Смекни!
smekni.com

Проведення змагань з легкої атлетики (стр. 6 из 6)

Етап безпосереднього проведення змагань починається з вивішування примірників протоколів на інформаційному щиті. Це повинно закінчитися не пізніше як за 1,5 години до початку денної чи вечірньої програми. Протоколи другого та інших наступних кіл змагань, склади яких формуються в день проведення змагань, треба вивішувати не пізніше ніж за 1 годину до початку змагань у цьому виді. Одночасно копії робочих протоколів передаються службі центрального інформаційного

табло та судді-інформатору. Потім секретарям на видах та помічнику стартера видаються робочі папки. Це робиться не пізніше ніж за 30 хв до початку виду та фіксується в спеціальній реєстраційній відомості, де відзначається, кому вона видана, час її видачі та повернення.

Якщо положенням дозволяється робити до заявки чи перезаявки, головна суддівська колегія встановлює для цього час. Звичайно він закінчується за 1 годину до початку програми. Якщо надходять до заявки чи перезаявки, секретар вносить зміни в основній заявці, виписує нову картку учасника та вносить зміни в робочому протоколі. Виправдовує себе практика внесення до картки відмітки про зроблені зміни в заявці та в робочих протоколах. Якщо до заявки та перезаявки внесені після проведення жеребкування, до заявлений учасник вписується в протокол на вільне місце. Коли робочі папки вже роздані суддівським бригадам, зміни треба оформити на окремих листках і направити у всі служби та бригади /стартерам, секретарям на видах, судді-інформатору, на центральне інформаційне табло/, внести їх у робочі протоколи на інформаційному щиті.

Наступний етап роботи секретаріату - визначення та висвітлення ходу командної боротьби. Він включає такі операції:

1. Внесення результаті у картки учасників. При виконанні цієї роботи треба додержуватись правил:

а/ результати в картки учасників вносяться з першоджерел - робочих протоколів. У бігових видах програми спочатку перевіряються правильність оформлення протоколів згідно з даними фінішування учасників та протоколів секундометристів /при фотофініші - згідно з протоколами фотофінішу/, і тільки потім переносяться результати;

б/ при перенесенні результатів з одного документа в інший, щоб не було помилок, обов'язково робиться відмітка в першоджерелі.

2. Розкладання карток учасників в черзі показаних результатів та зайнятих місць від кращого до гіршого. Останніми підкладаються картки учасників, які зійшли з дистанції, дискваліфіковані, не з'явились на змагання та брали участь у змаганнях поза конкурсом. Після цього за шкалою оцінки результатів, визначеною положенням про змагання, у картки вносяться очки з урахуванням виконання таких вимог:

а/ у всіх видах бігової програми учасники, які показали однакові результати в різних забігах, незалежно від порядку фінішування, при оцінці результату ділять одне місце;

б/ розряд у картках учасників визначається за кращим результатом, показаним у будь-якому колі змагань;

в/ оцінка результату проводиться згідно із основними та фінальними змаганнями.

3. Перевірка правильності розкладки карток учасників та оцінки результатів і всіх даних карток: прізвище, ім'я учасника, показаний результат, зайняте місце, виконаний розряд та нараховані очки переносяться до лицевого рахункового листа. Нарахування очків у чоловіків та жінок ведеться окремо та підсумовується після кожного дня та після закінчення всієї програми змагань. Одночасно складається проміжна таблиця ходу командної боротьби.

У період безпосереднього проведення змагань головний секретар організовує роботу по розмноженню матеріалів змагань, які вже закінчились; контролює систематизацію та зберігання документації; бере участь та веде протокол окремих засідань суддівської колегії, зборів та нарад, спільних з представниками команд; оформляє, засвідчує та видає довідки про показані досягнення; контролює правильність складання акта про встановлення нових рекордів. Він проводить наради секретаріату, аналізує його роботу за кожен день; аналізує допущені помилки.

Після закінчення змагань секретаріат повинен виконати такі роботи:

1. Остаточно визначити команду-переможця, призерів та всі наступні місця, які зайняли команди.

2. Надати можливість представникам команд ознайомитись з лицевими рахунковими листами, перевірити правильність їх заповнення та нарахування очок.

Закінчити розмноження матеріалів змагань, оформити панки з протоколами командних та особистих змагань, засвідчити їх підписами головного судді, головного секретаря та печаткою організації, яка проводить змагання, та вручити їх представникам. 4. За встановленою формою скласти технічний звіт. У технічному звіті /здається не пізніше ніж за 3 доби після закінчення змагань/ треба чітко відповісти на такі запитання: точне найменування змагань; назва організації, яка їх проводить; час та місце проведення змагань; кількість команд, які взяли участь у змаганнях; кількість учасників /окремо за статтю та технічною підготовкою/; кількість учасників, які виконали розрядні нормативи /окремо з кожного розряду/; стан місць для проведення змагань; погодні та метеорологічні умови /температура, напрям та швидкість вітру, освітленість, опади та ін./; заяви та протести /чи були, скільки, як розв'язані/; розподіл місць командами; списки учасників, які зайняли перші місця в особистій першості в кожному виді програми; рекорди та найвищі досягнення /ким встановлені, результати, коли й кому направлені акти реєстрації.

