Смекни!
smekni.com

Розвиток таласотерапії в міжнародному туризмі (стр. 3 из 7)

Теоретичні основи таласотерапії були розроблені в на межі XIX і XX століть.

Позаклітинна рідина по хімічному складу схожа з морською водою, а внутрішньоклітинна зберігає свою індивідуальність. Ця обставина була відзначена в 1898 р. Бунге, який і висловив вперше припущення про те, що життя зародилося в океані і сучасні тварини успадкували від своїх предків океанічних неорганічний склад крові, настільки схожий з морською водою. Проте ще раніше, в 1882 р. англійський фізіолог С. Рінгер запропонував для внутрішньовенного введення збалансований сольовий розчин, близький за складом і концентрацією іонів до морської води. У 1904 р. французький фізіолог Рене Кентон науково обґрунтував спорідненість мікроелементного складу плазми крові та морської води.
«Plasma marin» Кентон - це морська вода, яка містить не тільки всі мікроелементи, присутні у воді і в тілі людини, але і «живі клітини моря» - планктон (від грец. Planktós - блукаючий). Багата біологічно активними компонентами морська вода для приготування «Plasma marin» збиралася на відстані не менше 400 м від берега в районі великого скупчення планктону.
У 1971 р. професор Університету Бордо Жан-Жак Дубаррі довів, що іони морської води проникають через шкіру, відновлюючи електролітний склад плазми крові. Таласотерапія заповнює в організмі запаси магнію, калію, йоду, кальцію, всього 53 елементів крові, запас яких виснажений у результаті стресу, поганого харчування і забруднення навколишнього середовища. Особливо ефективно проникають через шкіру кальцій, необхідний для розвитку і збереження кісткової тканини і фосфор, що забезпечує разом з кальцієм регуляцію обмінних процесів в кістках. Серед показань до таласотерапії остеопороз займає одне з перших місць, і, як писали в XIX столітті в рекламній брошурі про Річчоне «старші люди ходять юнацької ходою і не страждають від тягаря років». При температурі ванни з морської води, підігрітою до 34 ° C, процес абсорбції відбувається найбільш активно. Море лікує, ніби дотримуючись законів медицини, відкритих Гіппократом.

Таласотерапія - це не тільки морські купання,
Таласотерапія – це сукупність лікувального застосування всіх факторів, які формуються під впливом моря: клімату, морської води, водоростей, лиманних мулів та морепродуктів.

Перші наукові дослідження, проведені французькими вченими, довели, що чудотворні морські мікроорганізми, багато в чому забезпечують цілющість морської води, гинуть через 24 години. Те ж відбувається і з солями, випареними з морської води: при розведенні не всі іони «оживають», і тому ці таласоцентри можуть бути тільки біля моря.
Терапевтична цінність таласотерапії була визнана розділом медицини, що підтверджено офіційною атестацією Міністерства охорони здоров'я Франції. Проте з 1999 р. французька система медичного страхування вважає таласотерапевтичні процедури профілактичними, а не лікувальними.

Розділ ІІ. Оцінка діяльності таласотерапічних курортів

2.1. Аналіз діяльності таласотерапічних курортів в країнах ЄС

В даний час центри таласотерапії відкриті на узбережжях всіх морів та океанів.

Солоність морської води (г/кг морської води):

Світовий океан – 35-36;

Червоне море – 41-60;

Середземне море – 37-39;

Чорне море – 17-18;

Азовське море – 9-10;

Балтійське море – 6-8.

Відносні концентрації основних іонів морської води у всіх океанах Землі відрізняються дивовижною постійністю. Біля 99% від загальної кількості мінеральних речовин, розчинених в морській воді, складають шість головних іонів. Сухий залишок морської води містить біля 55% іона натрію, 31% хлориду, 8% сульфату, 4% іона магнію, 1% іона кальцію, і 1% іона калію. Концентрації інших хімічних елементів змінюються в залежності від географії, глибини, особливостей морської флори та фауни. [29, 43]

Таласотерапія в Греції.

Магічні сили морської води були відомі в Середземномор’ї вже 2500 років тому. На острові Кос, батьківщині Гіппократа – засновника медицини і таласотерапії, в 2002 р. відкрито розкішний готель Кос Імперіал Таласо. За останні декілька років таласотерапія стає дедалі популярнішою в Греції. Центри таласотерапії, що діють в даний час в готелях по всіх Греції, мають сертифікати Грецької національної туристичної організації (GNTO).

Таласотерапія в Англії

В 1754 р. на англійському узбережжі Ла-Маншу, в Хоуве, був відкритий перший морський шпиталь. Купання в відкритому морі рекомендують при астмі, неврозах і навіть туберкульозі. З’являються «ванни, що котяться», оскільки лікарі вважають, що занурення в холодну воду повинне бути несподіваним,щоб оживити життєві сили. В своїй дисертації Ч. Рассел описав переваги морської води при лікування подагри, «хвороби лордів та королів». Для короля Георга ІV, що страждав від подагри, в Брайтоні архітектор Джон Нешв 1823 р. побудував королівський палац. Так Брайтон, що розташований в 6 годинах каретної поїздки від Лондона і названий Даніелем Дефо «бідним рибальським селищем», на початку XIX ст.. з невеликого селища перетворився в фешенебельний морський курорт.

