Смекни!
smekni.com

Туристичні ресурси багамських островів (стр. 3 из 9)


2. Природно-рекреаційні та історико-культурні ресурси країни

2.1 Природний потенціал Багамських островів

Багамські острови – це край піщаних пляжів і стрімчастих морських берегів, старих садиб і руїн орденських замків, укріплених церков і монастирів, край змішаних культур і бурхливої історії.

Багами знаходяться на дуже мальовничій території з чудовим кліматом, рослинним і тваринним світами, має довгу берегову лінію, прекрасні можливості для занять водними видами спорту, рибалкою, підводним плаванням.

Багамські острови можуть запропонувати будь-який вид туризму. Туризм на островах – це культурний, гірський, екстремальний, оздоровчий, пізнавальний, сучасний, vip, індивідуальний туризм. Багами – все, про що може мріяти будь-яка людина.

Кліматичні ресурси. Пасатний тропічний клімат, з дощовим періодом з травня по жовтень, хоча яскраво вираженого сезону дощів немає. Західне узбережжя островів омивається теплим Гольфстрімом, з південного сходу постійно дме м'який екваторіальний вітер. Середня температура грудня-лютого +21°С (+19°С на півночі), липня-серпня +24°С (+32°С на півдні). Найпрохолоднішим сезоном вважається період з вересня по травень, коли температура опускається до +18 – +22°С. 310 сонячних днів у році. Середньорічна сума опадів зменшується з півночі на південь з 1600 до 1100 мм. З червня по листопад часті урагани, що викликають повені. [9]

Активний відпочинок. Найкращий відпочинок – це відпочинок у русі. Сучасні курорти дають можливість своїм туристам зайнятися різними видами активного відпочинку. Він носить різний відтінок і характер – починаючи від серйозних видів спорту і закінчуючи тривалими прогулянками по пляжах. Кожен острів Багамських островів знаменитий і популярний по-своєму. Багами є великим туристичним центром, де можна знайти все, що вашій душі завгодно.

Острів Співдружності Гранд Багама або Велика Багама притягує до себе туристів великою кількістю видів активного відпочинку. На острові в даний час створені різні умови для занять спортом на суші і воді. Для любителів водних розваг Гранд Багама пропонує підводне полювання, дайвінг, класичну рибалку, різні види катання на воді – віндсерфінг, кайтинг, серфінг, яхти, водні мотоцикли та ін. З метою збереження видового різноманіття та винищення найбільш цінних видів риб та морських ссавців, законом Співдружності Багамських островів заборонено підводне полювання з використанням підводних рушниць та інших забійних коштів.

Особливо прекрасний і неповторний на Багамах дайвінг. Завдяки прекрасній екологічній обстановкі, води Атлантики залишаються кришталево чистими, що забезпечують найкращі умови для розвитку коралових рифів, які і є головним об'єктом дайвінгістів. Для любителів активного відпочинку на суші Гранд Багама порадує чудовими полями для гольфу, тенісними кортами, спортивними стадіонами.

Багамський архіпелаг – це улюблене місце яхтсменів. Острови та узбережжя Багам вважаються одними з найкрасивіших місць у світі. Проїхатися на яхті вдень або вночі – це справді незабутнє враження. Багами здатні задовольнити вишуканий смак і готові запропонувати неймовірні розваги та активний відпочинок.

Можна навчитися і стояти на водній дошці, і на водних лижах, і управляти водним мотоциклом. Спеціальні школи та клуби пропонують вам свої послуги з навчання.

До активного відпочинку можна віднести прогулянки у національних парках і заповідниках. Ганд-Інагуа або Велика Інагуа має у своєму розпорядженні чудовий Національний парк, екскурсійні прогулянки по ньому дуже пізнавальні і захоплюючі. У парку живе одна з найбільших популяцій рожевих фламінго, яких дбайливо охороняють. Популярністю Національний парк Інагуа користується і у самих маленьких туристів.

Курорти. Острів Нью-Провіденс. Серце Багамських островів, Нью-Провіденс приваблює і сім'ї, і любителів пляжного відпочинку, і цінителів міських розваг. Острів повний контрастів: тут, у самому центрі сучасних районів, можна зненацька зустріти чарівний стародавній особняк. Сама жвава вулиця у Нассау – Бей-стріт, тут розташовано безліч ресторанів, барів, історичних будинків, магазинів. Під час прогулянки по місту також обов'язково потрібно зазирнути в одну з його численних церкв і фортів, пройтися по Парламентської площі з будівлями з рожевого каменю, які є цінними зразками колоніальної архітектури. Пляжі: Західна Еспланада – розташований поруч з даунтауном Нассау, всього у декількох хвилинах від пристані для круїзних лайнерів; Гудменс-Бей – розташований поруч з курортною зоною Кейбл-Біч, створена інфраструктура для дітей, також тут приємно здійснювати ранкові пробіжки і займатися гімнастикою; Сондерс-Біч – популярний серед місцевого населення і туристів; Кеббедж-Біч – один з найкрасивіших пляжів острова, розташований на Райському острові. [17]

Острів Велика Багама. Протягом трьох сотень років острів залишався практично нежилий, проте у даний час він є одним з найбільш відвідуваних на Багамах. На острові створено умови для безлічі різних типів відпочинку: регати, дайвінг, прогулянок на човнах, екологічний туризм, спостереження за птахами, гольф, спортивна риболовля. Відбудовано безліч готелів, барів, ресторанів та нічних клубів. Також варто відзначити, що на острові регулярно проводяться свята і різні заходи. Висококласні готелі тут розташовані по-сусідству з чарівними рибальськими селами, і це створює на острові цікавий колорит.

