Смекни!
smekni.com

Рекреаційний потенціал території Ярмолинецького району Камянець-Подільського Надзбруччя (стр. 2 из 5)

Відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” природні та інші ресурси територій та об’єктів природно-заповідного фонду України у разі дотримання встановленого природоохоронного режиму можуть використовуватись для відпочинку, в лікувально-оздоровчих, туристсько-екскурсійних та інших рекреаційних цілях у порядку надання рекреаційних послуг.

Згідно “Положення” суб’єкти рекреаційної діяльності на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду повинні здійснювати свою діяльність відповідно до вимог чинного природоохоронного законодавства, державних стандартів України, цього “Положення” та інших нормативно-правових актів у сфері рекреації, зокрема, туризму, курортної справи, любительського рибальства, полювання тощо.

Одними із основних напрямів рекреаційної діяльності у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду є:

* створення умов для організованого, ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних та історико-культурних та об’єктів;

* забезпечення попиту рекреантів у загальнооздоровчому, культурно-пізнавальному відпочинку, туризмі, любительському та спортивному рибальстві і полюванні тощо;

* обґрунтування і встановлення допустимих антропогенних (рекреаційних) навантажень на території та об’єкти ПЗФ;

* інвентаризація та кадастрова оцінка природних рекреаційних ресурсів територій та об’єктів ПЗФ;

* формування у рекреантів та місцевих жителів ощадливого та гуманного ставлення до національного природного надбання.

Рекреаційна діяльність у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду здійснюється установами ПЗФ, підприємствами, установами та організаціями, у підпорядкуванні яких перебувають ці території та об’єкти.

У межах заказників і пам’яток природи рекреаційна діяльність може здійснюватися за умови забезпечення охорони та збереження їх природних комплексів відповідно до положень про заказники та охоронних зобов'язань власників або користувачів земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів, оголошених заказниками або пам’ятками природи.

Згідно “Положення”, рекреаційна діяльність у межах територій та об’єктів ПЗФ може здійснюватися за такими основними видами:

загальнооздоровчий, культурно-пізнавальний і короткостроковий відпочинок (від 5-10 годин до 1-2 днів; розбиття наметів і розкладання вогнищ у спеціально обладнаних та відведених для цього місцях);

екскурсійна діяльність (прогулянки) маркованими екологічними стежками, а також – на виставки і музеї;

туристична діяльність: науково-пізнавальний пішохідний туризм; етнографічний туризм (кантрі-туризм) – ознайомлення з народними традиціями, фольклором, побутом, архітектурою цінностями місцевого населення; лижний туризм; велосипедний туризм; кінний туризм; водний туризм – спуск річкою на надувних плотах, човнах, катамаранах (рафтінг), подорожі на яхті, катання на водних лижах, прогулянки на човнах; спелеотуризм (відвідування печер); підводний туризм – підводне плавання з аквалангом (дайвінг); парапланеризм (прогулянки, подорожі на парапланах), дельтапланеризм (прогулянки, подорожі на дельтапланах), балунінг (прогулянки на повітряних кулях); авіатуризм (подорожі на літаках, вертольотах);

любительське і спортивне рибальство;

любительське і спортивне полювання.

Рекреаційна діяльність на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, яка передбачає використання природних ресурсів, здійснюється виключно за наявності виданого в установленому порядку дозволу у межах затверджених лімітів.


РОЗДІЛ 2. Загальні відомості про досліджувальний об’єктЯрмолинецького району

Розташований у центральній частині Хмельницької області.

Районний центр - смт Ярмолинці.

Стратегічною метою розвитку району є, використовуючи сильні сторони і можливості, сприяти відродженню існуючих підприємств, залученню інвестицій для розвитку нових виробництв, розвиткові малого та середнього бізнесу, що дасть можливість створити нові робочі місця, розширить базу оподаткування та наповнить бюджет району і, як наслідок, дозволить вдосконалити систему освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту, підвищити якісний рівень життя людей

Населення – 34,4 тис.чол.,

в тому числі економічно-активне – 16,3 тис.чол.

Відстань до обласного центру:

залізницею – 36 км

автошляхами – 25 км

Площа – 0,898 тис.кв.км

Сільгоспугіддя – 74,4 тис.га

Бал бонітету землі – 53

Ліси – 8,0 тис.га

Водойми – 0,8 тис.га

Корисні копалини: пісок, глина, вапняк, глауконітові піски, фосфорити

Район межує з Хмельницьким, Деражнянським, Віньковецьким, Дунаєвецьким та Городецьким районами. Територія представлена полого-хвилястою поверхнею, сильно пересіченою долинами невеликих рік, ярів, балок, улоговин. Клімат - помірно-континентальний. Серед ґрунтів поширеними є: темно-сірі та сірі лісові (51,2%), чорноземи типові та звичайні (39,6 %), лугові та дернові (0,4 %).

