Смекни!
smekni.com

Реабілітація верхніх кіцівок після переломів (стр. 2 из 2)

2.4.Перелом променевої кістки в типовому місці виникає в нижній третині при падінні на кисть витянутої руки.При переломах зі зміщенням спостерігається характерна деформація, яка за формою нагадує багнет.

У першому періоді на 2-й день після травми хворому під час лікувальної гімнастики і самостійних занять необхідно виконувати рухи в плечовому, ліктьовому суглобах і пальцях травмованої руки, згинати активно і за допомогою здорової руки пальців в кулак до повного їх зіткнення з долонею, проводити ізометричні напруження м»язів передпліччя з одночасними рухами неушкодженою рукою. Не можна намагатися зробити пронацію чи супінацію у лонгеті, тому що такі рухи приведіть до зміщення відламків.

У другому періоді і після зняття іммобілізації спостерігається стійке обмеження рухливості в променезап»ясному суглобі і тому найбільше спеціальних вправ спрямовані на відновлення обсягу рухів у ньому.

Вправи спочатку виконують у полегшених умовах, з невеликою амплітудою. Кращім вихідним положенням є положення сидячі, рука на поверхні столу. Рекомендуються вправи у воді температурою 34-36 градусів, тому що більша температура викликає набряк. У подальшому рекомендують кидання і ловлю малого гумового м»яча, пронацію та супінацію передпліччя з використанням гімнастичної палиці, перекочування по столу медболу масою 1-2кг, прикладні рух тощо.

Використана література:

1. Дубровский В.И. Реабилитация в спорте.-М.: Физкультура и спорт, 1991, - 202с.

2. Матеев И., Банков С. Реабилитация при повреждениях руки: Пер. с болгарского. – София: Медицина и физкультура, 1987, - 255с.

3. Мухін В.М. Фізична реабілітація.-Київ, Олімпійска література, 2005,- С.136-203