Смекни!
smekni.com

Розробка маршруту подорожі після пунктів: Аргентина, Монголія, Сомалі, Іспанія, Йорданія, США (стр. 8 из 12)

Релігія. Важливу роль у повсякденному житті країни відіграє іслам сунітського спрямування, який сповідують близько 95% населення країни. П'ять разів на день гучномовці мечетей транслюють заклик до молитви. У мечетях відкриті класи для релігійного навчання, проводяться збори місцевого населення. По п'ятницях, під час денної молитви, мечеті заповнюються повністю. Під час мусульманського посту вживання їжі, напоїв і паління у громадських місцях між світанком і заходом сонця переслідуються згідно із законом. Більшість жінок носять традиційний мусульманський одяг, що включає головну накидку, яка прикриває волосся, і простору верхню сукню, що повністю закриває фігуру.

На пагорбах Аммана височіють церкви різних конфесій - греко-православні, римсько-католицькі, греко-католицькі, протестантські, вірмено-григоріанські. У переважно християнських містах і селах, таких як Мадаба, Ель-Фухаїс та Ель-Хусн, дзвони церков оповіщують про початок недільного богослужіння й найважливіші події.

Як мусульмани, так і християни однаково шанують святі місця країни, пов'язані з іменами пророка Осії та тестя Моїсея Іофора, розташовані неподалік від Ес-Салта. Свято, присвячене св. Георгію, відоме в арабів як "аль-кадр", відзначається у травні в таких містах, як Ель-Карак, Махіс та Ес-Салт, де знаходяться стародавні святині. По всій країні у подібних святих місцях є вікові дуби, до гілок яких віруючі прив'язують стрічки на знак прийнятих обітниць.

Національна кухня. Йорданська кухня є невід'ємною частиною арабської кулінарної традиції, маючи при цьому безліч своїх характерних рис. Особливості національної кулінарії залежать від характерного посушливого клімату країни й від "поєднання" на її території багатьох культур і народів. Всупереч поширеній думці, страви місцевої кухні не такі гострі й пряні, як прийнято вважати. Зате всюди в їжу додаються м'ята, різноманітна зелень і трави, лимони в усіх видах, цибуля, мариновані оливки, "фаляфель" і "хумус", паста "мутабаль" з баклажанів, пряна горохова паста "тхенія", а також різна зелень. За столом споживається багато хліба, переважно у вигляді перепічок "кмаж" (ними, як і скрізь на сході, часто користуються замість ложок), більш традиційного хліба "рагиф" і різних варіантів лаваша.

Основою для м'ясних страв служать курятина, баранина й телятина, що подаються зазвичай з рисом або картоплею. Найпопулярніші своєрідні перепічки з м'ясом і зеленню "шаурма", тушкована баранина "менсаф" під соусом з кисломолочних продуктів "лабан" і з рисовим гарніром, сочевиця адас з куркою і цибулею в лимонному соку, густий м'ясний суп з часником, рисом і лимонним соком "млухія", обсмажене на оливковій олії курча мусахан (подається з перепічкою і цибулевим соусом), тушковані особливим способом овочі з м'ясом або птицею "маклюба", смажене на вугіллі м'ясо шиш кабаб, м'ясне асорті "машаві" тощо.

Солодощі, зроблені в Йорданії, вважаються одними з найкращих в арабському світі. Тут і посипане кунжутом печиво, "баклява" (пахлава) з фісташками, знаменита "канафа" (кнафе) з сиром, пиріжки "гатаєф", десерт з гуави "жавафа" ("жауафа"), чудове морозиво, різні зацукровані фрукти й сотні інших видів кондитерських виробів. Чай і кава - традиційні напої. Їх тут п'ють багато та зі смаком.

Чай часто п'ють з маленьких чашечок, іноді надто солодким, але додаючи до нього багато м'яти і трав. Кава навпаки часто подається взагалі без цукру, але вона хорошої якості й часто до неї додається кардамон. У країні виробляється кілька марок непоганих столових вин і пива, а також ввозиться багато високоякісного імпортного алкоголю. Найпопулярніший місцевий алкогольний продукт - традиційний для країн Близького Сходу "арак", що має сильний анісовий запах і специфічний "молочний" колір (п'ється розбавленим водою).

Визначні пам'ятки.

Йорданія - це справжнє королівство, держава, що поєднує східну екзотику з європейським стилем роботи установ, це можливість відвідати численні визначні пам'ятки (а їх, за офіційними даними, близько 16000 !!!).

Серед найбільш відвідуваних: чудово збережене місто колон - Джейраш, у місті 2 амфітеатри (Північний і Південний), 17 церков, декілька стародавніх брукованих вулиць, обрамованих колонами, які виконані в різних стилях, а також інші міста римського Декаполіса (Десятиградія); фортеці хрестоносців і Мамлюків; палаци омеядських халіфів; багато місць, які так чи інакше пов'язані зі Старим і Новим Заповітами (російським туристам зазвичай показують тільки меморіал Мойсея на горі Нево, стоячи на якій, згідно з переказом, пророк у перший і останній раз побачив землю, до якої Бог вів його 40 довгих років і на якій він, згідно з тим же переказом, знайшов свій останній притулок).

