Смекни!
smekni.com

Природні умови та історичні пам'ятки Греції (стр. 1 из 7)

Зміст

Вступ

Розділ I. Географія країни

Розділ II. Історія країни

Розділ III. Промисловість

Розділ ІV. Найбільші міста країни

Розділ V. Рекреаційні ресурси

Розділ VI. Безпека тур подорожей

Висновок

Використанні джерела


Вступ

Тема курсової роботи обрана неспроста.Природні умови та історичні пам'ятки Греції щорічно привертають мільйони туристів.

Прибудете ви до Греції на кораблі, літаку чи поїзді, перше, що вразить вас, тільки торкнетеся ногою землі, це - сонце. Іскриться на воді, відбите від металу і скла, що відкидає тіні - середземноморське сонце наздоганяє всюди.

Об'єктом даної курсової роботи є одні з найпрекрасніших і незабутніх мальовничих ландшафтів Греції: шедевр архітектури - Парфенон, музеї, храми, архітектурні ансамблі, театри, номи, знаменитий Акрополь, що є священною скелею і сполучною ланкою між величної цивілізацією древньої Греції та сучасністю.

Предметом роботи є художня культура та архітектура Греції та її околиць, що дозволяють вдосталь насолодитися пишністю пам'яток.

Метою роботи є розробка пізнавальних туристичний маршрутів по Греції, щоб переймуться прекрасними архітектурними ансамблями Акрополя, музеєм Акрополя, розташованим на вершині скелі, побродити по велелюдним вулицями, парками і площами Салонік, насолодитися безліччю римських і візантійських пам'ятників Салоніки, столиціМакедонії, серед яких найвідоміший - Лефкос Піргос і іншим пишністю.

Виходячи з об'єкта, предмета і цілей курсової роботи, виділимо основні завдання: вивчити літературу, архітектуру, культуру і побут Греції, виділити і описати найбільш привабливі пам'ятки з метою подальшого залучення туристів.

З тієї хвилини, що ступите ви на землю Греції, вона вбере вас як частку свого ландшафту з блакитним небом над головою, білим піском під ногами, Парфеноном оливковими гаями, храмами, святом вина; всюди вас очікують видовища і ви - їх неодмінний учасник.Де б ви не побували під час відпустки раніше, перед Грецією меркнуть найсильніші враження.

Ця країна - не просто місце для відпочинку, де можна задовольнити будь своє бажання, це ще й люди - 10 мільйонів чоловік, які залучать вас у вир своєму повсякденному житті, в пишність своїх гір, стародавніх храмів, білих галькових пляжів і в свою дружну компанію.Коли літня жінка дарує вам гілочку базиліка - традиційний жест гостинності, - вона тим самим кличе вас у свій світ і одночасно входить у ваш.Ця країна цурається повсякденності; вона вабить зануритися в неї, відчути її аромат, послухати, помацати, спробувати її, подивитися на неї з різних сторін, розім'яти базилік між пальцями, вдихаючи пахощі.

Вірно, що Греція протягом багатьох століть впливала на формування західної цивілізації, тому вона і зберігає свій неповторний шлях.

Грецька історія була б неповною без вас і без інших мандрівників, які побували там раніше.

Багато століть тому перші грецькі мореплавці - аргонавти проклали шлях від Егейського моря до Чорного. І сьогодні цим же древнім шляхом ми підпливаємо до берегів Греції. Її легендарне минуле досі дивує людей.

На півдні Греції, в Олімпії, в одному з храмів знаходилося скульптурне зображення верховного бога древніх греків - Зевса.Величезний, чотирнадцятиметровий Зевс сидів на троні. Голову його прикрашав золотий вінок з оливкових гілок - знак миролюбства грізного бога. Статуя згоріла, вона була четвертим "чудом світу".

Народна легенда розповідає, що після того, як бог "створив світ", останню жменю каменів він жбурнув у море. Тут і виникла Греція - сувора кам'яна земля. Столиця Греції - Афіни, тут живе майже чверть населення країни. У давнину казали: "Якщо ти не побував в Афінах - ти осел, якщо був і не захопився - верблюд ". Напевно тому Грецію щорічно відвідують мільйони туристів.


Розділ I. Географія Країни

Греція - держава в південно-східній Європі, в південній частині Балканського півострова і на прилеглих островах Іонічного, Середземного і Егейського морів. Греція має спільні кордони з Албанією, Югославією, Болгарією і Туреччиною. Площа Греції - 131,9 тис. квадратних кілометрів. Столиця - Афіни.

Греція - капіталістична індустріально-аграрна країна. Для неї характерна дуже велика залежність від іноземного монополістичного капіталу і міжнародного імперіалізму. В ній посилюється і розвивається державно-монополістичний капіталізм.

У 1974 році Греція була проголошена республікою. Глава держави, президент республіки, обирається однопалатним парламентом на 5 років.

У внутрішньому житті країни бере участь безліч партій та угруповань. Найбільшим впливом користується лівоцентристська партія "Всегрецький соціалістичний рух" ПАСОК ". Греція входить до складу військової організації НАТО, і в 1981 р. стала 10 членом Європейського економічного товариства.

Вона займає південний край Балканського півострова. До її складу входять також понад тисячі островів, на які припадає близько 20% всієї території країни. Греція відрізняється самої звивистій береговою лінією серед всіх країн світу.

