Смекни!
smekni.com

Автоматизована інформаційно-аналітична система Міністерства фінансів України (стр. 5 из 6)

На основі звітних форм з використанням комп’ютерних технологій в Міністерстві фінансів проводиться аналіз виконання бюджетів. При цьому можуть складатися додатково аналітичні таблиці про виконання бюджетів в динаміці та порівняно з різними періодами. Форми таких документів наведено в додатку 1.

Зазначені етапи бюджетного процесу виконуються з використанням інтерактивного режиму в розподілених системах оброблення даних, коли на екран у заданій послідовності викликаються форми документів для складання за допомогою типових процедур, зафіксованих в меню другого рівня, ведеться розрахунок окремих чи комплексних показників, а також формування самого документа. При цьому для оброблення даних можуть застосовуватися й типові тексти програм.

Розділ 4. Методика та комп’ютерна технологія складання і виконання місцевих бюджетів

Місцевий бюджет відповідно до Бюджетного кодексу України містить в собі надходження і витрати на виконання повноважень органів влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Склад доходів і видатків у місцевих бюджетах для кожного органу визначено Бюджетним кодексом України і деталізовано в бюджетній класифікації.

Провідними установами в бюджетному процесі місцевих бюджетів є обласні фінансові управління, прирівняні до них фінансові установи Автономної Республіки Крим, міст Києва і Севастополя, а також районні фінансові відділи, у тому числі сільських і міських районів.

В обласних фінансових управліннях і в районних фінансових відділах створено локальні системи оброблення даних, які об’єднують функціональні та технологічні автоматизовані робочі місця. Технологічні АРМ є типовими як за складом, так і за функціями. До них належать: АРМ адміністратора БД, АРМ для передавання даних (поштовий сервер), АРМ системного програміста, технолога. Щодо функціональних автоматизованих робочих місць, то вони створюються у відповідності з функціями управління згідно з бюджетною класифікацією. Тут є такі типові автоматизовані робочі місця: АРМ спеціаліста, АРМ для складання зведень, АРМ керівника. Функціональні АРМ спеціалістів виділяються за окремими статтями бюджетної класифікації або їх сукупністю. За кожним АРМ закріплено функції для автоматизації. На районні та обласні фінансові установи покладено різні за масштабами функції зі складання місцевих бюджетів та контролю за їх виконанням, тому склад апаратного і програмного забезпечення та перелік функціональних задач є різними. Отже, доцільно розглянути окремо системи районного і обласного рівнів.

Районний рівень ІАС МФУ має функції складання районного та зведеного бюджету району та контролю за їх виконанням. Послідовність розв’язання задач місцевих бюджетів задається Бюджетним кодексом України, згідно з яким виокремлюються етапи складання, розгляду, затвердження, виконання місцевих бюджетів.

Складання бюджету відбувається за балансовим методом, згідно з яким збалансовуються доходи і видатки, тобто доходи мають дорівнювати видаткам бюджету. Доходи та видатки класифікуються за своїми статтями. До статей доходів в районному бюджеті за загальною класифікацією належать: прибутковий податок, податок на прибуток, податки на збільшення вартості, збори за використання ресурсів, внутрішні податки на товари і послуги, інші податки, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом та цільові фонди. Окремою статтею виділяють трансферти. За функціональною структурою розрізняють такі видатки бюджету району: на державне управління, освіту, соціальний захист і соціальне забезпечення, житлово-комунальне господарство, культуру і мистецтво, фізичну культуру і спорт та ін. Також видатки поділяються за елементами витрат. Кожна з наведених статей доходів і видатків та елементів витрат в автоматизованій системі визначено як структурний елемент, виокремлений технологічний процес, задача, яку слід розглядати в динаміці на стадії планування (проектування) бюджету, обліку та аналізу виконання і регулювання. Виходячи з наведеного, на стадії проектування бюджету в комп’ютерній технології можна виділити: розрахунок окремих показників (елементів), розрахунок окремих статей, формування зведень дохідної і витратної частин бюджету, а також збалансування бюджету. За наведеною структурою виокремлюють задачі контролю та складання звітів про виконання місцевих бюджетів.

