Смекни!
smekni.com

Задачі артилерійської батареї в ході оборонного бою (стр. 2 из 4)

• намітити місця для встановлення мінних полів Документи, які веде СОБ:

• робоча карта

• карта ТГПВП

• запис стрільби СОБ

• таблицю вирахуваних установок для стрільби батареї

• картка ВгВ або ГІЗВ батареї

• схему безпосередньої охорони і самооборони

• схему вогню батареї прямою наводкою При підготовці до бойових дій СОБ зобов'язаний:

• з'ясувати отриману задачу і оцінити обстановку

• поставити задачі підлеглим

• вибрати ВП і провести їх ТГП

• підготувати матеріальну частину артилерії, боєприпаси, машину СОБ. засоби автоматизованого управління, прилади та артилерійські тягачі (самохідну базу) до виконання задач

• поповнити запаси матеріальних засобів

• розгорнути ВВ на ВП

• організувати безпосередню охорону і самооборону

• керувати інженерним обладнанням ВП

• перевірити готовність гармат до виконання вогневих задач і доповісти комбату про готовність до відкриття вогню

• доповідати на пункт управління вогнем дивізіону і комбату дані необхідні для визначення установок і розрахунку коректур

• управляти взводами при виконанні вогневих задач

• розраховувати при необхідності коректури в ході пристрілки і стрільби на поразку

• керувати роботою обчислювача при визначенні установок до стрільби

• ставити задачі командирам гармат на підготовку і виконання вогневих задач

• вести облік витрат та наявність боєприпасів " управляти взводами при зміні ВП

• готувати матеріальну частину, прилади і машини для роботи вночі

• вести документацію.

1.2 З'ясування завдання СОБ 1-ї артилерійської батареї

З'ясування задачі являє собою початок роботи СОБ по прийняттю рішення. При з'ясуванні отриманої задачі СОБ повинен зрозуміти:

ціль майбутніх бойових дій та задум командира загальновійськового підрозділу, якому батарея придана або який підтримує;

об'єкти (цілі), які знищуються засобами старших командирів по напрямку дій загальновійськового підрозділу і задачі батареї по вогневому ураженню противника;

задачі сусідів та порядок взаємодії з ними;

час готовності до виконання задачі, а також райони вогневих позицій та рубежі командно-спостережних пунктів;

основний напрямок стрільби;

спосіб визначення установок для стрільби на поразку; порядок висування батареї у визначений район і порядок маневру в ході бою, порядок забезпечення боєприпасами.

На основі з'ясування задачі СОБ робить висновки, в яких визначає: роль батареї у виконанні задачі загальновійськовим підрозділом, які дії необхідно провести негайно для швидкої підготовки вогневих взводів до бойових дій.

1.3 Оцінка обстановки СОБ 1-ї артилерійської батареї

Під обстановкою розуміють сукупність всіх об'єктивних умов, в якихбатареї доведеться виконати бойову задачу. Елементами обстановки, безяких не можна прийняти обґрунтованого рішення, являються: противник, свої підрозділи, місцевість, радіаційна, хімічна та бактеріологічна (біологічна) обстановка. Крім того, при оцінці обстановки враховують стан погоди, пору року і час. Основна ціль оцінки обстановки – прийняття обґрунтованого рішення.

Оцінка противника.

Даних про противника, особливо про його засоби ядерного і хімічного нападу, артилерійські та мінометні батареї, як правило, буде недостатньо,1 а деякі з них можуть бути застарілими, недостовірними або хибними. Тому СОБ оцінює противника, спираючись на знання його організації і тактики дій, Зіставляючи відомі дані про противника, він повинен вивчити його склад, положення, стан, ступінь захищеності, розташування вогневих засобів, сильні та слабкі сторони і характер дій.

На основі глибокого і все стороннього аналізу групування противникам вірогідного характеру його дій СОБ робить висновки: який противник знаходиться перед загальновійськовим підрозділом, якому батарея придана або який підтримує, і вірогідний характер його дій, місця розташування об'єктів (цілей), від знищення яких вогнем артилерії різко знижується його бойові можливості.

Оцінка підрозділів батареї,

Підрозділи батареї (вогневі взводи) оцінюються СОБ в такий послідовності: на початку він уточнює розташування підрозділів батареї, потім вивчає ії склад, забезпеченість і, нарешті, визначає їх бойові можливості по виконанню майбутніх задач.

Оцінюючи положення підрозділів, СОБ вивчає: тактичне положення підрозділів батареї по відношенню до противника і характер їх дій (знаходяться в районі зосередження, на марші, розгорнуті в бойовий порядок тощо);

віддалення підрозділів від наміченого району вогневих позицій і переднього краю своїх військ; час, необхідний на висування і розгортання підрозділів батареї в бойовий порядок.

При оцінці складу і стану своїх підрозділів СОБ аналізує:

укомплектованість підрозділів особовим складом, зброєю, бойовою технікою;

політико-моральний стан особового складу; стан озброєння та бойової техніки;

рівень підготовки і бойовий досвід підрозділів, організаторські здібності командирів.

