Смекни!
smekni.com

Стежками кримських гір (стр. 1 из 6)

Курсова робота

Стежкамикримських гір

Зміст

Вступ стор. 3

Глава 1. Відомості про Крим стор. 5

§1.Рослинний світ стор. 7

§2.Тваринний світ стор. 8

§3. Несприятливі природні явища стор. 12

Глава 2. Заповідний Крим стор. 15

§1. Стежками Кара-Дагу стор. 15

§2. Природний заповідник Ак-Каян стор. 17

§3. Ялтинський заповідник стор. 17

§4. Заповідник Мис Мартьян стор. 17

Глава 3. Культурно-екологічні проблеми Криму стор. 18

§1. Охорона здоров’я, туризм, культура стор. 18

§2. Екологічні проблеми стор. 19

§3. Створення природоохоронної системи в Криму стор. 20

§4. Яким повинен бути Кримський регіон в ХХІ ст. стор. 23

Висновки стор. 25

Список використаної літератури стор. 26

Додатки


Вступ

«Крим це найпишніша модель,

яку сам Бог подарував земній кулі…»

Є. В. Марков

На усі часи природа наділила Крим неповторною красою і багатствами. І це не могло не привернути погляди близьких і далеких сусідів. Крім того, з найглибшої сивини віків і Європа, і Азія усвідомили: хто володіє Кримом, той і є володар на Чорному морі.

Зараз, на перетині століть і тисячоліть, на очах змінюється світ, змінюються доби, культури, системи цінностей.

Мета – закохати кожного з вас в Крим, приблизити до його образу, пройтися стежками Криму і відкрити всі його перлини, показати, що не випадково «зачарованість» природою Криму випробувало багато людей, які створили його історію і культуру.

Сучасний образ Криму не просто дзеркальне відображення реальної дійсності: недосконала економіка, соціальна недоулаштованість, політична нестабільність, порушено навколишнє середовище. Це неодмінно досвід минулих подій і поколінь. І чим повніші та глибші наші знання про минуле і сучасне Криму, тим яскравіше він малюється, оптимістичніше сприймається не тільки його доля й майбутнє, а й наше життя в усіх його проявляннях.

Моя робота присвячена Криму, тому що це не тільки загадковий і таємничий півострів, це також чудова природа, високі гори і незабутні краєвиди. Але все жтаки в Криму також вистачає різноманітних проблем.

Я не одноразово була в Криму, і кожного разу це були нові відчуття, нові враження. Цього літа ми жили під потухлим вулканом Карадаг. Моя родина ходила на багато екскурсій і ми встигли зробити свої дослідження про цей чудовий куточок земної кулі.

Мене вразила величність і краса Кримських гір. Існує багато легенд, міфів і повір’їв зв’язаних з лавою, яка застигла під час виверження вулкану. Історія Криму – це легенда, це пісня, записана нотами печерних міст, руїнами середньовікових замків і фортець, вражаючи своєю величністю палаців, збережених до наших днів.


Глава 1. Відомості про Крим

Кримський півострів займає порівняно невелику територію - але він в 20 разів менше від Піренейського і Балканського півостровів, в 15 разів - Камчатки і Малої Азії. Але відомим, значущим і привабливим Крим став багато в чому завдяки особливостям своєї природи, і перш за все своєрідному географічному положенню.

Це південна територія, що тягнеться між 44 і 46° зх. ш. так само, як і південь Франції, Предкавказзя, Великі американські озера в США. Крим знаходиться в межах величезного материка Євразія і практично на рівному видаленні від Північного полюса і екватора - широта 45° перетинає півострів поблизу міста Джанкой. На цих же широтах проходить межа двох кліматичних поясів, тому на такому маленькому півострові спостерігаються атмосферні процеси і явища, характерні як для півдня помірного географічного пояса, так і для субтропіків.

Крайня північна точка Кримського півострова (Перекопській перешийок) видалена від крайньої південної (мис Сарич) на 207 км, а західна (мис Кара-Мрун на Тарханкутськом півострові) від східної (мис Ліхтар на Керченському півострові) — на 324 км.

Своєю формою Крим нагадує спотворений ромб, а людям з уявою – птаха, який як би пікірує з півночі на південь; врізаючись у води Чорного моря. Можна представити і лебедя, голова і відносно коротка шия якого (Керченський півострів) звернена до сходу.

Краса півострова і особливості його контурів дозволили відомому чилійському поету Пабло Неруде назвати його «найпрекраснішою медаллю на Землі».

Три миси, подібно трьом китам, в Чорному і Азовському морях як би «підтримують» півострів. Образний вираз «острів Крим» близько до істини з сушею його сполучає тільки Перекопській перешийок, який місцями звужений до 7 км. А в районі Чонгара всі транспортні магістралі прокладені через затоку Сиваш по мосту і насипній греблі.

В старих путівниках Перекопській перешийок по своєму графічному положенню порівнювався з Панамським перешийком, хоча замість глибоких морів тут мілководдя і в'язкий сірий бруд.

