Смекни!
smekni.com

Військові нагороди Росії (стр. 2 из 5)

З 1831 року до орденів Росії був зарахований польський орден святого Станіслава. Роден мав спочатку чотири, а потім три ступені і був молодшим у порядку старшинства російських орденів. орден носили на стрічці червоного кольору з подвійною білою облямівкою. Його девіз - "Нагороджуючи - заохочує". Зазвичай орден св. Станіслава третього ступеня був першою нагородою, яку отримували молоді офіцери.

Історично склалося так, що найбільш масовими орденами в Росії стали нагороди іноземного походження - ордена св. Анни і св. Станіслава.

Нагородження здійснювалося послідовно, починаючи з молодшого ордена. Цей порядок міг бути порушений тільки при нагородженні за бойові подвиги орденами св. Георгія, св. Володимира 4 ступеня і св. Анни 4 ступеня.

Нагородження кожним орденом здійснювалося тільки один раз. Якщо людину повторно представляли до нагородження, то кожен раз брали персональне рішення - зміна виду нагороди або її скасування. Так, в 1905 році поручик Дмитро Карбишев (майбутній генерал-лейтенант, Герой Радянського Союзу) за мужність і героїзм, проявлені в боях з японцями під Порт-Артуром, був повторно представлений до ордена св. Станіслава 2 ступеня. Після виявлення помилки Капітулою ця нагорода була замінена на орден св. Анни 4 ступеня, який носили на ефесі зброї.

При нагородженні дотримувалися межнаградние терміни і було потрібно відповідність наступного ордена чину і класу займаної посади. Цей критерій найчастіше перешкоджав нагородження старшими орденами і привів до введення специфічних видів нагород: мечі, корона або діаманти до вже наявного ордену. Навіть у воєнний час багато офіцерів за скоєні подвиги досить швидко нагороджувалися усіма належними за чином орденами і потім просто не могли бути нагороджені, якщо не отримували просування по службі. Всіма орденами в Росії міг бути нагороджений тільки "повний" генерал (в рідкісних випадках генерал-лейтенант).

Корнет - перший офіцерський чин у кавалерії (12 клас Табелі про ранги) - міг отримати тільки три ордени - св. Анни 4 ступеня, св. Станіслава 3 ступеня, і св. Георгія 4 ступеня.

До 1826 року нагородження орденом будь-якого ступеня давало право потомственого дворянства. У подальшому - для молодших орденів - тільки особисте дворянство, Це положення не поширювалося на польський орден Віртуті мілітарі. Нагородження орденами носило в Росії глибоко виражений класовий характер. У законі про заснування орденів вказувалося: "Міщанам та особам сільського стану ордена не заявляється". Навпаки, знатність роду відкривала дорогу до нагород з моменту народження. Так, великі князі отримували всі ордени (крім св. Георгія і св. Володимира) з моменту хрещення, а князі імператорської крові - з моменту повноліття. У той же час багато бойові офіцери, що проявили мужність і доблесть при захисті Вітчизни і представлені за це до нагородження, їх не отримували, оскільки знаходилися в немилості у можновладців. Неодноразово було відмовлено у нагородженні в 1812-1813 роках поетові-партизану Денису Давидову, а в 1841 році - Михайлу Лермонтову, хоча до орденів їх представляли за конкретні бойові відзнаки. Були випадки, коли відмовляли у нагородженні військовослужбовцям цілих з'єднань. Так у серпні 1812 року корпус генерала Миколи Раєвського після кровопролитних боїв з численно переважаючими силами французів відстояв місто Смоленськ, не дав супротивнику перейти Дніпро і атакувати російську армію з тилу. Але російська армія, щоб не давати генеральний бій у невигідних умовах була змушена залишити місто. Відходом армії з Смоленська було зачеплено самолюбство імператора Олександра -1 і він відмовив в нагородах всім офіцерам і солдатам, що відстоював місто. Після наполегливих ходотайств Михайла Барклая-де-Толлі імператор проявив благодушність і затвердив нагородні документи, але був вже 1815 року.

Нагородження орденами, крім привілеїв, накладало на нагороджених і ряд обов'язків. Кожен подарований орденом виплачував одноразовий грошовий внесок. Отримані суми витрачалися на благодійні цілі.

Не був орденом, але високо цінувався в армії золотий хрест на георгіївською стрічці. Перший золотий хрест був заснований для нагородження офіцерів, що брали участь у штурмі Очакова. Згодом хрестами нагороджували офіцерів представлених до орденів св. Георгія чи св. Володимира 4 ступеня, але з якоїсь причини їх не мають. У 1789-1810 роках було засновано п'ять таких хрестів: "За Очаків", "За Ізмаїл", "За Праги", "За перемогу при Прейсіш-Ейлау" і "За взяття Базарджіка".

Крім ордена св. Катерини суто жіночим нагородами були двоступеневий "Відзнака Червоного Хреста" і триступеневої "Відзнака святої Ольги". Їх іноді помилково називають орденами, хоча за статутом вони ними не були, але були старше, ніж медалі. Ними було нагороджено всього кілька сотень жінок, у тому числі "Відзнакою святої Ольги" тільки Віра Панаєва - мати трьох георгіївських кавалерів офіцерів 12-го Охтирського гусарського полку, що загинули на російсько-німецькому фронті в першу світову війну.