В ході оцінки забезпеченості підрозділів СОБ встановлює: забезпеченість батареї матеріальними засобами та строки створення їх запасів в підрозділах; норми витрати боєприпасів та інших матеріальних засобів і потреба в них для виконання бойової задачі; організацію підвозу та евакуації;

технічне і тилове забезпечення.

При оцінці бойових можливостей підрозділів СОБ визначає можливості батареї по поразці об'єктів противника із закритих ВП кількістю боєприпасів, які є в наявності, а також маневрені можливості підрозділів.

Оцінка місцевості.

СОБ вивчає місцевість з метою визначення її впливу на бойові дії батареї.

На початку СОБ вивчає зміни, які відбулися на місцевості порівняно з картою в результаті застосування ядерної або іншої зброї та господарської діяльності людини. Потім оцінюється загальний характер місцевості, умови спостереження, маскування і розміщення КСП та ВП батареї, умови проходження місцевості, а також її захисні властивості.

В результаті оцінки місцевості СОБ може зробити наступні висновки: як впливає місцевість на виконання поставленої бойової задачі; про танконебезпечних напрямках і, виходячи із цього, де розмістити вогневі позиції батареї, як побудувати бойовий порядок і де розмістити його елементи, про напрямок переміщення, стану маршрутів та їх вплив на строки висування підрозділів.

Крім цього СОБ при оцінці обстановки враховує стан погоди, час доби і пору року.

1.4 Рішення СОБ 1-ї артилерійської батареї

Основу управління підрозділами складає рішення командира. Під рішенням розуміють остаточно обраний СОБ план дій підрозділів по виконанню поставленої бойової задачі, визначаючий в загальних рисах порядок використання сил і засобів в ході ведення бойових дій. Рішення дає відповіді на питання про те, що, де і коли, як і кому зробити, щоб і найменшою витратою сил і засобів виконати поставлену задачу.

Рішення СОБ робить з урахуванням задач, які виконуються загальновійськовим підрозділом, якому батарея придана або яку підтримує, задач, поставлених старшими командирами, і на основі висновків із оцінки обстановки. При цьому по деяких пунктах рішення висновки, зроблені із з'ясування задачі і оцінки обстановки, можуть бути однаковими. По інших пунктах рішення висновки можуть бути протилежними і для їх остаточного визначення необхідно зіставити зроблені раніше висновки і вибрати з них найбільш доцільні.

На основі висновків, зроблених після з'ясування отриманої бойової задачі, і оцінки обстановки СОБ готує і віддає бойовий наказ.

1.5 Бойовий наказ СОБ 1-ї артилерійської батареї

В бойовому наказі СОБ вказує;

відомості про противника;

задачі загальновійськового підрозділу;

задачі батареї, вогневі позиції, основний напрямок стрільби, спосіб визначення установок для стрільби, витрату боєприпасів, маршрут і порядок маневр)' всередині району вогневих позицій і в ході бою;

після слова "наказую" - вогневі задачі і порядок їх виконання: яку кількість боєприпасів викласти біля гармат і як розкласти їх по вогневих задачах (нальотах);

місця гарматних площадок і сектори обстрілу для ведення вогню прямою наводкою;

порядок знищення танків і піхоти противника, які прорвалися в район вогневої позиції;

час готовності до відкриття вогню;

сигнали управління, оповіщення і порядок дії по них;

своє місце і заступника.


2. З’ЯСУВАННЯ ЗАВДАННЯ СОБ 1-ї БАТАРЕЇ

1. Перед фронтом оборони 1/200 МП діють підрозділи механізованої батальйонної тактичної групи (мбтгр) із складу 3 мбр з переднім краєм: паром (4202), міст (4204-1 ), г. Новая (4206), Покровское (4208).'

Перехід противника у наступ можливий зранку 22.06.

2. 1/200 мп переходить до оборони району: кут лісу (4108-1), Дубна(4103), Ракитино (3805) з задачею не допустити прориву противника у напрямку г. Новая (4206), Рогово (3706).

Бойовий порядок батальйону - в два ешелону. В першому ешелоні до оборони переходять: справа - 1 мр, зліва -. З мр. В другому ешелоні - 2 мр. Роти займають опорні пункти з 19.00 до 20.00 2 1.06.

Справа переходить до оборони 3/900 МП. Розмежувальна лінія з ним: кут лісу (4108-1), відм. 158,2 (3709), перехрестя доріг (3509-7).

Зліва переходить до оборони 2/200 МП. Розмежувальна лінія з ним: міст (4103-1), відм. 133,0 (3703), відм. 135,5 (3404).

3. В інтересах дій 1/200 мп засобами старшого артилерійського командира уражуються артилерійські батареї противника:

- ціль А51 Х-46700, У=03900.

- ціль А52 Х=47200, Y=04650. Основний напрямок стрільби - 59-00.

Спосіб визначення установок для стрільби на поразку - на основі повної підготовки.

4.1-а артилерійська батарея підтримує бойові дії 1 мр.

5.Тактичні і вогневі задачі батареї:

а) На артилерійську заборону висування і розгортання військ противника: зосередженим вогнем уражати колони противника при висуванні та розгортанні. В готовності вести зосереджений вогонь по ділянкам: ЦІ01,201,301.