Смекни!
smekni.com

Створення туристичної фірми (стр. 3 из 3)

Для другого сегмента — туризм середнього віку (30—50 років) — характерним є переважання сімейного відпочинку. Тому слід передбачати можливість використання дитячих майданчиків для гри, дитячих басейнів та ін. Це має особливе значення при створенні туристських комплексів у курортній місцевості.

Туристи середнього віку ставлять підвищені вимоги до комфорту і зручності, змістовним екскурсійним програмам, що включають ознайомлення з об'єктами відповідно до їх професійних інтересів.

При розробці туристичних послуг для цього сегмента необхідно мати на увазі, що особи середнього віку є економічно найактивнішим населенням, їх бажання здійснити туристську подорож викликане потребою у відпочинку, пов'язаному зі зміною обстановки. Збіг у часі періоду відпусток і шкільних канікул є основною причиною яскраво вираженої сезонності туризму даного сегмента

Туризм третього віку (старше 50 років) вимагає не тільки комфорту, але й персональної уваги з боку обслуговуючого персоналу, можливості отримання кваліфікованої медичної допомоги, наявності в ресторанах дієтичного харчування, розміщення в готелях, розташованих в тихих місцях.

Особливістю даного сегмента ринку є відсутність яскраво вираженої сезонності. Так, при поїздках на відпочинок ці туристи намагаються уникати періоду піка туристичного сезону (липень, серпень), оскільки він співпадає з найспекотнішим періодом року. Вони віддають перевагу «оксамитовому сезону» з м'яким кліматом. До того ж при виборі часу поїздки туристи «третього віку» не обмежені рамками відпускного періоду.

До найпоширеніших методів сегментації відносять сегментацію туристичного ринку за спонукальними мотивами, що зумовлюють цілі подорожей. Саме мета подорожі визначає вид туризму. Розрізняють такі види туризму:

* маршрутно-пізнавальний;

* спортивно-оздоровчий;

* діловий і конгрес-туризм;

* курортний;

* лікувальний;

* фестивальний;

* мисливський;

* екологічний;

* шоп-туризм;

* релігійний;

* учбовий;

* етнічний та інші.

Для визначення цілей маркетингу, проведення рекламних заходів застосовується сегментація з використанням комбінації ознак, а саме: мотивація подорожі, значущість туризму в структурі витрат споживача, терпимість до чужорідної культури, стереотип поведінки туриста в турцентрі та ін. Як приклад можна навести класифікацію німецького дослідника Г.Гана, який розрізняє шість основних типів туристів:

* S-тип (сонце, піщаний пляж, море) — типовий відпускник, який віддає перевагу пасивному відпочинку на морських курортах, спокою та комфорту; уникає суєти на відпочинку, але контактує з приємними людьми.

* F-тип — відпускник, який віддає перевагу поїздкам на далекі відстані та флірту. Він проводитиме свою відпустку тільки там, де щось відбувається, оскільки перебування на пляжі в колі сім'ї або поодинці не для нього; кредо такого туриста — суспільство, задоволення, зміна вражень.

* W-1-тип — це любитель лісових прогулянок і походів. Це відпускник, який віддає перевагу активному відпочинку, пішим походам та ін. Фізична активність на свіжому повітрі незалежно від погоди — ось його кредо. На відпочинку прагне до підтримання хорошої фізичної форми, але професійно спортом не займається.

* W-2-тип — швидше спортсмен, ніж аматор (наприклад, альпініст, льотчик-аматор та ін.). Він витримує тривалі та високі, навіть екстремальні, навантаження. При виборі ним туру та турцентру домінує такий критерій, як наявність умов для занять хобі. Такі критерії вибору, як ландшафт, культура, історія для нього не мають великого значення.

* А-тип — любитель пригод. Ризик, нові відчуття, випробування своїх сил у несподіваних ситуаціях, небезпека визначають вибір мети подорожі у цього типу туриста.

* В-тип (освіта та огляд визначних пам'яток) — це допитливі туристи. Ця група поділяється на три підгрупи:

а) «експерти», що віддають перевагу перебуванню в місцях визначних пам'яток;

б) «емоційні любителі культури і природи»;

в) «фахівці», які поглиблюють свої знання в певних областях культури, історії, мистецтва та ін.

Таким чином, здійснюючи сегментацію, туристичні фірми виявляють групи клієнтів, які об'єднані за тими чи іншими ознаками. Кожному з ринкових сегментів має відповідати специфічна туристична пропозиція. Такий підхід дозволяє не тільки задовольняти попит, але й формувати його.

Варто зазначити, що в останній час досить поширеним стає сільський туризм, особливо у Західній Україні. У нашому регіоні дана ніша ще не зайнята, що дасть ТзОВ «Адеона»конкурентну перевагу.

