Смекни!
smekni.com

Проблеми відродження круїзної справи в Україні (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра туризму і

готельного господарства

Курсова робота

з дисципліні «Основи наукових досліджень»

на тему: « Проблеми відродження круїзної справи в Україні »

Харків – 2010

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………… 3
1. РОЗДІЛ 1. Сучасний стан розвитку круїзної справи…………………. 5
2. РОЗДІЛ 2. Аналіз шляхів рішення даної проблеми…………………... 11
3. РОЗДІЛ 3. Аналіз статистичних даних круїзного ринку……………... 16
ВИСНОВОК…………………………………………………………….... 27
ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….. 29
ДОДАТКИ………………………………………………………………... 31

ВСТУП

Морський круїз являє собою туристичну поїздку по морю, як правило з заходом у порти, на борті спеціального пасажирського судна. У даний час десятки круїзних компаній по усьому світі експлуатують сотні пасажирських судів, місткістю від 70 до більш 1000 пасажирів, і пропонують захоплюючі поїздки практично в будь-який регіон світу.

По суті справи круїз являє собою морський тур, у базову вартість якого включене комплексне обслуговування на борті судна. Зокрема: проїзд на судні, проживання в каюті (у залежності від обраного класу), триразове харчування, розваги і, як правило, цілий ряд спеціальних заходів на борті судна (свята, фестивалі, конкурси, концерти й ін.).

Більша частина операторів круїзів об'єднана у професійну міжнародну асоціацію - Cruise Line International Association. Багато туристичних агентств, особливо ті, що спеціалізуються на відпочинку і круїзах, також є членами цієї асоціації.

Так як круїзи користуються сталим попитом туристів з усіх країн світу, то обрання теми даної курсової роботи є актуальним.

Метою даної роботи є дослідження та визначення необхідності та можливих шляхів відродження морських круїзів вздовж чорноморського узбережжя, які були дуже популярними серед населення за часів СРСР. Індустрія морських круїзів має стати одним з важливих джерел інноваційного розвитку всієї морської транспортної галузі України.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

- дослідити історію розвитку морського туризму;

- охарактеризувати сучасний стан розвитку круїзної справи;

- виявити проблеми галузі морських круїзів;

- проаналізувати шляхи рішеннь данної проблеми;

- висвітлити особливості сучасного стану ринку круїзів;

Об’єктом дослідження є морські та річкові круїзи.

Предмет дослідження – організація круїзних перевезень.

Методологічною базою дослідження є положення різних напрямів розвитку круїзної справи, ефективність менеджменту та праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених у галузі туризму. Так, в роботі були використані загальнонаукові методи теоретичного та емпіричного дослідження.

Інформаційною базою роботи слугують нормативні акти, закони, праці відомих вітчизняних та зарубіжних фахівців в галузі туризму, харчування та відпочинку: Азара В.И., Квартального В.А., Гуляєва В.Г., Ісмаєва Д.К. та ін., а також матеріали періодичних видань (журнали “Вояж”, “Економіка України”, “Мир туристских интересов”), збірники наукових праць та інформаційні ресурси мережі Інтернет.

Хронологічні рамки дослідження окреслені теперішнім часом – в більшій частині роботи.

Структурно курсова робота складається з вступу, основної частині, висновків, переліку використаних джерел та додатків.

РОЗДІЛ 1. Сучасний стан розвитку круїзної справи

Сьогодні у світі морські круїзи переживають період підйому. Росте круїзний флот, удосконалюються конструкції пасажирських судів, підвищується їхня комфортабельність, розробляються нові морські й океанські маршрути. Найбільшою популярністю водяні подорожі користуються в США і Німеччини. Але якщо американці, що цінують час, віддають перевагу тижневим маршрутам (по Карибському морю, до Бермудським островів, Алясці), то німецькі турфірми, як правило, організовують багатоденні і кругосвітні подорожі.

У 1970 р. у круїзах взяло участь 500 тис. чоловік, а в даний час дана цифра зросла до 5 млн. чоловік, основну частку яких складають американські туристи.

У 2004 р. світова цифра туристів (учасників круїзів) досягла 7 млн. чоловік, а кількість європейських круїзів до 2004 р. досягло 2 млн. У наступні роки круїзний туризм буде одним із найважливіших видів туризму зі значними ринками в США, Великобританії й інших країнах Європи й Азії. Загальна кількість пасажирів у рік може досягти 8 млн. [6, с. 82]

У останнє десятиліття круїзний ринок характеризують три чинники: спеціалізація, пропозиції плавання на невеличких комфортабельних теплоходах, відповідність розміру теплохода наборові послуг і автоматизація.

Перші три чинники знайшли розвиток вже в 80-і роки у формі круїзів-експедицій, плавань на розкішних яхтах і величезних теплоходах із числом місць більш 2 тис. Проте в наступні роки ці чинники відійшли на другий план і перше місце зайняла автоматизація. У круїзному бізнесі з'явилася необхідність створення простого управління інформаційною системою. [5, с.78]

Міжнародна асоціація круїзних компаній (КЛІА) поєднує близько 33 турфірм, що спеціалізуються на продажі круїзів. Завдяки спеціальній професійній підготовці турагентів і вміло проведеної рекламної кампанії КЛІА вдалося перетворити морські круїзи в класичний вид відпочинку. 95 % усіх круїзів продається через туристські агентства асоціації, причому реалізація даного туристського продукту стоїть на другому місці після продажу авіаквитків.