Велика Багама – це острів екологічних багатств. На території острова розташована найбільша у світі система сполучених підводних печер, три національних парки, велика кількість пляжів з смарагдовою водою і неймовірним підводним світом. Саме на острові Велика Багама, що є четвертим за площею в архіпелазі, знімався ряд сцен популярного фільму "Пірати Карибського моря 2". Визначним місцем на острові є острівець Дип-Вотер – спокійний, ізольований, по-справжньому ідилічний острів, він є одним з кращих місць у світі для рибалки на боунфіш – так називається один із самих невловимих риб на планеті. Острів оточує величезна мілководна зона, в якій сірі, схожі на привидів, риби годуються креветками, комахами та ракоподібними. Боунфіш, яка сягає у довжину одного метра, характеризується своєю невгамовною вдачею, силою і цікавою звичкою злітає, як ракета, над поверхнею води, при цьому обертаючись і схоплюючи наживку. [17]

Острів Абакос – группа островів, що простягаються більш ніж на 210 км. і сформували архіпелаг у вигляді бумеранга. Найбільш великий острів у цій групі Абак – називають парусною столицею Багамських островів, є центром вітрильного спорту, змаганнях на човнах. Велика кількість захищених областей, сформованих звивистість конфігурацією архіпелагу, приваблюють сюди велику кількість яхт. Поруч з Абаком розташовано кілька десятків маленьких острівців, ряд з яких населені: це Волкерс-Кей, Грін-Тертл-Кей, Грейт-Гуана-Кей, Меновар-Кей і Елбоу-Кей. Цінителів природи зачарує достаток мальовничих натуральних бухт, а поціновувачів місцевого колориту – зразки новітньої англійської архітектури у колоніальних містах острова.

Волкерс-Кей – це найбільш віддалений на північ острів в усьому Багамському архіпелазі і одне з найкращих місць у світі для риболовлі. На цьому острові є комфортабельний готель, морський порт, магазин для дайверів і аеродром.

Північна Абака – острів, який населений переважно рибалками. Наприкінці XIX ст. населення острова також було залучено в індустрію виробництва сизалю.

Грін-Тертл-Кей – острів, розміри якого складають 5 км. у довжину і 2,5 км. завширшки, він характеризується зламаною береговою лінією з мальовничими затоками і чудовими пляжами. У далекому минулому на острові проживало безліч морських черепах. На жаль, велика частина з них була винищена протягом безжального полювання. У даний час на острові запанувала гармонійна атмосфера. Більша частина місцевих жителів – нащадки британських вірнопідданих, які прибули на архіпелаг у кінці XVIII ст. Також тут знаходиться одне з найхарактерніших британських поселень Новий Плімут, яке відрізняється будівлями в унікальному англійському стилі з акуратними, загостреними дахами і барвистими фасадами. [18]

Острів Аклінс, що знаходиться на південному сході Багамських островів, у найбільш широкому місці має поперечник всього лише трохи більше 6 км. Рельєф острова досить мінливий: берегова лінія з численними печерами несподівано змінюється гарними пляжами, за химерними скелястими утвореннями відкриваються яскраві села, а над ними літають екзотичні птахи. Острів придатний для глибоководної риболовлі, виловлювання боунфіш, сноркеллінга, скубі-дайвінгу, відпочинку на пляжі. [17]

Острів Андрос. Острів відомий як столиця світової рибної ловлі й часто приймає у своїх водах аквалангістів, тому що тут знаходиться третій за величиною риф у світі. У даний час Андрос славиться різноманітними пейзажами, флорою і фауною. Саме тут ви можете насолодитися чудовою панорамою пляжів, що простягаються на багато кілометрів, просторами дрімучих соснових лісів і вишуканою мозаїкою водних каналів, виявили 40 видів орхідей, диких кабанів і рідкісних птахів. Корінні жителі острова Андрос в основному займаються виробництвом сувенірів у повній відповідності з традиціями їх предків.

На півночі Андроса знаходиться декілька вапнякових печер, а також невеликі поселення.

У центральних районах Андроса наявний у розпорядженні вільний час можна приділити розвагам на свіжому повітрі: купання з дикими дельфінами, сноркеллінгу, сафарі, спостереження за птахами, прогулянці на фабрику батику (красиві вироби з малюнком цінуються на всіх Багамських островах), ретельно дослідження підводних печер. Неподалік від поселення Лав-Хілл розташована одна з найбільших блакитних дір Андроса з платформою для дайвінгу (діаметр становить 121 метр).

Мангрув-Кей – внаслідок незвичайного розташування, Мангрув-Кей часто називають "острів у острові". Час на острові здається зупинилося, і життя протікає так, як і сто і двісті років тому. Тут досі можна відшукати фермерське господарство в улоговинах, а також приготування страв на скелях.