Доцільно розподілити зазначені сегменти, на які буде орієнтуватися ТзОВ «Адеона», залежно від пори року наступним чином:

1. Грудень – січень – лютий

· Молодіжний туризм

· Люди середнього віку, переважно незалежні від сім’ї

· Середній рівень доходів

· Спортивно-оздоровчий туризм(це можуть бути подорожі на гірськолижні курорти)

2. Березень – квітень – травень, вересень, жовтень, листопад

· Молодіжний туризм

· Середній та низький рівень доходів

· Маршрутно-пізнавальний, навчальний туризм (екскурсії по різних регіонах, відпочинок у Карпатах – насолода природою)

3. Червень , вересень

· Туризм третього віку

· Низький та середній рівень доходів

· Курортний туризм

4. Липень – серпень

· Молодь та люди середнього віку

· Будь-який рівень доходу

· Курортний туризм

5. Поза сезоном

Ринкові сегменти, що утворено за допомогою різних ознак, необхідно досліджувати з метою виявлення найбільш відповідних для них туристичних фірм.

Розділ 8

Організаційна структура ТзОВ «Адеона»

Формою здійснення в організації функцій і ефективним механізмом саморегулювання та координації діяльності працівників є організаційна структура. На ТзОВ «Адеона» існує лінійно-функціональна структура управління, при якій лінійна підлеглість з усіх питань пов′язаних з управлінням даного об′єкта, поєднується з функціональним управлінням. Ця структура грунтується на розподілі сфер повноважень і відповідальності за функціями управління, а по вертикалі – за підлеглістю нижчих ланок вищим.

Кожний працівник може одержати вказівки по відповідних функціях від інших посадових осіб того самого рангу. Ці вказівки можуть стосуватись техніки, технології праці, але аж ніяк не діяльності працівників уцілому. Водночас при лінійно-функціональній структурі управління нерідко виникають проблеми взаємовідносин лінійних керівників і спеціалістів, іноді спостерігається недостатня відповідальність, оскільки ті працівники, які готують рішення, не завжди беруть участь у їх здійсненні і несуть за них відповідальність.


Розділ 9

Структура управління ТзОВ «Адеона»


Висновки

Для забезпечення стабільності функціонування та нарощування конкурентних переваг підприємству доцільно вести картотеку конкурентів, де вказується перелік основних конкуруючих фірм міста, асортимент пропозиції, ціни на їх послуги тих видів, які надає підприємство, загальний напрям розвитку конкурентів та їх орієнтації.

У нашому місті дуже багато туристичних фірм. Це пояснюється низькими бар’єрами входження у галузь, тобто низьким рівнем затрат для створення та налагодження діяльності. Проте, новостворені турагенти не витримують впливу фактора сезонності бізнесу. Вони починають свою діяльність найчастіше з початком літнього сезону і отримують високі доходи, адже ринок в дійсності не є повністю освоєним. А з настанням осені втрачають багато і не виправдовують затрат, що спричиняє вихід з ринку.

Значною мірою вихід з ринку багатьох дрібних тур фірм спричинило прийняття нового закону України «Про туризм» у 2004 році, який встановив положення про обов’язкове створення резервного фонду в якості страхування відповідальності представників пропозиції на туристичному ринку на випадок невиконання своїх зобов’язань перед клієнтами. Цим наші законотворці намагалися захистити права споживача при незадоволенні його вимог. Але для створення такого фонду необхідно сплатити значну суму страхового внеску, яка складає близько 2-х тисяч гривень для турагентів та 10-ти тисяч гривень для туроператорів. Без створення такого фонду неможливо отримати ліцензію нового зразка. Таким чином велика кількість дрібних тур фірм залишилось без ліцензії і функціонують незаконно, або виходять з ринку.

Найважливішими конкурентами ТзОВ «Адеона» є такі підприємства як «Житомиртурист», «Автотур», «Екотур», «Інтертех», «Турсервіс», «Супутник», «Заграва». Проведемо коротку характеристику кожного з них:

«Автотур» - підприємство , якого є вихідцем з «Житомиртурист». Підприємство спеціалізується на наданні дешевого відпочинку, щоб забезпечити кожному бажаючому можливість подорожувати. Цей конкурент функціонує стабільно, але не має ліцензії нового зразка.

«Інтертех» - підприємство подібного спрямування, як і попереднє, проте має ліцензію і характеризується порядністю по відношенню до клієнтів.

«Екотур» - підприємство відрізняється спрямуванням на заможних клієнтів. Воно пропонує дорогі путівки в санаторії та різні лікувальні комплекси і працюють з клієнтами на індивідуальному підході. Слабким місцем такої діяльності є відсутність груп, тобто підприємство не використовує транспортні засоби, а відправляє споживачів «своїм ходом». Це створює незручності для клієнтів. Має ліцензію.

«Турсервіс» - порядна організація, яка надає в основному дешеві пропозиції, проте має певне коло VIP-клієнтів. Працює стабільно, користується пошаною серед конкурентів. Ліцензована.

«Супутник» - підприємство не ліцензоване і має негативну репутацію серед населення. Існує вагоме підгрунтя виходу з ринку.

«Заграва» - центр туризму, що зявився лише приблизно 3 роки тому, спеціалізується на відкритті віз, переважно шенгени та робочих до країн Західної Європи. Має налагодженні зв’язки з Росією, організовує виїзди до Санкт-Петербургу.