Смекни!
smekni.com

Основи пристрою лазера і застосування його у військовій техніці (стр. 4 из 4)

Оскільки застосовується кілька типів далекомірів, то намітилася тенденція уніфікації лазерних систем у вигляді окремих модулів. Це спрощує їх складання, а також заміну окремих модулів в процесі експлуатації. За оцінками фахівців, модульна конструкція лазерного далекоміра забезпечує максимум надійності і ремонтопридатності в польових умовах.

Модуль випромінювача складається із стрижня, лампи-накачування, освітлювача, високовольтного трансформатора, дзеркал резонатора. модулятора добротності. В якості джерела випромінювання використовується зазвичай неодимові скло або аллюминиевой-натрієвий гранат, що забезпечує роботу далекоміра без системи охолодження. Всі ці елементи головки розміщені в жорсткому циліндричному корпусі. Точна механічна обробка посадкових місць на обох кінцях циліндричного корпусу головки дозволяє проводити їх швидку заміну і установку без додаткового регулювання, а це забезпечує простоту технічного обслуговування та ремонту. Для початкової юстування оптичної системи використовується опорне дзеркало, укріплене на ретельно обробленої поверхні головки, перпендикулярно осі циліндричного корпусу. Освітлювач дифузійного типу являє собою два входять один в іншій циліндра між стінками яких знаходиться шар окису магнію. Модулятор добротності розрахований на безперервну стійку роботу або на імпульсну з швидким запусками. основні дані уніфікованої головки такі: довжина хвилі - 1,06 мкм, енергія накачування - 25 Дж, енергія вихідного імпульсу 0,2 Дж, тривалість імпульсу 25 нс, частота проходження імпульсів 0,33 Гц протягом 12 с дозволяється робота з частотою 1 Гц ), кут розходження 2 мрад. Внаслідок високої чутливості до внутрішніх шумів фотодіод, передпідсилювач і джерело живлення розміщуються в одному корпусі з можливо більш щільною компоновкою, а в деяких моделях все це виконано у вигляді єдиного компактного вузла. Це забезпечує чутливість порядку 5 * 10 в -8 Вт.

У підсилювачі є порогова схема, що збуджують в той момент, коли імпульс досягає половини максимальної амплітуди, що сприяє підвищенню точності далекоміра, бо зменшує вплив коливань амплітуди приходить імпульсу. Сигнали запуску і зупинки генеруються цим же фотоприймачем і йдуть тим же тракту, що виключає систематичні помилки визначення дальності. Оптична система складається з афокальних телескопа для зменшення расходимости лазерного променя і фокусуючого об'єктива для фотоприймача. Фотодіоди мають діаметр активної майданчики 50,100, і 200 мкм. Значному зменшенню габаритів сприяє те, що прийомна й передавальна оптичні системи суміщені, причому центральна частина використовується для формування випромінювання передавача, а периферійна частина - для прийому відбитого від цілі сигналу.


Висновок

За останній час в Росії і за кордоном були проведені великі дослідження в галузі квантової електроніки, створені різноманітні лазери, а також прилади, засновані на їх використанні. Лазери тепер застосовуються у локації й у зв'язку, в космосі і на землі, у медицині й будівництві, в обчислювальній техніці та промисловості, у військовій техніці. З'явився новий науковий напрям голографія, становлення і розвиток якої також немислимо без лазерів.

Однак, обмежений обсяг цієї роботи не дозволив відзначити такий важливий аспект квантової електроніки, як лазерний термоядерний синтез, про використання лазерного випромінювання для одержання термоядерної плазми. Стійкість світлового стиснення. Не розглянуто такі важливі аспекти, як лазерне поділ ізотопів, лазерне одержання чистих речовин, лазерна хімія і багато іншого. Але ми розглянули одну з частин вживання лазерів у військовій технології, які зараз широким фронтом вторгаються в нашу дійсність, забезпечуючи часом унікальні результати. Людина отримала у своє розпорядження інструмент для повсякденної наукової та виробничої діяльності.

Ми ще не знаємо, а раптом може відбутися наукова "революція" у світі заснована на сьогоднішніх досягненнях лазерної техніки. Цілком можливо, що через 50 років дійсність виявиться значно багатшими нашої фантазії…

Може бути, перемістившись в "машині часу" на 50 років вперед, ми побачимо світ, що затаївся під прицілом лазерів. Потужні лазери, націлившись з укриттів на космічні апарати і супутники. Спеціальні дзеркала на навколоземних орбітах приготувалися відбити в потрібному напрямку нещадний лазерний промінь, направити його на потрібну ціль. На величезній висоті зависли потужні гамма-лазери, випромінювання яких здатне в лічені секунди знищити все живе в будь-якому місті на Землі. І ніде сховатися від грізного лазерного променя - хіба, що сховатися у глибоких підземних сховищах.

Але це все фантазії. І не дай бог, вона перетвориться на реальність.

Все це залежить від нас, від наших дій сьогодні, від того, наскільки активно всі ми буде ставитися до досягнень нашого розуму правильно, і направляти наші рішення у гідне русло цієї неосяжної "річки" яка називається - Лазер.


Література

1. Тарасов Л. В. "Знайомтеся - лазери" Радіо і зв'язок 1993 р

2. Федоров Б. В. "Лазери основи пристрою і застосування" вид. ДОСААФ 1990

3. Тарасов Л. В. "Лазери дійсність і надії" вид. Наука 1985

4. Орлов В. А. Лазери у військовій техніці Воениздат 1986

5. Реді Дж. "Промислової застосування лазерів" Світ 1991

6. Авіація і космонавтика № 5 1981 р. з 44-45

7. Петровський В. І. "Локатори на лазерах" Воениздат

8. Федоров Б. Ф. "Лазерні прилади та системи літальних апаратів" Машинобудування 1988

9. Лазери в авіації. (Під ред. Сидорина В. М.) Воениздат 1982