Місцеві родовища корисних копалин представлені незначними запасами нерудних корисних копалин: піску, глини, вапняку. Діючими є 2 родовища – суглинків і глауконіт-кварцевих пісків, розробляється документація для 6 родовищ (3 – суглинків, 2 – піску, 1 – облицювального вапняку і будівельних пісків), необхідне вивчення запасів 8 родовищ нерудних корисних копалин.

Головні транспортні магістралі району - шляхи державного (Васьковичі-Порубне) та територіального значення (Солобківці-Віньківці-Нова Ушиця, Ярмолинці-Гусятин, м.Хмельницький -с.Ялтушків, Ярмолинці-Кам'янець-Подільський).

Промисловий комплекс району представлений такими галузями промислового виробництва, як: харчовою, текстильною, хімічною, виробництвом будівельних матеріалів. Основну промислову групу району складають шість підприємств, зокрема: харчова промисловість (ДП СЗАТ «Агропрод-ЗПТ» «Залісся», філія ТОВ «Яблуневий дар», ТОВ «Подільський смак»), виробництво будівельних матеріалів (цегельний завод ЗАТ «Агробуд»), текстильна промисловість (ТОВ «Фабрика штучних шкір «ЕкоСкаї»), хімічна промисловість (ТОВ «Сільгосптехсервіс»). Основні види продукції підприємств: цегла будівельна, матеріали шкіроподібні, промислові гази, крупи в асортименті, консервована продукція (плодоовочеві консерви, соки натуральні).

Сільськогосподарським виробництвом займаються 10 сільськогосподарських товариств з обмеженою відповідальністю, 1 приватно-орендне підприємство, 2 сільськогосподарських кооперативи, 2 акціонерних товариства, 2 державних підприємства – дослідних господарства та 97 фермерських господарств, 10 приватних підприємств.

Активно розвивається малий та середній бізнес. Основними експортними товарами є: дошка дубова, заготовки пиляні, лісоматеріали круглі, деревина для технологічних потреб; крупи гречані, горохові, пшоняні; матеріали шкіроподібні. Здійснюють виробничу діяльність ряд підприємств з іноземними інвестиціями, зокрема, ТОВ «Грінлайн Агрогруп» (сільське господарство), ТОВ «Євроформ» (виробництво меблів), ТОВ «Агрофудс ЛТД» та ТОВ «Іннокс» (харчова промисловість), ТОВ «ФШШ Еко-Скаї» (текстильна промисловість) та інші.

2.1 Методика визначення рекреаційного потенціалу території

Дослідження проводилося за допомогою таких методів, як: метод генералізації, картографічний, математичний, статистичний методи і метод екстраполяції. Метод генералізації – використовується для абстрагування від об’єктів, явищ і процесів. Цей метод дозволив нам чітко виділити основні види рекреаційної діяльності на окремих територіях Кам’янець-Подільського Надзбруччя та окреслити їх перспективу використання.

Картографічний метод використовувався для попереднього вивчення території, дистанційного дослідження елементів даної території, визначення особливостей територіальної організації рекреаційних об’єктів.

Математичний метод використовувався для розрахунків визначення потенціалу певних територій для створення картосхеми.

Статистичний метод дозволив аналізувати кількісні характеристики досліджуваних явищ і на основі цього визначати їх нові якісні показники (туристичну привабливість території, рівень інфраструктури тощо).

Метод екстраполяції нами був використаний при визначенні проведення ізоліній на картосхемі відповідних рівнів рекреаційного потенціалу.

Поєднання згаданих методів дозволило об’єктивно відобразити об’єкт дослідження і досягнути поставлених завдань.

Для визначення перспектив оптимізації господарського використання туристично-рекреаційного комплексу даної території перед нами постала необхідність створення картосхеми “Рекреаційного потенціалу території Кам’янець-Подільського Надзбруччя”.

Необхідною умовою для розвитку рекреації є наявність рекреаційного потенціалу, який може оцінюватись у різних масштабах: на рівні держави, області, району і т.д. [6, 11].

Під рекреаційним потенціалом розуміють усю сукупність природних, культурно-історичних і соціально-економічних передумов для організації рекреаційної діяльності на певній території.

Важлива складова частина рекреаційного потенціалу – рекреаційні ресурси, під якими розуміють компоненти географічного середовища та об’єкти антропогенної діяльності, які завдяки своїм властивостям, як унікальність, історична або художня цінність, оригінальність, естетична привабливість і лікувально-оздоровча значимість, можуть бути використані для організації різних видів і форм рекреаційних занять. Усі вище названі передумови щодо рекреаційного потенціалу території, враховані у методиці Касіяника-Миська:

1. природні передумови – туристичні природні об’єкти, джерело питної води, деревна рослинність, значна водойма, зручне місце для відпочинку;