Для розрахунку окремих показників бюджету використовуються такі методи: нормативний, дослідно-статистичний (базовий), узагальнення (нагромадження) сум, аналітичний, від досягнутого та збалансування показників.

Суть нормативного методу полягає в тому, що на кожний вид надходжень чи витрат бюджетних коштів встановлюються норми, які фіксуються в нормативно-довідковій БД. Ці норми можуть розраховуватись або встановлюватися за дослідним методом. Наприклад, для сільськогосподарських підприємств встановлено єдиний податок виходячи з норми оплати за один гектар угідь згідно з кадастром і площею угідь у господарстві. Щодо витратної частини, то прикладом можуть слугувати норми витрат коштів на одного учня молодших чи старших класів або на одне ліжко-місце в лікарні з урахуванням її призначення (загальна, спеціалізована, науково-дослідна). При розрахунку норма помножується на плановий показник, наприклад, чисельність населення за статистичними даними. Нормативний метод є найбільш точним і прийнятним для комп’ютерних технологій. Для його запровадження можуть використовуватися типові або спеціально розроблені пакети програм.

Дослідно-статистичний метод базується на використанні архівних БД і типового пакета програм STATISTICA, за допомогою якого будуються динамічні ряди і виявляються закономірності в змінах планових показників до бюджету. Щодо інших методів, то вони реалізовуються з використанням спеціально розробленого програмного забезпечення, програмних модулів, які вмонтовуються в загальну схему меню комп’ютерної технології бюджетного процесу.

Складання бюджету відбувається на основі контрольних показників, які передаються в районні фінансові відділи з обласних чи міських фінансових управлінь. При цьому обов’язково враховуються показники бюджетних запитів, складені головними розпорядниками коштів, а також зведені кошториси доходів і витрат бюджетних організацій районного підпорядкування. Ці показники поділяються на групи (податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, офіційні трансферти та державні цільові фонди), яким відповідає цифра восьмизначного коду бюджетної класифікації. У кожній групі доходи розподіляються на підгрупи, а далі на розділи, що дає змогу автоматично нагромаджувати зведення про надходження до бюджету. Крім цього, у доходах вирізняють загальні та спеціальні фонди. Приклад дохідної частини бюджету району наведено в додатку 2.

Видатки районного бюджету визначаються на основі запитів головних розпорядників коштів і зведених кошторисів витрат бюджетних установ за функціональною структурою і за головними розпорядниками коштів. Фрагмент звіту про видатки бюджету за функціональною структурою наведено в табл. 4.

Таблиця 4.

Видатки бюджету району на рік за функціональною структурою

Назвастаттівидатків Код Видатки загального фонду
усього поточні (код 1000) з них оплата праці (код 1000) оплата комунальних послуг (код 1160) капітальні (код 2000)
2 3 4 5 6 7 8
Державне управління 010000 5 501,6 5 018,4 2 257,8 483,2
Освіта 070000 42 847, 40 637, 19 275 7 810,7 2 210,
Охорона здоров’я 080000 14 280, 13 308, 6 192 809 972
Соціальний захист та соціальне забезпечення 090000 29 510 2 891,0 590,3 50,9 60,0
Житлово-комунальне господарство 1000000 15 418 6 798 8 820
Усього видатків 134 100 120 954 29 351 9 101 12 345
Назвастаттівидатків Код Видатки спеціального фонду Разом
усього поточні (код 1000) з них оплата праці (код 1000) оплата комунальних послуг (код 1160) капітальні (код 2000) з них бюджет розвитку
2 3 9 10 11 12 13 14 15
Державне управління 010000 5 501,6
Освіта 070000 4593, 2658 77,0 321,9 1934,8 47 440,6
Охорона здоров’я 080000 1100 1011 230 73 88 15 380,5
Соціальний захист та соціальне забезпечення 090000 2 951,0
Житлово-комунальне господарство 1000000 15 418,9
Усього видатків 11 733 4 710 701 305 7 023 5 000 145 833,6

Після підрахунку дохідної і видаткової частин бюджету здійснюється його збалансування. Процедура збалансування виконується спеціалістом на АРМ зведень в інтерактивному режимі на основі експертних висновків після аналізу проекту бюджету. При цьому виконуються розрахунки:

а) дохідної частини бюджету за формулою