Смекни!
smekni.com

Дослідження впливу інноваційного процесу на кінцеві результати діяльності підприємства ЗАТ "Інформаційні та технологічні системи" (венчурний інноваційний проект "WEB-технологія подання (стр. 16 из 17)

7. Станом на 24.04.2001 сформовані справи по 104 формах податкової звітності (Державний та Місцевий бюджети) з описом порядку складання звітів, їх затверджених форм та алгоритму заповнення цих форм.

8. В системі передбачена можливість проведення камеральної перевірки, для цього розроблені та підключені внутрішні та зовнішні контролі звітів.

9. Постійно проводиться тестування системи, а також обговорення з розробниками ЗАТ «ІТС» зауважень по системі та поновлень форм звітності.

10. Управлінням оподаткування юридичних осіб облДПА підписані Акти по впровадженню в експлуатацію пакетів звітності по прибутку, ПДВ, акцизному збору, єдиному податку, звітності неприбуткових організацій та підприємств, заснованих громадськими організаціями інвалідів, консолідованому податку на прибуток, внескам до інноваційного фонду, звіту по пільгам.

11. За допомогою програми – конвертатора баз даних системи Intranet в бази даних АРМа «Податкова звітність», виконано наповнення бази даних, що містить інформацію про зв'язок числових полів форм системи і числових полів баз даних АРМа «Податкова звітність». Отримана база даних містить 3017 записів по 109 формам звітності з прив'язкою до версії документа, а також в базі даних містяться ознаки «основних» форм (для отримання реєстрів поданих форм). Ведеться щоденна експлуатація цієї програми – конвертатора.

12. В ДПІ, які приймають участь у експерименті протягом останніх чотирьох місяців направляються бази даних, отримані після конвертації з системи Intranet, для втягування до АРМів «Податкова звітність» та «Облік податків і платежів».

13. Дані із звітів системи Intranet були перенесені до карток особових рахунків платників без помилок.

14. Ведеться тестування програми «РЕЄСТРИ» для формування реєстрів з декларації по ПДВ, зведеної звітності в розрізі форм та термінів звітності та аналізу даних декларації по прибутку, з урахуванням розпорядження №181-р та наказу №306, на підставі даних, отриманих із звітів системи Intranet-технології.

15. Висновки:

1) Кількість знов зареєстрованих платників протягом останніх двох місяців складає 94 платники, або 47% від всіх зареєстрованих. Це свідчить про те, що система Intranet-технології привернула до себе увагу платників своїми можливостями.

2) Чітко простежується тенденція більш якісного використання системи. Процент наданої в електронному вигляді звітності значно виріс і складає 40% від всієї прийнятої в системі Intranet-технології звітності.

3) Система у експериментальному режимі доведена до взаємодії в автоматичному режимі з платником податків до видачі довідки-звірки розрахунків з бюджетом і може бути рекомендована до повномасштабного впровадження.

17. Сценарій взаємодії платника податків по WEB-технології з податковою адміністрації при підготовці та здачі податкової звітності приведені в Додатку 2.

Рис. 3.2. Скан-копія довідки – звірки платника податків з бюджетом


Рис. 3.3 Скан-копія – Довідка-контроль декларації (Режим «Автоматичний податковий інспектор)

Таблиця 3.9. Аналіз стану приймання звітності в системі Intranet (Internet) технологій станом на 24.04.2001 р.

ДПІ За ІІІ кв. 2000 За жовтень 2000 За листопад 2000 За грудень 2000 За IV кв. та за 2000 рік За січень 2001

За

лютий 2001

За березень та

I кв. 2001 рік

Вього звітів по району

ДПІ у м. Дніпропетровську 6 6 5 4 4 5 40 6 76
*ДПІ у АНД районі 0 13 13
*ДПІ у Бабушкінському районі 0 53 53
ДПІ у Жовтневому районі 5 9 23 15 165 288 783 64 1352
ДПІ у Індустріальному районі 2 8 8 6 13 11 20 27 95
ДПІ у Кіровському районі 3 2 2 368 309 266 48 48 1046
*ДПІ у Красногвардійському районі 2 48 47 97
*ДПІ у Ленінському районі 4 4 14 22
ВСЬОГО: 16 25 38 393 491 576 943 272 2754

Висновки

В дипломній роботі приведені результати та методологія досліджень сутності та фінансово-економічних показників інноваційного процесу впровадження венчурним підприємством ЗАТ «Інформаційні та технологічні системи» (м. Дніпропетровськ) програмно-телекомунікаційного комплексу «WEB-технологія взаємодії платників податків з податковими інспекціями» при підготовці та здачі податкових декларацій, консультаційному обслуговуванні, проведенні віддалених автоматичних звірок особових рахунків платників податків по розрахунках з бюджетом, автоматичному нагадуванні платнику податків про терміни та необхідність подання звітності:

1. Сутністю та актуальністю впровадження програмно-телекомунікаційного комплексу «WEB-технологія взаємодії платників податків з податковими інспекціями» є інноваційний розвиток (за венчурною пропозицією ЗАТ «ІТС» для податкової адміністрації) інтелектуалізації процесу автоматизації взаємодії платників податків з податковими інспекціями, який розвивається за наступними етапами:

1997–1999 рік – автоматизована система «Податкова звітність» (м. Львів) з поданням платниками письмових (на бланках) декларацій для вводу операторами в комп’ютерну базу в податкових інспекціях з певним набором контролів введеної інформації;

1999–2001 рік – автоматизована система «Звіт платника» (м. Київ) з поданням платниками податків звітів в письмовому вигляді та копіями в файлах на дискетах, підготовлених в підприємствах платників податків, з вводом системою «Звіт інспектора» в комп’ютерну базу податкових інспекцій даних з двома етапами контролю – на робочому місті платника та на робочому місті податкового інспектора. Для роботи системи необхідно передавати платнику послідовні платні версії програми «Звіт платника» в архівах на 14 – 18 дискетах.

2001 рік – модернізація системи «Звіт платника» (м. Київ) з передачею криптованих файлів звітності до податкової інспекції за допомогою Інтернет-електронної пошти Е-mail (без гарантії своєчасності/повноти доставки файлового пакету);

2000 – 200? рік – впровадження Інтернет (для платників)/Інтранет (для податкових інспекторів) системи «Клієнт-Сервер» – «WEB-технологія взаємодії платників податків з податковими інспекціями» (м. Дніпропетровськ) з набором, контролем та здачею всіх форм податкової звітності (з криптованим електронним підписом – по безпаперній та безчерговій технології) прямо на сервер баз даних податкової адміністрації через мережу Інтернет за допомогою програмного комплексу, розташованого на серверах (зовнішньому програмно-провайдерському – ЗАТ «ІТС» та внутрішньому (закриптованому) у податковій адміністрації ДПА у Дніпропетровській області). Платник податків використовує стандартний Інтернет – редактор текстів (Internet Explorer) для віддаленої роботи на WEB-сервері.

Актуалізація форм звітності та версій програмного забезпечення на сервері проводиться ЗАТ «ІТС», платнику податків для входу в систему треба набрати лише свій криптопароль.

2. Проведений в аналіз фінансового стану венчурного підприємства ЗАТ «ІТС» за результатами фінансової звітності за 1999/2000 рік дозволяє сформувати наступні висновки:

2.1) З точки зору інноваційного потенціалу для самофінансування інноваційних проектів:

– у 1999 році ЗАО «ІТС» відвернуло на інноваційні досліди 500 тис. грн. власних коштів;

– у 2000 році ЗАО «ІТС» додатково відвернуло на дослідний варіант

інноваційного проекту «Інтранет/Інтернет – технологія подання звітності платниками податків у податкові інспекції» 800 тис. грн. власних коштів;

– відвернуті на самофінансування інноваційного проекту суми практично дорівнюють вільному залишку статутного капіталу в оборотних фондах підприємства, при цьому основна діяльність підприємства (до впровадження інноваційного проекту) по проектуванню та створенню комп'ютерних мереж (проектна та виробнича діяльність) фінансується за рахунок позичкових коштів (короткострокових кредитів);

– відвернення коштів (самофінансування) на фінансування інноваційного проекту привело за даними фінансового аналізу:

2.1.1) ЗАО «ІТС» має великі проблеми з абсолютною ліквідністю (нижче нормативу) та за звітний період показник ще погіршився, тобто маємо недостачу високоліквідних коштів;

2.1.2) ЗАО «ІТС» має достатній запас покриття, тобто загальної

ліквідності (вище нормативу), але за звітний період цей показник погіршився;

2.1.3) Показник термінової ліквідності у ЗАО «ІТС» не виконується, за звітний період вдалося привести у відповідність співвідношення між короткостроковими дебіторськими та кредиторськими заборгованостями для взаємного термінового покриття.

2.1.4) За звітний період в структурі пасивів балансу (джерел) виникли

наступні зміни: при загальному рості валюти балансу на 28,7%, капітал зріс на 14,1%, довгострокові залучені ресурси впали на 29,6%, а короткострокові залучені ресурси зросли на 98,8% (в основному за рахунок короткострокового кредитування). Зміни в структурі пасивів джерел носять негативний характер, бо значно падає стійкість джерел за рахунок підвищення долі ризикованих ресурсів.

Така ресурсна політика при зростанні на 122,7% дебіторської заборгованості та відволікання активів у поточні інвестиції (зріст на 320%) є ризикованою.

2.1.5) За звітний період підприємство значно покращало оборотність капіталу та знизило період фінансового циклу, але показник також виявив нестачу оборотних коштів (тобто ненормативну залежність підприємства від запозичених короткострокових ресурсів)