5. Оформити головну робочу папку звітних документів для організації, яка проводила змагання[9,с.67].


Висновки

1. Легка атлетика - один з основних і найбільш масових видів спорту, об'єднуючий ходьбу і біг на різні дистанції, стрибки в довжину і висоту, метання диска, списи, мелена, гранати (штовхання ядра), а також легкоатлетичного. багатоборства - десятиборство, п'ятиборство і ін. У сучасній спортивній класифікації налічується понад 60 різновидів легкоатлетичних вправ.

Основою легкої атлетики є природні рухи людини. Заняття легкою атлетикою сприяють всебічному фізичному розвитку, зміцненню здоров'я людей. Популярність і масовість легкої атлетики пояснюються загальнодоступністю і великою різноманітністю легкоатлетичних вправ, простотою техніки виконання, можливістю варіювати навантаження і проводити заняття у будь-який час року не тільки на спортивних майданчиках, але і в природних умовах.

2. Починаючи з раннього віку легкоатлетичні вправи, широко використовуються в дитячих дошкільних установах, школах, середніх і вищих учбових закладах. Легкоатлетичні вправи підвищують діяльність всіх систем організму, сприяють гартуванню, є одним з дієвих чинників профілактики різних захворювань. Вправи, що легко дозуються, можуть використовуватися як для розвитку фізичних якостей спортсменів високого класу, так і для розвитку підростаючого покоління, для людей з ослабленим здоров'ям, літнього віку, в період реабілітації після перенесених травм і просто для підтримки нормальної життєдіяльності людського організму. Велика роль відведена видам легкої атлетики у фізичній підготовці призовників і військовослужбовців.

Доступність, відносна простота вправ, мінімум витрат дозволяють займатися різними видами легкої атлетики практично скрізь, і в сільській місцевості, і в міській.


Список використаних джерел

1.Бурла ОМ., Бурла А.О., Гудим М.П. Легка атлетика. Запитання для програмованого навчання: Тестові завдання для студентів факультету фізичної культури. - Суми: СумДПУ ім. А.С, Макаренка, 2005. - 128 с.

2.Міжнародні правила змагань з легкої атлетики. Для студентів факультету фізичної культури, тренерів, викладачів фізичного виховання, суддів / Уклад.: М.П. Гудим, В.М. Ласточкін, С.В. Гудим, Н.М. Скачедуб. - Суми: СумДПУ ім. А.С. Макаренка, 2003. -112 с.

3.Железняк Ю.Д., Петров П.К. Основн научно-методической деятельности в физической культуре и спорте. - М.: Академия, 2002.-264 с.

4.Жилкін А.И., Кузьмин В.С., Сидорчук Е.В. Легкая атлетика. - М.: Академия, 2005. - 464 с.

5. Легкая атлетика: Учеб. пособие для студентов вьісш. пед. учеб. заведений / А..И. Жилкин, В.С. Кузьмин, Е.В. Сидорчук. - 2-е изд., стар. - М: Академия, 2005. - 347 с.

6.Спутник физкультурного работника Под. ред. В.А.Ивонина .М., «Физкультура и спорт»,1972-386с.

7.Куроченко І.О. Фізична культура і спорт: Інформаційно-методичний довідник з питань фізичної культури і спорту. – К:2004.-1184с.

8.Матвеев Л.П. Теория и методика физической культуры Учеб.для ин-тов физ. культуры.-М.:Физкультура и спорт ,1991.- 543с.

9.Полтавцева Т.І. Спортивно-масова і фізкультурно-оздоровча робота: Навчальний посібник для студентів спеціальності «Фізична культура».-Суми: Видавництво СумДПУ ім.. А.С.Макаренка. 1999.-105с.

10.Легка атлетика. Організація і проведення змагань. Правила змагань. / Укл. Д.С. Присяжнюк. - Вінниця, 2009. - 125 с.

11.Сергіенко В.М.,Полтавцева Т.І. Технологія організації спортивно-масової і фізкультурно-оздоровчої роботи: Навчальний посібник для студентів спеціальності «Фізична культура».-2-е вид. перероб. і доп.- Суми: Видавництво СумДПУ ім.. А.С.Макаренка, 2009.-164с.

12.Сергієнко В.М. Основи теорії легкої атлетики: Навчальний посібник для студентів інституту фізичної культури. Суми: СумДПУ ім. А.С. Макаренка, 2007. - 228. с.

13.Справочник физкультурного работника Под. ред. П.Ф.Савицкого – К,1976- 343с.

14.Шандригось В.І. Методи дослідження фізичного стану школярів у процесі фізичного виховання: Метод, реком. ка допомогу студентам. - Тернопіль, 2001. - 156 с.

15. Судейство соревнований по легкой атлетике: Справочник. - М.: Терра-Спорт, 2004. - 272 с.