Смекни!
smekni.com

Природні ресурси Миколаївської області (стр. 5 из 6)

У Миколаївській обл. вже облаштовано 6 об'єктів короткочасного відпочинку автотуристів по трасі Миколаїв-Дніпропетровськ та місця відпочинку в сел. Катеринівка та сел. Куріпчино.

Управління з питань туризму і курортів облдержадміністрації координує діяльність місцевих органів влади та є розпорядником коштів з двох обласних програм, зокрема Програми розвитку туризму в Миколаївській обл. на 2002–2010 рр. (нова редакція), затвердженої рішенням обласної ради від 05.03.2004 р. №5 та Програми соціально-економічного розвитку зон відпочинку Чорноморського узбережжя Миколаївської обл. (нова редакція), затвердженої рішенням обласної ради від 27.05.2005 р. №2.

Обидві програми спрямовані на вирішення актуальних завдань для соціально-економічного розвитку області.

Завданням Програми розвитку туризму в Миколаївській обл. на 2002–2010 рр. є:

1. Забезпечення сталого розвитку туристичної галузі та підвищення частки її доходів у макроекономічних показниках;

2. Підвищення рівня життя громадян і створення додаткових робочих місць;

3. Збільшення частки очікуваних доходів від туристичної галузі в державному бюджеті;

4. Підвищення іміджу Миколаївської обл.

Головна мета Програми соціально-економічного розвитку зон відпочинку Чорноморського узбережжя Миколаївської обл. полягає у:

1. Сприянні створенню сучасної матеріальної бази, мережі побутових послуг, конкурентоспроможних як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках, здатних максимально задовольнити потреби відпочивальників;

2. Створити умови для залучення інвестицій у туристично-рекреаційну галузь області;

3. Збільшити доходи до державного бюджету;

4. Підвищити імідж Миколаївської обл.

З метою забезпечення у м. Миколаєві державної політики у галузі туризму, розвитку туристичної та курортно-рекреаційної сфери вивчається можливість фінансування і будівництва (на території Парку культури та відпочинку «Перемога») аквапарку з культурно-дозвільним центром, готелем, басейном для купання, спортивними майданчиками, стадіоном та іншими об’єктами.

У Миколаївській обл. створено 3 туристично-інформаційні центри, розроблено порядок їх функціонування та розміщено в Миколаєві та Вознесенську. Також створено єдину інформаційну систему з повним банком даних про послуги, що надаються туристичними підприємствами, маршрути, об’єкти, заклади розміщення туристів, ціни, транспортне забезпечення та облаштування.

У районах області визначені місця для паркування та короткотермінових зупинок туристично-екскурсійних автобусів, біля об’єктів культурної спадщини, музеїв. Визначені та впорядковані місця для організації масового відпочинку громадян у вихідні та святкові дні.

Розроблені та впроваджені нові екскурсійні маршрути: «Сивий Кінбурн – перлина Північного Причорномор’я», «Місто давніх греків – Ольвія», «Винний тур у «Радсад».

Одним із популярних маршрутів по Миколаївській обл. є екологічна подорож, яка включає в себе відвідування Гранітно-Степового Побужжя та виїзд в район Коблево. Першого дня проводиться виїзд до Регіонального Ландшафтного Парку «Гранітно – Степове Побужжя»:

· екскурсія до музею ракетних військ стратегічного призначення (унікальний музей на місці колишньої секретної військової бази для запуску ядерних ракет; єдиний подібний у світі музей знаходиться у США);

· Мигійські пороги і Протичанська Скеля в урочищі Протич (мальовниче озеро у давньому гранітному кар’єрі);

· Гардовий острів та місце Буго-Гардової козацької паланки (мальовничий гранітний каньйон Південного Бугу)

На другий день проводяться виходи на такі маршрути:

· гранітні каньйони Мертвоводу і Арбузинки (унікальні ландшафти, заповідна флора і фауна, геологічні заказники та пам’ятки, заповідні урочища);

· виїзд в район Коблево до Регіонального Ландшафтного Парку «Тілігульський» (мілководні острови, які населяють водолюбові птахи).

Також проводяться найрізноманітніші маршрути вихідного дня по визначним природним і культурним пам’яткам області.

Ще одним важливим напрямком розвитку туризму є рекламно-інформаційна діяльність. Тому постійно ведеться робота щодо розроблення, видання та розповсюдження рекламно-інформаційної продукції у вигляді календарів, буклетів, брошур. Така продукція надає можливість ознайомлювати та пропагувати природно-рекреаційні можливості області.

Окрім буклетів та маршрутів розроблені та випущені: туристична карта Миколаївської обл., рекламний диск «Миколаївщина запрошує», відеофільм «Відпочивай активно».

