Смекни!
smekni.com

Підготовка велосипедистів до індивідуальних гонок на треку (стр. 8 из 11)

Інтерв'ювання і опит тренерів і спортсменів. При узагальненні досвіду передової спортивної практики враховувалися точки зору ведучих українських, російських і деяких зарубіжних тренерів і фахівців, викладачів Вузів і спортсменів. Інтерв'ювання і опит проводилися в основному у формі особистих бесід, аналізу накопиченого в цьому питанні досвіду. Ці дані допомогли глибше і різносторонньо вивчити і узагальнити питання, що цікавлять нас. Збір даних, а також бесіди з провідними тренерами і фахівцями проводилися на змаганнях по лижному орієнтуванню, іншим видам спорту в багатьох містах України, Росії, а також за кордоном.

Аналітичний огляд літературних даних і опиту тренерів і спортсменів представлений в гл.1. За наслідками літературного огляду і опиту оцінено полягання проблеми силової підготовки у велоспорті. Виявлені основні напрями з проблеми, що вивчається. У результаті конкретизована постановка проблеми дослідження і висунута робоча гіпотеза її рішення.

2.1.2 Методи педагогічних досліджень

Педагогічні спостереження. На всіх етапах дослідницької роботи нами широко використовувався метод педагогічних спостережень. Об'єктом цих спостережень з'явився тренувальний процес у велоспорті, а зокрема, тренувальний процес в збірній Харківській області. Особлива увага була приділена тренуванням, завданням яких був розвиток силових якостей за допомогою застосування стандартних силових комплексів вправ. Спостереженням необхідно було виявити, як в процесі тренування змінювалися якісні і кількісні силові показники виконання вправ, а відповідно і власне силові показники спортсменів. Нас цікавило, як різні по ступеню навантаження (мала, середня, значна, велика) впливають на організм спортсмена, яка послідовність вправ в комплексі найбільш ефективна, яка послідовність комплексів в тренувальному занятті раціональніша і яким чином краще побудувати тренувальний процес в мікроциклах, щоб забезпечити підвищення ефективності останнього. Для детальнішого аналізу тренувального процесу із застосуванням стандартних тренувальних завдань силовій спрямованості була вибрана група спортсменів, членів збірної команди Харківської області по велоспорту (вік 17-24 року, кваліфікація МС, КМС і 1 розряд, стаж занять спортом – 6-10 років, кількість – 8 чоловік). Оцінку ефективності застосування комплексів вправ силової спрямованості проводили за допомогою найбільш інформативних, на наш погляд, тестів і контрольних випробувань, що дозволяють оцінити динаміку, як власне-силових показників, так і показників, що характеризують спеціальні силові якості велосипедиста.

2.1.3 Медико-біологічні методи дослідження

Електрокардіографія. Запис електрокардіограм до і після навантаження проводився на електрокардіографі вітчизняного виробництва по загальноприйнятій методиці в умовах обласного диспансеру.

Функціональні тести і проби. В процесі досліджень ми використовували деякі із загальноприйнятих тестів і проб:

1) Середній артеріальний тиск, що є одним з важливих показників гемодинаміки. Математичний метод обчислення середнього тиску:

Адср. = Аддіаст. + АТ сист. / 2

Спостереження показують, що при фізичному стомленні середнє АТ підвищується на 10-30 мм. рт. ст.

2.1.4 Методи математичної статистики

Щоб об'єктивно оцінити ступінь надійності і достовірності отриманого матеріалу досліджень, виявити закономірність і зміну показників, що вивчаються, нами були використані методи математичної статистики. Після закінчення кожного етапу досліджень оброблялися кількісні дані, що характеризують динаміку власне силових і спеціально силових показників. Все це дало можливість привести отримані дані у визначену і зручну для аналізу форму. З метою кількісного аналізу результатів досліджень і встановлення статистичної незалежності були використанізагальноприйняті способи обробки даних з обчисленням наступних показників:

х - середня арифметична;

у – середньоквадратичне відхилення;

m - помилка репрезентативності середньої арифметичної;

t - достовірність відмінності між середніми величинами (по критерію Стьюдента);

r - коефіцієнт кореляції.

РОЗДІЛ 3

3.1 Підготовка велосипедистів до гонок на треку

Останніми роками деякі велосипедисти добивалися вельми високих результатів на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу і в інших крупних міжнародних змаганнях. Разом з тим бували випадки, коли добре підготовлені спортсмени недостатньо успішно виступали у відповідальних змаганнях. Це можна пояснити тим, що вони небилиці підведені до змагань з урахуванням їх індивідуальних здібностей.

