Смекни!
smekni.com

Командирські та командно-штабні машини (стр. 2 из 2)

У кабіні автомобіля встановлені пульт командира (ПК-2) та пульт водія (ПВ).

На кузові КШМ розташовуються:

- антена зенітного випромінювання АЗІ-Р (для Р-130 М);

- антена АШ- 4 (для Р-123 МТ та Р-130 М)

- антена АШ – 3,4 (для Р-111)

- дві ІІ-метрові телескопічні щогли для розгортання двох комбінованих жердинних антен та антени «Симетричний вібратор» (для Р-130 М).

В залежності від типу застосованих антен, а також видів та режимів роботи радіозасобів, стан р/станції (у русі чи на місці) Р-142 Н забезпечує дальність зв’язку до 75 км у УКВ та до 350 км у КВ діапазоні.

Система електроживлення КШМ Р-142 Н забезпечує безперервну щодобову роботу апаратури зв’язку як у русі, так і на зупинці.

Електроживлення апаратури здійснюється від бортової мережі КШМ з напругою 26 В. Бортова мережа створюється генератором типу Г-290, що працює на валу відбору міцності двигуна автомобіля й акумулятора батареї 4 х 5 КНТБ-80, а на зупинці використовується бензоагрегат АБ-І-П/30.

Потужність, що потрібна апаратурі – 1 кВт.

Час розгортання та підготовки КШМ для входження у зв’язок 2–15 хвилин (в залежності від типу застосованих антен та джерел живлення).

Майданчик для розгортання Р-142 Н на місцевості на всі типи антен 10 х 10 м.

КШМ Р-142 Н дозволяє ведення радіозв’язку в одній КВ (Р-130 М) та трьох УКВ (Р-111, Р-123) радіомережах (радіонапрямках). Радіозасоби КШМ обслуговують радіозв’язок у КВ діапазоні 1, 5–10, 90 мГц та УКВ діапазоні 20–52 мГц.

Радіозасоби КШМ забезпечують радіозв’язок на відстані:

- до 20 км при роботі р/ст. Р-123 на антену АШ-4 у русі й на зупинці, а також до 40 км при роботі на зупинці на комбіновану УКВ антену, розгорнути на 2-метровій телескопічній щоглі;

- до 30 км при роботі р/ст. Р-111 на антену АШ – 3,4 у русі й на зупинці, а також до 60 км при роботі на зупинці на широкодіапазонну антену (ШДА), підняту на 2-метрову телескопічну щоглу.

Р/ст. Р-111 – УКВ, широкодіапазонна, телефонна, з автоматизованою перебудовою на одну з 4-х наперед підготовлених частот. Р/ст. забезпечує входження у радіозв’язок без пошуку та ведення радіозв’язку без підстройки на будь-якій частоті робочого діапазону.

Р/ст. Р-809 М2 призначена для організації радіозв’язку з літаками (гелікоптерами Р-010).

Давач коду Морзе призначений для автоматичного перетворення послідовності п’ятизначного коду у послідовність знаків Морзе.

Телекодовий пристрій Р-011 М призначений для прийняття та передачі телеграфної (букводрукувальної та слухової) інформації зі швидкістю 1200 бод.

Давач Р-014 Д призначений для передачі телеграфних повідомлень по короткохвильовому радіоканалу за швидкістю 75 та 1500 бод.

Пристрій виклику Р-012 призначений для індивідуального та циркулярного виклику кореспондента.

Апаратура комутації та службового зв’язку КШМР-142 Н дозволяє керувати р/ст-ями КШМ з пультів командира та офіцерів з двох винесених телефонних апаратів ТА-57 та ведення внутрішнього зв’язку міх членами екіпажу.

Комутаційне обладнання КШМ забезпечує:

- ведення радіозв’язку по одній з чотирьох р/ст-цій КШМ з пультів командира, офіцерів та радиста у відкритому режимі, а за пульта командира та першого робочого місця пульта радиста (РІ) – командну засекречену роботу;

- дистанційне управління р/ст-ми КШМ з телефонних апаратів ТА-57 забезпечується на відстані до 500 м (кабель П 274). По лінії Л1- у відкритому й закритому режимах, по лінії Л2 – у відкритому режимі;

- ведення службового зв’язку абонементами ліній Л1 та Л2 з командиром, офіцерами та радистами КШМ, а також внутрішній зв’язок між собою.

Як КШМ Р-142 у тактичній ланці застосовується КШМ Р-145 Б, що призначена для забезпечення керування командиру (офіцерам штабу) підрозділами мотострілецького (танкового) полку. Вона обладнана на базі БТР-60 пб, БТР-70. Десантний відсік машини поділений на два відділення.

У передньому (командному) відділенні є місце для водія, три робочі місця дял командира та офіцерів штабу, обладнаних пультами ПК-1, ПК-2, ПО. У цьому відділенні розташована р/ст Р-123 мт.

У другому (апаратному відділенні розташовані дві р/ст УКВ діапазону Р-111, р/ст КВ діапазону Р-130 М, спеціальна апаратура, пульти радистів. Апаратура зв’язку обслуговується двома (трьома) радистами. На борту машини є спеціальна клемна коробка для підключення ліній дистанційного управління р/ст-ями.

Комплект р/ст. Р-145 Б може забезпечити зв’язок по чотирьох радіомережах одночасно, при цьому будь-яка р/ст. може бути підключена на дистанційне управління.

Комутаційне обладнання машини забезпечує телефонний внутрішній зв’язок між всіма членами екіпажу.

У русі УКв р/ст-ції працюють на 4-х метрові жердині антени.