Йорданія - це справжнє місце хрещення Ісуса на річці Йордан і Макавір місце відсікання голови Іоанна Хрестителя; сірчані й мінеральні джерела, в яких колись ніжив своє тіло цар Юдеї Ірод Великий і печера, в якій ховався Лот зі своїми дочками після падіння Содома і Гоморри; це оливкові гаї, сосни і пальми; це гори, схожі на Сінайські й несхожий ні на що Ваді Рам, де знімався фільм про Лоуренса Аравійського.

Йорданія - це можливість відвідати висічену в тілі нубійського піщаника Петру - витвір набатеїв, який російська преса незмінно величає дев'ятим чудом світу.

Місто Петра є найцікавішоюта найбільш відвідуваною історичною визначною пам'яткою Йорданії, що занесена ЮНЕСКО в "Список світової спадщини". Воно розташоване за 260 км на південь від Аммана, а вхідний квиток сюди коштує $30.

Місто, а точніше, те, що від нього залишилося (палаци, житлові приміщення, круті сходи, громадські будівлі, бруковані вулички), справляє незабутнє враження. "Насправді унікальне це незвичайне чудо, червоно-рожеве місто молодше лише від самого часу", - так описував Петру англійський поет і мандрівник Дін Бургон. Про стародавню столицю згадували також Страбон у своїй найзнаменитішій "Географії" і Пліній у "Природничій історії". Тут більш ніж 800 різних об'єктів, переважна більшість яких повністю висічена в гірській породі. Перші поселення виникли тут 4 000 років тому. Сьогодні саме в Петру прагне переважна більшість туристів. Дехто, прямуючи транзитом до держав Перської Затоки, спеціально планує зупинку в Йорданії, щоб побачити це загадкове й чарівне місце.

Віза. Візу оформляють відразу по прибуттю в країну. Для одержання візи в Йорданію потрібний закордонний паспорт, дійсний не менш 6 місяців.

Дорога.Авіакомпанії «Середземноморські авіалінії» і Royal Jordanian здійснюють авіарейси з Києва в Аман.

Клімат.Субтропічний середземноморський, сухий. У центральних і південних районах переважають пустелі, у яких зустрічаються невеликі оазиси. Найбільш важкі умови в долині ріки Йордан і на узбережжі Мертвого моря. У літню пору повітря там нагрівається до 50°С. Сама приємна пора - це весна й осінь. На півдні ж, у єдиному порту країни - курорті Акаба - тепло й сонячно цілий рік.

Митниця.Візова країна. При вильоті із країни кожний пасажир зобов'язаний оплатити авіазбір.

Ввіз іноземної валюти (крім ізраїльської) і національної валюти не обмежена (декларація обов'язкова). Вивіз завезеної валюти не обмежений, національної - не більше 300 динарів. Заборонено ввіз зброї, наркотиків. Також існують обмеження на ввіз спиртного (1 пляшка) і цигарок (200 штук). На митниці можуть зажадати заплатити мито за предмети розкоші.

Гроші.Грошова одиниця - йорданський динар, що складається з 1000 філсів.У зв'язку з інфляцією філси вже не враховують при розрахунках. Хоча монети мають обіг, і деякі продавці по старій звичці вказують ціну на свої товари в чотиризначних числах. Більше вживаною частиною динара є «кірш» (1 динар = 100 кіршів). Нерідко монету в 10 філсів називають «1 кірш».

Іноземна валюта практично ніде не приймається до оплати. Кредитні картки приймаються тільки в туристичних центрах. Банки працюють із 08:30 до 14:30, однак каси закриваються в 12:30.

Чайові.Чайові даються на подяку за гарне обслуговування готельному персоналу (1 динар), екскурсоводові (2 динари з людини), шоферові (1,5 динара з людини), погоничеві коня в Петрові (2 динари). Чайові звичайно становлять основну частину заробітку працюючих у туристичному бізнесі йорданців, тому ігнорування Вами даного аспекту може скривдити йорданця.

Транспорт.Пересування по Йорданії не втомливе, тому що гарна дорожня мережа постійно розширюється й модернізується.
У містах функціонує недороге таксі. У середньому тариф за один кілометр рівняється приблизно 80 центам. Однак якщо в таксі немає лічильника, то з водієм варто домовитися про ціну заздалегідь. У Йорданії правосторонній рух. Максимально припустима швидкість руху - 100 км/год. Дорожні знаки написані на арабській і англійській мовах.

Зв'язок.Для того щоб подзвонити з Йорданії на Україну треба набрати 00+380+ код міста й номер телефону. З готелю дзвонити дорого. Вигідніше користуватися телефонами-автоматами, які в Йорданії належать двом конкуруючим компаніям: Джеб і Ало. Картки компаній не підходять до автоматів-конкурентів, але іноді автомати конкуруючих компаній стоять пліч-о-пліч, що значно полегшує завдання. Поблизу готелів телефонних автоматів, як правило, немає. Вартість карток - від 1 до 20 динарів.

Їжа.Основа більшості страв - м'ясо курей, яловичина або баранина, що подається з рисом або картоплею. Національна страва - менсаф (баранина, зварена в кислому молоці, що подається з рисом і кедровими горішками). Їжу часто запивають кислим молоком або кефіром. Багато різних салатів. Маслом рослини сезам приправляють майже всі овочі, які подають із цибулею і часником. Серед фруктів важливе місце займають фіги, що вважаються кращими у світі. Найпоширеніша солодка страва - це кнафа (білий сир, борошно), що подається із солодким соусом за назвою «катр».