Для нагородження нижніх чинів в Росії існували особливі нагороди - знаки відмінності орденів св. Анни і св. Георгія. Відзнака св. Анни заснований в 1726 році для нагородження відзначилися в боях солдатів і унтер-офіцерів. З 1807 року їм стали нагороджувати за вислугу років, а для вчинили бойові подвиги було засновано відзнаку Військового ордена - знаменитий солдатський Георгіївський хрест. Він повторював форму знака ордена св. Георгія, але виготовлявся з срібла.

Перші російські медалі були засновані Петром-1. На їх лицьовій стороні містився портрет або вензель царя, а на зворотному - сцена бою, що став причиною для запровадження медалі, або пам'ятний напис. Переважна більшість російських медалей засновувалися у відзначенні конкретних бойових подій: штурму фортеці Нотебург, Полтавської битви, війни 1812 року, Хівінського походу, бою кораблів "Варяг" і "Кореєць" з японською ескадрою і т. д.

Спочатку медалі для нагородження офіцерів карбували із золота, а солдатські зі срібла. У подальшому медалі стали єдиними, для всіх військовослужбовців. Так срібну медаль "В пам'ять Вітчизняної війни 1812 року" отримали всі учасники бойових дій з армією Наполеона від рядового до фельдмаршала Михайла Кутузова.

Перші російські медалі носили на георгіївською стрічці, потім на андріївською і володимирській стрічках. У 19 столітті для знову заснованих медалей були введені стрічки з кольором інших російських орденів. Частина медалей стали носити з комбінованим кольором стрічок. Особлива стрічка з синім андріївським хрестом була заснована для медалі учасникам бою кораблів "Варяг" і "Кореєць" з японською ескадрою ".

У 1833 році для нагородження нижніх чинів за вислугу років була випущена медаль "За старанність". Після Кримської війни вона була розділена на розряди. До 1917 року медаль, в залежності від терміну служби нагородженого, могла бути шести розрядів: для носіння на грудях на стрічках орденів св. Станіслава, св. Анни, св. Олександра і для носіння на шиї на олександрівскою, володимирській і андріївською стрічках.

В особливих випадках цією медаллю нагороджували за бойові заслуги. Їй могли нагороджуватися за проявлену мужність і цивільні особи. Так за безстрашність і хоробрість під час оборони Севастополя в 1854 році-1855 роках медаль "За старанність" отримали навіть деякі відзначилися жінки і діти.

У першій половині 19 століття для нагородження нижніх чинів за військові подвиги була заснована медаль "За хоробрість" на георгіївською стрічці. З 1878 року медаль була розділена на чотири ступені. Перша і друга - золоті, третя і четверта - срібні.

У 1913 році медаль "За хоробрість" була зарахована до георгіївським нагород.

Останньою з заснованих до 1917 року медалей стала медаль "За працю по відмінному виконанню загальної мобілізації 1914 року", яку стали вручати в 1915 році. Вона ж стала першою медаллю, яка носилася на темно-синій стрічці ордена Білого Орла.

Сформована за Петра-1 система нагород проіснувала в Росії до листопада 1917 року. Декретом ВЦВК і РНК "Про знищення станів і цивільних чинів 10 листопада 1917 ордена і всі відзнаки були скасовані, а в січні 1918 року був скасований існував при Міністерстві імператорського двору Капітулу російських орденів.

Уже в наші дні система російських нагород знову увійшли славні знаки солдатської доблесті - орден св. Георгія і Георгіївський хрест. Нагородження ними передбачено тільки за подвиги під час захисту Вітчизни від зовнішньої агресії.

II. Символи відваги і мужності (нагороди 1930 - 1945 р.р.)

До початку Великої Вітчизняної війни в СРСР існувала досить компактна нагородна система. Зокрема, військовослужбовці могли бути відзначені: вищою нагородою СРСР - орденом Леніна (1930 р.), знаком особливого відзнакою - медаллю "Золота Зірка" (1939 р.), двома орденами - Червоного Прапора (1924 р.), Червоної Зірки (1930 р.) і медалями - "За відвагу" і "За бойові заслуги" (1938 р.).

Орден був не просто нагородою, він виділяв одну з тисячі, і не випадково орденоносці 30-х років були людьми надзвичайно відомими і, можна сказати, знаменитими. Тоді навіть платили за ордену. Наприклад, Герою Радянського Союзу - 50 рублів, кавалеру ордена Леніна - 25, Червоного Прапора - 20 і Червоної Зірки - 15 рублів. Нагороджені користувалися пільгами: правом безкоштовного проїзду по залізничних і водних шляхах раз на рік, безкоштовного проїзду в трамваях у всіх містах; їм скорочували на третину вислугу років для пенсії, робили знижки (від 10 до 50%) в оплаті жилої площі, звільняли від оподаткування прибутковим податком, збору потреби житлового та культурно-побутового будівництва і т.д. Але найголовніше - цими нагородами не особливо "балували", і тому нагороджених було порівняно мало. Досить сказати, що багато генералів РСЧА мали один-два ордени, а деякі, крім медалі "20 років РСЧА", не мали нагород і зовсім.