Смекни!
smekni.com

Аналіз інвестиційних проектів (стр. 2 из 2)

Методика проведення державної експертизи (перевірки) проектної документації на будівництво (реконструкцію, технічне переоснащення) виробничих об'єктів і виготовлення засобів виробництва на відповідність їх нормативним актам про охорону праці (Затверджено наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 30 вересня 1994 року №95) – Експертиза проектної документації з питань охорони праці провадиться в обов'язковому порядку щодо всіх проектів на будівництво та реконструкцію виробничих об'єктів і виготовлення засобів виробництва незалежно від форм власності та джерел фінансування);

Постанова від 23 червня 1994 року №431 „Положення про порядок проведення державної експертизи (перевірки) проектної документації на будівництво та реконструкцію виробничих об’єктів і виготовлення засобів виробництва на відповідність їх нормативним актам про охорону праці.

Порядок проведення експертизи.

Суб’єкт господарської діяльності повинен:

1. Надати заяву за відповідною формою;

2. Надати проектну документацію, яка попадає в перелік об’єктів, затвердження проектів будівництва яких у межах законодавства України не потребує висновку комплексної державної експертизи згідно Наказу Державного комітету України з будівництва та архітектури від 12 листопада 2003 року №167 з наступними вихідними даним:

• архітектурно-планувальне завдання (АПЗ);

• рішення виконавчого органу місцевого самоврядування про видачу дозволу на будівництво;

• акт вибору земельної ділянки (приміщення);

• ситуаційний план;

• завдання на проектування;

• технічні умови по інженерному забезпеченню об'єкта (ТУ);

• висновок по обстеженню будівельних конструкції перед виконанням проектних робіт для проектів реконструкції та переруконструкції;

• та інші вихідні дані згідно з додатком Г ДБН А.2.2-3-2004 "Склад, порядок оформлення, узгодження та затвердження проектної документації для будівництва".

3. Копія позитивного висновку по проекту органів і закладів санітарно-епідеміологічної служби;

4. Копія позитивного висновка по проекту органів державного пожежного нагляду.

Результат роботи - експертних висновок з питань охорони праці встановленої форми.

Задача

Виберіть менш ризикований проект, якщо проведені розрахунки дали три вірогідних варіанти сумарного приведеного прибутку за проектами.

Варіант розрахунку Прогноз прибутку за проектом,, тис. грн.
Проект А Проект Б
123 748390 190201213

Відповідь

Для розрахунку рівня ризику проводиться серія розрахунків.

1. Крім базового очікуваного прибутку за проектом (наприклад, NPV), визначаються варіантні значення обраного показника результативності інвестування при різних можливих ситуаціях у майбутньому. Кількість таких розрахунків позначимо п, а прогнозний показник NPV для кожного розрахунку NPVt, де і = 1,2, ., η. Кількість варіантів може бути необмежене великою. Комп'ютерна техніка дає змогу здійснювати розрахунки з бажаною кількістю та точністю.

2. Визначається середнє значення обраного показника результативності інвестування з усіх проведених варіантних розрахунків NPV·.

3. Розраховується коефіцієнт варіації (υ), який визначає ступінь відхилень варіантів від середнього значення показника

За коефіцієнтом варіації можна порівнювати проекти й обирати менш невизначені, тобто менш ризиковані, з більшою надійністю прогнозів за проектом. Меншому коефіцієнту варіації відповідає проект з меншим ризиком.

Визначимо рівень ризику за проектом через оцінку невизначеності прогнозних варіантів прибутку. Розрахуємо середньоквадратичне відхилення прогнозів від середнього розміру прибутку і коефіцієнт його варіації.

Середня величина очікуваного прибутку від проекту за трьома варіантами

Варіант А

П = (74 + 83 + 90) : 3 = 82,3 тис. грн.

Варіант Б

П = (190 + 201 + 213) : 3 = 201,3 тис. грн.

Середньоквадратичне відхилення

Варіант А

S =

тис. грн.

Варіант Б

S =

тис. грн.

Коефіцієнт варіації

Варіант А

ν = 6,55 : 82,3 х 100 = 7,95 %

Варіант Б

ν = 9,39 : 201,3 х 100 = 4,67 %

Отже, рівень ризику в даному разі може бути представлений як значення коефіцієнта варіації 7,95% для проекту А і 4,67 % для проекту Б. Прийнятним рівнем ризику вважається коефіцієнт варіації до 10 %. Однак це відносний орієнтир, і в кожного інвестора має бути своя верхня межа у вигляді коефіцієнта варіації — очікуваної невизначеності при інвестуванні.

Для обох проектів ризик прийнятний, але в проекті Б він нижчий.

Тобто, менш ризикований проект – проект Б.

Література

1. Бардиш Г. О. Проектний аналіз: Підручник / Національний банк України; Львівський банківський ін-т. — 2. вид., стер. — К. : Знання, 2006. — 416с.

2. Вітлінський В.В. Аналіз, оцінка і моделювання економічного ризику. — К.: Деміур, 2006. — 212 с.

3. Чернявський А. Д.Організаційне проектування: Навч. посібник / Міжрегіональна академія управління персоналом. — К. : МАУП, 2005. — 160с.

4. Ястремський О.І. Моделювання економічного ризику. — К.: Либідь, 2002. — 176 с.