Приблизно 2/3 території країни займають средньовисокі гори і плоскогір'я. Береги сильно розчленовані. Територія складає 132 тис. кв. км.

Ландшафт Греції багатий та різноманітний. Тут є все - широкі рівнини, високі гори, родючі долини і мереживо сильно порізаної берегової лінії.

Такий же різноманітний рельєф морського дна. Неподалік від мису Тенаро на Пелопоннесі, знаходиться "Інусський колодязь" - найглибше місце Середземного моря (глибина 4850 м).

Греція - країна гірська. З одного боку, це високі гори Македонії і Фракиї, з іншою - хребти з густими реліктовими лісами, такі як Пінд, Парнас і найвища точка Греції - гора Олімп, яку, за переказами, вибрали своїм помешканням олімпійські боги. Глибока зрізаність берегів додає Греції надзвичайну красу і робить її побережжя єдиним і неповторним в Середземномор'ї. Навіть рельєф морського дна грецьких глибин, який мільйони років тому був продовженням суші, своєрідний. Недалеко від мису Тенаро, на півострові Пелопоннес, на глибині 4850 м знаходиться "Інусський колодязь" - саме глибоке місце в середземному морі.

Острови славляться м'яким кліматом, родючими грунтами, безліччю апельсинових і лимонних садів. Тут ще можна зустріти незаймані народні традиції і достовірно острівний колорит.

Кожний з грецьких островів заслуговує пильної уваги. Найбільші з них - Кріт, Керкира (Корфу), Родос, Міконос - добре освоєні. На них розташовані затишні сучасні готелі, просторі пляжі, ресторани, парки.

Греція входить в средземноморську кліматичну зону (субтропічний, середземноморський клімат): влітку тут майже немає дощів, а під час нетривалої зими йдуть дощі, іноді випадає сніг, але швидко тане. Тільки гірські райони центральної частини країни характеризуються помірно континентальним кліматом. Кількість опадів за рік 400 - 700 мм на рівнинах і до 1500 мм в горах.

Морози в країні надто рідкі, однак вершини гір взимку покриті снігом.

Кращий туристичний сезон в Греції - з травня по червень. У цей період море прогрівається до 18 - 20 градусів.

Середньорічна температура в Афінах біля 17° С. Найхолодніший місяць в Афінах - січень (9° С), найбільш жаркий - липень (в середньому 27° С). У липні - серпні в південній і центральній Греції температура повітря іноді підіймається до 45°С. На півночі трохи прохолодніше, іноді йдуть короткочасні дощі, які приносять приємну свіжість.

У вересні - оксамитовий сезон.

Ріки Греції невеликі. Найбільш значні - Вардар, Маріца, Стримон(Струма), Нестос (Места) - на півночі і північному сході. Більшість - гірські річки, що прітають по тектонічним розломам. Їх підживлюють переважно сніги та дощі, кількість води помітнто зменшується влітку. Деякі ріки використовуються для орошення.

Найбільші озера - Триконіс (на південному заході), Веюрітис (на північному заході, Преспа (на кордоні Греції, Югославії і Албанії). Ці озера - тектонічного походження.

Багато карстових озер, є й мінеральні джерела.

В прибережних і низькогірсних районах Греції під кущами і сухими лісами грунти коричневі і буро-коричневі, вище - бурі, гірсько-лісисті. На карбонатних породах східної Фесалії, Пелопоннеса, на Спорадах - гірські червоні грунти. В багатьох районах грунти піддаються ерозії.

Ліси займають лише 10-11% території країни, але тут широко поширені чагарники вічнозелених кущів. Зустрічаються соснові перліски, вічнозелені дуби, кипариси і платани. На рівнинах і в передгір'ї широко поширені виноградники і сади средиземноморських фруктових дерев. Вищевічнозеленого поясу розташовуються пояси гірських лісів і кущів, в яких з підвищенням висоти культурна рослинність поступово міняється (вічнозелені ліси і кущі переходять в листяні, а останні - в хвойні).

Тваринний світ Греції бідний на ссавців, особливо на крупних. Зрідка, в горах, на північному заході країни зустрічається медвідь, а з хижаків залишилася дика кішка, лисиця, шакал, кам'яна куниця, баразк. Копитних у невеликій кількості зустрічаються крітський гірський козел, лань, косуля, благородний олень, кабан. Найбільш численні ссавці - гризуни (дикообраз, сірий ховрах, миші, соня, польова миша), південний вид летучих мишей і комахоїдні землерийки, їжаки, кроти.

В Греції чимало плазунів - черепах, ящірок, змій.

Різноманітна і численна фауна пташок: перепілка, дикі качки, голуби, в'яхир і клінтух, сіра і гірська куропатка, яскравопері удоди, зимородки, а з хижих - коршуни, чорні грифи, орли, соколи, сови.

Для Греції характерні також довгоносий баклан, кучурявий пелікан.

Середи безхребетних багато молюсків (равликів): на Кріті нараховується 120 видів молюсків, з яких 77 зустрічаються лише тут.

Корисні копалини Греції: високоякісні залізні руди (Кіклади, Евбей, передмістя Афін), марганцю (Македонія), хрому (Фессалія), нікелю (біля гори Ларшина), поліметалів (біля гори Лавріон), боксити (гора Парнас і острів Аморгос), мрамор (околиці Афін і острів Парос), наждак (острів Наксос), буре вугілля (Птолемаїс).