В далекі часи через перешийок був проритий рів глибиною до 10 м і споруджений земляний вал висотою в 20 м і завдовжки до 11 км. Перекопській вал теж сприяв відділенню кримських земель від північних території.

Майже «острівне географічне положення» між двома морями - Чорним і Азовським усилює ізольованість півострова, що особливо помітно відображається на його рослинному і тваринному світі: тут багато рідкісних видів, що зустрічаються тільки в Криму.

Розташовуючись на крайньому сході обширної зони Середземномор'я, Кримський півострів є «мостом», що сполучає його з іншими регіонами (Ближній Схід, Кавказ, Східно-Єропейськая рівнина). Крим - місце, де спостерігається зміна ареалів (областей географічного розповсюдження) рослин і тварин. Це сприяє видовому багатству і додає своєрідність флорі і фауні.

Різноманітна і поверхня півострова; обширні плоскі рівнини чергуються з розчленованими височинами, які на півдні зміняються гірськими масивами, що круто обриваються до моря. Спостерігається різкий контраст між кліматом: від степового клімату помірного географічного пояса в рівнинній частині до субсередземноморського (з елементами субтропічного) на Південному березі.

Те, що рівнини межують з горами, гірські гряди — з морем, обумовлює різноманіття ландшафтних комплексів, мозаїчний розподіл. Це створює неповторний колорит кримської природи. Недаремно такий привабливий Крим для кінематографістів, які знаходять тут відповідні для зйомок пейзажі багатьох регіонів світу.

В Криму знімалися фільми: «Вершник без голови», «Дон Кіхот», «Діти капітана Гранту», «Собака на сіні», «Небесні ластівки», «Овід», «Кавказька полонянка» і багато інших.

Межі різних контрастних середовищ — побережжя річок, озер, морів, передгір'я, лісостепу — завжди викликали інтерес і притягали до себе людей. Не є виключенням і Крим, який завдяки різноманіттю природних відмінностей став справжнім природним музеєм, а через помітне географічне і геополітичне положення — районом давнього і інтенсивного заселення.

Самою природою півострів Крим створений для пізнання і творчості, захоплення і натхнення, відпочинку і лікування.

Коли ти приїжджаєш до Криму, ти довго не віриш чарівним декораціям, що розгортаються довкола тебе: цьому синьому морю, що зливається з небом, цій підхмарній стіні скель, цим селам-іграшкам, які немов упустив хтось в хаос круч. Але, коли ти покидаєш Південний берег, коли чарівні декорації залишаються вдалині від тебе, твоя душа тужить по них, як по втраченому раю. Люди, що пожили в Криму або відвідувала його, ніколи не забувають його.

Рослинний світ

Природа Криму чарівно-прекрасна і казково-дивна. Коли в горах ще лежить сніг, сонце, море і земля перетворюють Південний берег в квітучий край. Тут б'ється свій, особливий пульс життя. Сюди стікаються зі всіх кінців спраглі насолодитися красою, повітрям, напоєним запахом трав і дерев, очищених силою моря, гір і степів.

Рослинний світ Криму це віддзеркалення стародавніх, деколи таємних і до кінця не звіданих шляхів появи на півострові різних видів рослин, пристосування їх до місцевих різноманітних природних умов. Багато дослідників природи Криму із захопленням писали про самобутність флори і фауни півострова, шукали причини цієї своєрідності і знаходили їх в історії розвитку і особливостях географічного положення.

Велике флористичне багатство Кримського півострова пов'язано з його навколишнім, прикордонним, напівізольованим географічним положенням.

Флора (від лат. Рh1ога — Флора — богиня кольорів і весни) - це історично вражаюча сукупність видів рослин певної території.

З одного боку, півострів був як би мостом, що сполучає різні флори Середземномор'я, Малої Азії, Кавказу, Східноєвропейської рівнини. Між їх рослинними і зоологічними співтовариствами відбувалися міграції видів, як на перехресті доріг стикалися їх ареали. Завдяки цьому Крим, особливо його гірська частина, вражає багатством флори і різноманітністю рослинних співтовариств. Тому зовсім близько один до одного виростають сосна звичайна і вічнозелений суничник дрібноплодий, папороті і астрагали, тис ягідний і береза повисла.

Географічний ареал — це область розповсюдження якого-небудь виду рослин або тварин.

З другого боку, тут в труднодоступних місцях гір спостерігається рослинний покрив, давно зниклий на Піренейському, Апеннінському і Балканському півостровах, де протягом тисячоліть рослинність піддавалася активній дії з боку людини. В гірському ж Криму вона порівняно добре збереглася завдяки не дуже інтенсивному освоєнню природи півострова у минулому.

Тваринний світ

Якщо різноманітність рослинного світу Криму впадає в очі скрізь, де б ми не знаходилися, то тварини непомітні, приховані від стороннього погляду. Тим яскравіше враження, коли з'являється можливість познайомитися з фауною півострова в музейних експозиціях або в природному середовищі.

Фауна (від лат. Faunа — Фауна — богиня полів і лісів, покровителька стад) — сукупність всіх видів тварин певної території, що історично склалася.