Дальність зв’язку по р/ст. Р-111 до 35 км, по Р-123 М – до 20 км. Р/ст. Р-130 М у русі може працювати на АЗІ/ (антена зенітного випромінювання) дальність зв’язку у русі до 300 км.

На зупинці для УКВ р/ст-цій можна використовувати широкодіапазонну антену, підняту на 16-ти метровій телескопічній щоглі ШДА-16. В цьому випадку дальність зв’язку по Р-111 складає 70–80 км. Для Р-130 М на зупинці доцільно використовувати антену симетричний диполь. Розташування засобів зв’язку на малюнку.

КШМ БМД-1 КШ призначена для забезпечення управління у мотострілецькому (танковому) полку.

Екіпаж машини – 6–7 чоловік (3–4 офіцери, старший радист, радист, механік-водій).

До складу засобів зв’язку КШМ БМД-1 КШ входять:

- радіостанція Р-130 М – 1 комплект;

- радіостанція Р-111 – 2 компл.;

- радіостанція Р-123 МТ – 1 компл.;

- пристрій виклику Р-012 – 1 компл.;

- апаратура засекречування Т 129 – 1 компл.;

- апаратура комутації та службового зв’язку (пульту управління) – 1 компл.;

- антенно-щоглове приладдя – 1 компл.

Крім того, КШМ БМД-1 КШ укомплектована телефонним апаратом ТА-57, шпульною кабеля П-274 та іншим допоміжним обладнанням.

Всі засоби КШМ БМД-1 КШ однотипні з встановленими на КШМ Р-142 Н та Р-145 БМ та мають ті ж призначення та можливості.

Апаратура комутації та службового зв’язку забезпечує всі режими роботи як для КШМ Р-142 Н та Р-145 БМ.

Обладнання КШМ БМД-1 КШ (мал. 2,3) БМД –1 КШ має 4 відділення:

Бойове, управління, силове та кормове.

У відділенні управління розташовуються робочі місця механіка-водія, офіцера-штурмана, пульт водія, пульт офіцера та інше обладнання.

У бойовому відділенні розташовуються робочі місця командира та двох офіцерів, пульт офіцера (ПО), пульт командира (ПК-1, ПК-2) та інше обладнання.

У кормовому відділенні є робоче місце старшого радиста, місце радиста, а також: р/ст. Р-130 М (РС-3), Р-111 (РС-1, РС-2), Р-123 МТ (РС-4).

На корпусі машини розташовуються: 16-метрова телескопічна щогла для розгортання антени ШДА (Р-111, Р-123) та антени «Симетричний вібратор» (для Р-130 М), жердинна антена АШ – 3,4 (для Р-111), жердинна антена АШ-4 (для Р-123 МТ та Р-130 М).

КШМ забезпечує дальність зв’язку до 75 км в УКВ та до 350 км у КВ діапазоні.

Час розгортання та підготовки КШМ для входження у зв’язок 2–15 хвилин (в залежності від типу застосованих антен та джерел живлення).

Майданчик для розгортання БМД-1 КШ на місцевості на всі типи антен 10 х 10.

Для забезпечення управління зенітно-ракетними частинами й підрозділами, озброєними комплексами ЗСУ-23–4 («Шилка»), «Стрела-1» та «Оса» призначена машина бойового управління ПУ-12.

Обладнання машини змонтоване на базі бронетранспортера БТР-60 ПБ без вежі. До складу засобів зв’язку входять:

- радіостанція Р-111 – 1 компл.;

- радіостанція Р-123 М – 3 компл.

Основні дані р/ст. Р-111 та Р-123 були приведені вище.

Р/ст. Р-407 дуплексова, телефонна, з частотною модуляцією, що утворює один телефонний канал. Діапазон 52–60 мГц, має 161 фіксовану частоту з інтервалом через 50 кГц. Дальність зв’язку до 40 км.

Машина обладнана антеною АШ – 3,4 (для Р-111), двома антенами АШ-4 (для Р-123 Н) та комбінованою жердинною антеною (для Р-407), що розгортається на 16-метровій телескопічній щоглі.

Час розгортання машини ПУ-12 не більше 3–5 хвилин. ПУ-12 використовується на Кп ППО дивізії (командира зенітно-ракетного полку), а також як батарейний та взводний командний пункт підрозділів та при станціях розвідки та цілевказівок (СРП). Засоби зв’язку ПУ-12 використовуються для забезпечення радіозв’язку з вищими, підлеглими та взаємодіючими начальниками (командирами) ППО, а також для забезпечення прийому даних про повітряну обстановку від найближчих станцій розвідки та цілевказівок (СРП). ПУ-12 начальник ППО з’єднання (частини) розгортається на КП з’єднання (частини), а ПУ-12 командира зенітно-ракетних батарей у районі стартових (вогневих) позицій.

Таким чином, командирські та командно-штабні машини, які ми розглянули в лекції, володіючи високою маневреністю, обладнані ефективними засобами зв’язку, дозволяють забезпечити управління командирам у складних умовах ведення бойових дій підлеглими та приданими підрозділами. Наявність в командирських та командно-штабних машинах засобів зв’язку значно полегшують забезпечення командиру та штабу управління, а також утворює зручність у використанні цими засобами. На прикладі розглянутих комплексів видно тенденцію у розвитку засобів тактичної ланки управління, спрямовану на збільшення на робочих місцях офіцерів найновіших засобів зв’язку та автоматизації.

Задача кожного курсанта досконало вивчити склад радіозасобів командирських та командно-штабних машин, уміти працювати на них та ефективно експлуатувати у своїй професійній діяльності.