Смекни!
smekni.com

Макіавеллі (стр. 3 из 3)

Мені здається, що переконані і безкорисливі (я упевнена, що є такі) - не прибічники, а коноводи і направники справи більшовиків - піддалися на якусь приманку, покинуту німецькою азерфовщиной. Німецькі азефи запевнили їх в тому, що соціальна революція у нас немислима без попередньої кругової поруки між Росією і Німеччиною; якщо ж долі Росії щонайтіснішими узами свяжутся-де з долями Німеччини, то соціальна революція, там вже назревшаястанеться і охопить всю Європу. У Франції і в Англії немає для неї вогнищ. У Германії вона не спалахне, якщо не підпалять її росіяни. У Росії, відірваній від Німеччини, вона неосуществіма, тому що Русь - країна селянська і "диктатурі пролетаріату" нічого в ній робити. у виконання марксової програми, за відсутністю першого передбачуваного його суспільно-економічної умови - високорозвиненої капіталістичної промисловості.

Інша справа, якщо Росія буде як би частиною Німеччини: вона віллє в жили німецького пролетаріату вогненну кров заколоту, німецький же пролетаріат зробить, на благо не однієї Німеччини, але і всього світу, жаданий переворот. Щоб підпалити усесвітню пожежу, пролетаріату російському - за малим справа встала! - повинно лише запалити Росію з чотирьох кінців: полум'я, звичайно, перекинеться і до Німеччини.

Якщо ж не перекинеться немедленно, а лише згорить Росія, - хай Німеччина опанує її: ослабить і роздрібнить її, частина відніме. Останню країну підпорядкує своїй всесторонней опіці. сполучить її з собою насильно в одне ярмо, і прив'яже її до себе корисними послугами, розташує шляхом виховних дій, раніше ж всього - заповнить те, що не дістає їй промисловий розвиток: німецький капітал незабаром зробить Росію гідним передмістям єдиного німецького фабричного міста, - тоді здійснення Марксової програми, поза сумнівом, вже не за горами. Залежність же Росії від її теперішніх союзників веде лише до зміцнення світової влади їх капіталу, до ослабіння німецького пролетаріату і до роздроблення потужності пролетаріату усесвітнього.

Ету німецьку систему "революційного" вчення можна із зручністю визначити на німецький же лад складеним терміном: "социал-макиавелізм".

Німецькому "соціал-макиавелізму" йде у нас назустріч наш самородний "культур-мазохизм". Маси сліпі, довірливі, як діти, і легко можуть бути доведені до відчаю; істерики, природно, обернуться жаданням згвалтування. Інтелігенція ж російська до мозку кісток пронизана німецькими впливами. Она відчуває себе у всьому ученицею Німеччини і в глибині душі перед нею благоговіє.

Глубокомисленнейшие з наших провінціалів духу і мазохістів - Гамлетів Щигровського повіту - упевнені, що слов'янській "Душі" свого судженого, "німецького Духу", конем не об'їхати.

Союзники ж, дуже горді, щоб принижуватися до наполегливих домагань, дуже педантичні, а може бути, - благородно-ленівиє, щоб вести свою пропаганду подібно до Німеччини, спираючись, в що б те не стало на нас, -народи без вищезазначеної німецької "болячки", - готові надати нас нашому власному "самовизначенню", в реальність якого вірять, тому що ще недостатньо нас знають.


Використана література

1. "Антология мировой философии" II том "Европейская философия от эпохи Возрождения по эпоху Просвещения". – Москва.: "Мысль", 1970

2. Иванов В. "Родное и вселенское". – Москва.: Республика, 1994