Морські круїзи - один із найбільше комфортабельних, а тому і найбільш дорогих видів відпочинку. Ціни ж на вітчизняні водяні подорожі в три-п’ять разів нижче загальносвітових завдяки більш низької фрахтової ставці судів і більш дешевому сервісу. З цієї причини конкуренція на вітчизняному круїзному ринку існує тільки між вітчизняними турфірмами і майже відсутня з іноземними. Занімаючі більш високе положення, закордонні круїзні фірми не починають особливих спроб упровадження на український ринок. І навіть відкриття представництва відомої західної турфірми "Роял Каріббіен Круїз Лтд", що працює в багатьох водяних басейнах світу, - поки єдиний випадок.

Російські й українські круїзні фірми планують у найближчому майбутньому засвоїти Карибське море, океанські переходи до Американського континенту й інші екзотичні маршрути. У їхні плани входить укладення агентських угод із найвідомішими у світі круїзними фірмами. Український круїзний бізнес розвивається в рамках світового круїзного прямування на базі історичної його спадщини.

Той факт, що більшість одиниць пасажирського флоту країни базується в Одесі, визначає спрямованість маршрутів морських круїзів, поданих на ринку. Найбільш частими пропозиціями є - теплохідні подорожі по Середземному морю з заходом у порти Туреччини (Стамбул), Греції (Пірей), Єгипту (Порт-Саїд, Олександрія), Ізраїлю, Італії, Іспанії й інших країн. Мають успіх у туристів круїзні тури по Балтійському і Північному морям, що починаються із С.-Петербургу або Калінінграду із зупинками припинення у портах Північної Європи і Скандинавії. Особо популярний традиційний морський круїз навколо Європи (Одеса - С.-Петербург), що дозволяє за одну поїздку побачити практично всі головні країни "Старого світу".

А от теплохідні прогулянки в басейнах Індійського і Тихого океанів, до берегів країн Південно-Східної Азії є рідкістю для вітчизняного круїзного бізнесу. Терміни проведення морських круїзів найрізноманітніші й у залежності від напрямку маршрутів коливаються від одного тижня до одного місяцям. Починатися і закінчуватися вони можуть як в однім порту, так і в різних - як у російських або українських, так і в будь-яких іноземних портах.

Ринок круїзів знаходиться в бурхливому розвитку і далекий від насичення. Хоча як і раніше основним районом круїзних поїздок залишається Карибський басейн, проте росте попит на круїзи в райони Аляски, Балтійського моря, Середземного. Просування круїзів на ринку багато в чому залежить від роботи туроператорів, що насамперед пов'язана з проведенням реклами і політикою цін.

Особливості сучасного стану ринку круїзів

У останні роки з'явилася тенденція до збільшення числа подорожей як у світі, так і в нашій країні. Туристський сервіс пропонує множину видів транспорту, із котрих найбільш популярними є автомобільний, авіатранспорт і залізничний. Автомобільний транспорт зручний для подорожей на короткі відстані, на відміну від нього авіатранспорт використовують при переміщенні на значні відстані за досить короткий час. Таким чином, ці два найбільше популярних види транспорту не конкурують між собою, а взаємно доповнюють один одного. Відповідно до статистики темпи росту популярності в авіатранспорту вище, чим в автотранспорту, що відображається в такій таблиці: [7, с. 205]

Таблиця 1.1 - Перевезення пасажирів за січень-жовтень 2005 року

Вид транспорту

Перевезено пасажирів, млн.

Пасажирооборот, млрд.пас.км

січень-жовтень 2005р.

у % до січня-жовтня 2004р.

Січень-жовтень 2005р.

у % до січня-жовтня 2004р.

Всіма видами транспорту

3574,6

103,2

93,5

106,1

у тому числі:

залізничним

374,8

97,8

44,5

100,6

автомобільним

3184,7

103,9

43,7

111,3

водним

11,8

115,1

0,1

108,1

авіаційним

3,3

123,2

5,2

114,4

Перевезення пасажирів морським транспортом за січень-жовтень 2005р. зросли на 17,8% порівняно з січнем-жовтнем 2004р. Підприємства м. Севастополя, які виконують 87,5% загальних обсягів морсь­ких перевезень пасажирів, збільшили перевезення на 21,0%. Закордонні перевезення пасажи­рів зросли на 7,7%. Майже всі закордонні перевезення пасажирів (96,8%) виконують підпри­ємства Автономної Республіки Крим, які збільшили перевезення пасажирів з початку року на 5,5%. Перевезення пасажирів річковим транспортом порівняно з 10 місяцями 2004р. зросли на 3,5%; закордонні пасажирські перевезення збільшилися на 19,1%.З даної таблиці видно, що число залізничних перевезень падає, що пов'язано з низькою комфортабельністю цього виду транспорту в порівнянні з авіа - і автотранспортом.