Смекни!
smekni.com

Структура та функції умовиводу (стр. 2 из 2)

Разом з поняттями і думками висновки долають обмеженість чуттєвого пізнання. Вони виявляються незамінними там, де органи чуття безсилі в збагненні причин і умов виникнення якого або предмету або явища, його суті і форм існування, закономірностей розвитку і так далі Вони беруть участь в утворенні понять і думок, які нерідко виступають як підсумок висновків, щоб стати засобом подальшого пізнання.

На кожному кроці висновки проводяться в повсякденному житті. Так виглянувши у вікно вранці і, відмітивши мокрі дахи будинків, ми робимо вивід про те, що минув вночі дощ. Спостерігаючи увечері, багрово-червоний захід, ми передбачаємо на завтра вітряну погоду.

Особливу роль грають висновки в юридичній практиці. У своїх знаменитих записках про Шерлока Холмса А. Конан Дойл дав класичний образ детектива, який досконало володів мистецтвом висновків і на їх основі розплутував найскладніші і неймовірніші криміналістичні історії. У сучасній юридичній літературі і практиці висновкам теж належить величезна роль. Так попереднє слідство з точки зору логіки є не що інше, як побудова всіляких висновків про передбачуваного злочинця, про механізм утворення слідів злочину, про мотиви тих, що спонукали його до скоєння злочину, про наслідки для суспільства. Обвинувальний висновок є лише одна з форм висновку взагалі.

Значення подібного аналізу визначається тим, що саме у висновках (і заснованих на них доказах) прихована "таємниця" примусової сили мов, яка приголомшувала людей ще в старовині і із збагнення якої почалася логіка як наука. Саме висновки забезпечують те, що ми називаємо в даний час силою логіки. Ось чому нерідко логіку іменують наукою про вивідне знання. І в цьому є значна частка істини. Адже аналіз понять і думок, хоча і важливий сам по собі, але повною мірою розкриває все своє значення лише у зв'язку з їх логічними функціями по відношенню до висновків (а значить, і доказам).

Така об'єктивна можливість умовиводу: - це структурний зліпок з самої дійсності, але в ідеальній формі, у формі структури думки. А їх об'єктивна необхідність, як і понять і думок, теж пов'язана зі всією практикою людства. Задоволення одних потреб людей і виникнення на цій основі інших вимагає прогресу суспільного виробництва, а він, у свою чергу, немислимий без прогресу знань. Необхідною сполучною ланкою в здійсненні цього прогресу і виступають висновки як одна з форм переходу від відомих знань до нових.

Таким чином:

Умовиводом є не будь-яке сполучення, а тільки таке, в якому між судженнями існує логічний зв`язок, котрий відображає взаємозв`язок предметів і явищ самої дійсності.

Структура умовиводу:

1. Судження, з яких виводиться остання думка - посилка.

2. Судження, яке виводиться з попередніх думок, - висновок.

3. Логічний зв'язок між 1 і 2 – логічна зв'язка, що висловлюється словами «отже», «тому», «значить», «оскільки», «бо».

Умовивід має наступні функції:

1. Евристична – отримання нових думок і знань з опорою на ті,що вже є.

Це можливість самостійно «відкривати» нові знання, оволодівати новими прийомами діяльності.

2. Критична – аналіз обґрунтованості і істинності думок.

3. Риторична – пошук переконливих аргументів для доказу своєї точки зору, своєї думки.