Управління тренувальним процесом на завершальному етапі підготовки до змагань повинне бути системою, що забезпечує досягнення запланованого спортивного результату, доведення організму спортсмена до "піку" спортивної форми.

У періодизації тренувального процесу спортсменів високої кваліфікації використовуються наступні мікроцикли, що відрізняються за своїм характером і спрямованістю: що втягує, ударний, такий, що підводить, змагання і відновний. Декілька особлива роль в цьому списку відводиться мікроциклу, що підводить, який застосовується перед відповідальними змаганнями. Це найвідповідальніший, критичніший період підготовки спортсмена. На думку багатьох авторів, неправильне його використання може звести нанівець наполегливу роботу, яка була виконана в перебігу всього року.

Вивчення окремих сторін підготовки передзмагання присвячено багато досліджень. Майже всі автори стверджують, що в цей період зменшується загальний об'єм навантаження і кількість повторень, збільшуються інтервали відпочинку між повтореннями, підвищується інтенсивність виконання вправ.

У велосипедистів-переслідувачів під час тренувальних занять на шосе і треку для коректування інтенсивності тренувальних вправ і інтервалів відпочинку періодично реєструють частоту серцевих скорочень.

При підготовки до відповідальних змагань можна істотно підвищити рівень фізичних якостей і спортивних результатів не тільки шляхом зниження різних об'ємів навантаження, але і шляхом зменшення кількості відрізань, прохідних з високою швидкістю.

3.2 Підготовка велосипедистів в підготовчому періоді

Аналіз стану велосипедистів виявив тенденцію постійного зростання результатів і майстерності у всіх олімпійських дисциплінах трекової програми, подальше зростання досягнень радянських спортсменів прямо залежить від того, наскільки вірно визначені шляхи подальшого вдосконалення спортивного тренування.

Неминучість найближчої стабілізації світових спортивних досягнень, що неодноразово наголошувалася раніше, не підтвердилися. Точніше, темпи зростання досягнень навіть збільшилися.

Методика підготовки до індивідуальної гонки переслідування складається з наступних основних напрямів: розвиток спеціальної витривалості, запасної швидкості, дистанційної витривалості технико-тактической підготовки.

Характерною тенденцією розвитку сучасного спорту вищих досягнень є об'єм змагання, що постійно розширюється, на шосе, збільшення загальної кількості змагань в річному циклі, сприяє розвитку швидкісно-силових якостей, в одному макро циклі тренування виділяються етапи ранніх і основних змагань, для підготовки до основних змагань використовується ціла серія стартів.

Календар змагань повинен бути підпорядкований цілям підготовки з урахуванням необхідної кількості стартів, кваліфікованим спортсменам велосипедистам рекомендовані для освоєння сучасні об'єми навантажень змагань, для тих, що спеціалізуються в індивідуальній гонці переслідування - 7000 км.; з них 5500 км. в змаганнях на шосе і 1500км в змаганнях на треку, загальна кількість стартів для тих, що спеціалізуються в індивідуальній гонці переслідування - 105 зокрема 45 стартів на основній дистанції.

Аналіз літературних джерел, методичних матеріалів [7, 8, 11, 13, 33] показав, що в даний час на 1 етапі підготовчого періоду використовується час, тренувальні навантаження різні за об'ємом, так в планахсильних спортсменів зустрічаються навантаження в діапазоні від 2800 до 4500 км. в місяць.

Знаходження кількісних величин загального об'єму навантаження в місячному циклі тренування було присвячено 1-е завдання дослідження. Зміст її полягав в тому, велосипедисти 3-х груп виконали різний об'єм навантаження і засобів загальної фізичної підготовки. Перша група спортсменів виконувала в перебігу місяця навантаження загальним об'ємом 1800, друга – 2700, третя - 4200 км.

На підставі результатів експерименту був зроблений вивід про те, що на першому етапі підготовчого періоду загальний об'єм навантаження є чинником, що надає позитивну дію на рівень спеціальної витривалості. Спортсмени високого класу здатні виконувати в місяць загальний об'єм навантаження, рівний 5000 км., що більшою мірою сприяє спеціальній витривалості.

У другому експерименті визначалася дія загального об'єму інтенсивного навантаження на спеціальну витривалість і швидкісні можливості велосипедистів на 2 етапі підготовчого періоду /лютий - квітень/.