Англійский курорт Чарльза Діккенса – популярний морский курорт Бродстерс в північно-східному куточку графства Кент.

Таласотерапія у Франції

У Франції в області таласотерапії конкурентів немає. Найвідоміші салони краси і медичні центри із усього світу купують французькі косметичні і лікувальні препарати. Один із кращих тутешніх центрів таласотерапії знаходиться на березі Женевського озера, в готелі «Royal Park Evian» на території знаменитого мінерального джерела Евіан. Дворець, у якому розташований готель, вважається одним з найкрасивіших у Європі. Ще більш прославлений тутешній лікувально-оздоровчий центр. Індивідуальні програми відновлення організму включають цілий комплекс лікувальних маніпуляцій - від психотерапії до японського масажу, від обгортання каоліном до рідких косметичних процедур. Гордість готелю - 8 ресторанів: від дієтичного «Le Jardin de Lys» до вишуканого гастрономічного «Cafe Royal».Ля Боль

«Діамант» Берега Любові — так називають Ля Боль, розташований в найромантичнішій провінції Франції — Бретані. Беріг Ля Боля, що протягнувся на 9 км. уздовж красивої бухти у вигляді півмісяця, завжди був і залишається «найкрасивішим пляжем в Європі» [30].

Ля Боль сподобається тим, хто любить старовинні автомобілі, моду середини XX століття, щирість чорно-білого кіно — і цінує уміння насолоджуватися життям.

Ля Боль не прагне встигнути за століттям і тому саме тут ховаються від його нестримного темпу і потрясінь. Цей курорт зберігає традиції світських морських купань: кожного разу Ви мимоволі чекаєте, що на пляжі з’явиться хтось з вусами підкручувань і в смугастому купальному костюмі.

Розкішний дев’ятикілометровий пляж, своєрідність приморських вілл, оточених садами, трикутники вітрил і безконечний океанський променад — Ля Боль не схожий ні на один інший курорт Французької Атлантики: його без перебільшення можна назвати курортом «з особливою атмосферою».

Природа і клімат Ля Боля відрізняються особливою м’якістю: тут дуже красиві соснові ліси, м’який пісок, а протягом всього року переважає стійкий мікроклімат, що дозволяє відпочивати тут у будь-який час роки.

Ля Боль відноситься до привілейованих курортів французького Атлантичного побережжя. Курорт був заснований ще в минулому столітті.

Курортна інфраструктура

Інститут таласотерапії «Тальго Ля Біль» — один з найбільших і красивих на французькій Атлантиці. Сполучений критим переходом з готелем «Рояль».

Це триповерховий комплекс з виглядом на океан, оброблений деревом, склом і світлим мармуром, спільним майданом понад 3000 кв.м.

Центр розташований на трьох рівнях, має відділення для ухвалення морських процедур, масажу, релаксації і косметичного відходу.

До послуг гостей — закритий басейн з морською водою, що підігрівається, мультифункціональний басейн «Струнке тіло» з джетами, вируючими душами, гейзерами, каскадами і протитечією, фітнес-центр, сауни, турецькі лазні, солярій, джакузі.

Індивідуально складений курс таласотерапії проводиться під медичним спостереженням з використанням препаратів косметичної лінії «THALGO».

Здійснюється індивідуальний підбір дієтичного живлення.

Ля Біль відомий своїми центрами талассотерапії. На курорті є два крупні центри таласотерапії : Thalgo La Baule Avenue Marie-Louise і Thalasso Baule-les-Pins. Основні свідчення для лікування: захворювання опорно-рухового апарату, функціональні розлади нервової системи, порушення обміну речовин (надлишок ваги, целюліт).

Лікувально-оздоровчі процедури на курорті наступні.

Загальнооздоровчий курс:

— сухий масаж або масаж під водою

— душ Шарко

— гімнастика в басейні

— водорослелікування

— перлові ванни.

Таласотерапія в Італії

Морське узбережжя Італії - майже 7,5 тисяч кілометрів. Для відпочинку на морі Італія пропонує чудові пляжі п'яти морів - Адріатичного, Тірренського, Лігурійського Середземного й Іонічного. Приморські райони Італії, особливо Лигурийская Рів'єра, побережжя Іонічного моря, островів Сицилія і Сардинія, відрізняються особливою м'якістю клімату. Тут різниця між середніми температурами самого холодного місяця (січня) і самого жаркого (липня) приблизно 15 °. Тому по узбережжях Італії, особливо на Лигурійській Рив'єрі, ланцюжком тягнуться відомі кліматичні курорти.