З метою забезпечення надання якісного туристичного супроводу та екскурсійного обслуговування груп туристів, створення бази даних про наявні в Україні кадри туристичного супроводу видаються дозволи на право здійснення туристичного супроводу. Видача дозволів на право здійснення туристичного супроводу здійснюється акредитаційною комісією облдержадміністрації.

З метою просування туристичного продукту Миколаївської обл. на вітчизняний та міжнародний ринок туристичні підприємства області та управління беруть активну участь у вітчизняних і міжнародних виставках туристичного спрямування. Крім того, проводяться прес-тури для національних та обласних ЗМІ найцікавішими місцями області.

Отже, на основі вищесказаного можна окреслити перспективи розвитку туризму на території Миколаївської обл., які спеціалісти вбачають, насамперед, у розробці регіональної програми розвитку туристично-рекреаційного комплексу, першочерговими завданнями якої повинні стати:

· залучення внутрішніх та іноземних інвесторів до розбудови інфраструктури регіонального туристичного рекреаційного комплексу;

· розвиток матеріально-технічної бази та реконструкції існуючої мережі закладів туристичного обслуговування;

· поліпшення системи ціноутворення та податкової політики в рекреаційній сфері;

· вдосконалення організації туристичної діяльності на Миколаївщині (наприклад, розширення мережі туристичних клубів, відбір осель для розвитку сільського туризму, активне залучення до туристичної діяльності різних організацій, господарств, комерційних структур);

· сприяння поширенню інформації про рекреаційні можливості території серед вітчизняних та зарубіжних споживачів тур продукту;

· використання природно-рекреаційних ресурсів для організації пізнавально-розважальних та наукових комплексів.

Реалізація цих завдань створить необхідні передумови для успішного розвитку туризму в області, дасть можливість підвищити рівень зацікавленості у туристів.

Туристично-рекреаційна галузь – одна з найперспективніших в досліджувані краї, розвиток якої дасть можливість отримувати міжнародні інвестиції, стимулювати підприємницьку діяльність, кардинально поліпшити соціально-економічну ситуацію у Миколаївській обл. Але автор вважає, що туристичний та природно-рекреаційний потенціал Миколаївщини можна використовувати набагато ефективніше.

Висновки

У результаті опрацювання значної кількості джерел і літератури, всебічного дослідження теми курсової роботи, автор дійшла наступних висновків.

Миколаївська обл. має вигідне фізико-географічне положення для розвитку туристичної галузі. Клімат помірно континентальний з м'якою зимою і жарким посушливим літом. Корисні копалини представлені головним чином нерудним комплексом.

Промисловий потенціал області представлений головним чином в містах обласного підпорядкування. Сільське господарство друга по об'ємах і перша по зайнятості трудових ресурсів сфера матеріального виробництва області. Виробнича структура сільського господарства – рослинництво та тваринництво.

У Миколаївській обл. функціонує потужна транспортна система до складу якої входять: залізничний, автомобільний, морський, річковий, трубопровідний, електронний та повітряний транспорт.

Область має потужні природно-рекреаційні ресурси: сприятливі кліматичні умови, значні водні ресурси, у тому числі акваторія Чорного моря та лимани, багатий та різноманітний тваринний та рослинний світ.

Наявність вищенаведених ресурсів дає можливість для розвитку багатьох видів активного туризму – пішохідного, велосипедного, кінного, дайвінгу, яхтингу. Особливої уваги потребують такі об'єкти природно-заповідного фонду як Чорноморський біосферний заповідник, природний заповідник Єланецький степ, регіональний ландшафтний парк Гранітно-степове Побужжя, регіональний ландшафтний парк «Тилігульський», регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса». Цілюще повітря українського степу сприяє лікуванню органів дихання.

Також пріоритетним є розвиток зеленого туризму.

На жаль, в Миколаївській обл. існують певні проблеми, які пов'язані з екологічним станом території, недостатнім фінансуванням туристичної галузі та застарілою ресурсною базою.

Проте в краї є всі необхідні складові для розвитку туристичної індустрії: сприятливі економічні та природні умови, потужна рекреаційна база, трудові ресурси. Тому автор може констатувати що Миколаївська обл. є перспективним регіоном для розвитку туризму, але її туристичний потенціал можна використовувати набагато ефективніше.

Список літератури

1. Бондарчук-Чугуніна І.Ю. Розвиток культуро-історичного туризму на Миколаївщині. – К.: Край, 2007. – 20 с.

2. Виборной П. Николаев. – Одесса: Маяк, 1979. – 88 с.

3. Вихристенко Б.І., Сучасний стан і завдання розвитку туристичної галузі України. // Туристично-краєзнавчі дослідження: Зб. наукових статей. – Вип. 1. – К.: КМ «Трейдинг», 1998. – С. 11–15.

4. Географічна енциклопедія України: У 3 т. – К.: Українська Радянська Енциклопедія, 1990. – Т. 2. – 480 с.