщо змагання проводять по олімпійській системі, проводиться жеребкування.

Той, хто одержав право вибору, може вибрати і подачу або прийом подачі (в даному випадку, противник повинен вибрати подачу або прийом подачі), або надати супернику право вибору.

Право розпочати гру дає можливість відразу захопити ініціативу, задати поєдинку свій тон.

Гра складається з п’яти або з трьох партій. Це обумовлюється положенням.

Розіграш очка починається з подачі. Помилка дає очко пртивнику. Після кожних п’яти очок подаючий стає приймаючим, а приймаючий – подаючим. Починаючи з рахунку 20 : 20 черговість подачі змінюється після кожного очка.

Після кожної партії гравці обмінюються сторонами і черговістю подачі.

В вирішальній партії (третій або п’ятій) гравці обмінюються сторонами після виграшу 10 очок одним із противників.

Якщо під час зустрічі черговість подачі порушена або в вирішальній партії своєчасно не була зроблена зміна сторони, то помилка повинна бути виправлена після закінчення розиграшу першого ж очка. Всі очки, які розіграні до виправлення помилки, зараховуються

В зустрічах з п’ти партій після третьої (в зустрічах дітей і підлітків з трьох партій – після другої) за проханням одного з учасників може бути надана п’ятихвилинна перерва.

Крім того, короткочасні зупинки (небільше 5 хв) дозволяються в тих випадках, коли пошкоджена сітка, зіпсований м’яч, спортсмен дістає травму. Якщо він змушений звернутися до лікаря, то перерва збільшується до 10 хвилин. Перервану або відкладену гру починають з рахунку, на якому була зупинена, при тих самих умовах контролю часу і розміщення гравців за столов.


Парні ігри

В парних іграх подачі виконують так, як в одиночних, але відрізняються вони тим, що м’яч з початку торкається правої сторони столу на стороні подаючого (або середньої лінії), а потім, перелетівши над сіткою, або збоку від неї, вдарився в праву половину (або середню лінію) столу приймаючого. Отже, м’яч повинен літати по діагоналі.

При порушенні цього правила подача буде програною.

Отже, після початку гри кожен з гравців по черзі відбиває м'яч з вказаною послідовністю до розиграшу очка. М’яч, відбитий не в свою чергу – програний.

Пара, яка починає партію, вирішує, хто буде подавати першим? Так само поступають і суперники. Розстановку гравців для черговості прийому в першій партії визначає та пара, яка приймає м’яч.

Після закінчення кожної серії з п’яти м’ячів партнер подававшого гравця переходить на місце приймаючого.

При рахунку 20 : 20 і далі відповідно проходить зміна місць приймаючих. Перед початком кожної партії суддя повинен оголосити прізвища подаючого і приймаючого.

В тій же послідовності, що і впершій партії, проводиться перша половина третьої партії (при зустрічах з трьох партій) і перша половина п’ятої партії (при зустрічах з п’яти партій).

В другій і четвертій партіях розстановка повинна бути змінена в порівнянні з першою і третьою партіями. При цьому, в другій і наступних партіях виконувати першу подачу має право кожен гравець пари.

При зміні сторін в вирішальних (третій або п’ятій) партіях приймаючі повинні змінювати розстановку.

Якщо партнери порушили черговість подачі або прийому м’яча, суддя повинен зупинити гру і відновити порядок. всі розіграні до цього очки зараховуються. Якщо порушення правил першими виявлять учасники, то заявити про це вони мають право лише після розиграша очка.


Подачі

Вміло і ефективно виконана подача дає змогу з першого удару захопити ініціативу, зкувати дії суперника або навіть зразу ж виграти очко. Подачі умовно можна розподілити так: