Смекни!
smekni.com

Рейд (стр. 1 из 2)

Реферат на тему:

Рейд


Рейд являє собою комплексну бойову операцію, яка передбачає виконання окремим партизанським підрозділом різноманітних бойових завдань у відриві від основних баз з метою активізції партизанського руху на окупованій ворогом території.

Основні завдання наступні:

· виконання бойових операцій з метою завдання безпосередніх втрат супротивнику у живій силі та бойовій техніці (здійснення засідок, наскоків, диверсій, актів індивідуального террору, наскоків, диверсій, тощо);

· організація розвідки окремого терену;

· налагодження контактів з місцевим населенням та організація агентури в окремому терені;

· пропаганда національно-визвольного руху;

· організація партизанських країв та постійних місць таборування підроділів партизан.

Здійснення рейдів сполучене з великими труднощами. Саме під час довготривалих рейдів перевіряється фізична та психологічна підготовка кожного партизана так і всього підрозділу. Постійне пересування а надто під час переходу через важкодоступну місцевість при несприятливих погодних умовах а також при великій концентрації військ супротивника сильно ускладнюють виконання завдання. Відповідно для здійснення рейдів мають залучатися найбільш підготовлені та досвідчені партизанські підрозділи з найновішим озброєнням і спорядженням.

Під час здійснення рейду слід обовязково дотримуватися непомітності, рухливості й раптовості:

Непомітність - кожен партизанський підрозділ має залишатися непоміченим, а надто коли основна мета рейду - розвідка терену. Пересування по території має відбуватися по такій місцевості і в такий час, які б ускладнювали або й зовсім унеможливлювали виявлення присутності партизанського підрозділу. Самі партизани мають суворо дотримуватися всіх правил маскування: не залишати після себе будь яких слідів, спілкуватися за допомогою жестів, суворо дотримуватися радіотиші.

Рухливість - постійне перебування на одному місці - розкіш, яка в суворих умовах партизанської війни може коштувати життя свій групі. В звязку з переважною чисельністю ворога та вдосконаленням методик контрпартизанської боротьби основою виживання партизан є постійний рух. Партизани не мають залишатися на одному місці впродовж дового часу.

Раптовість - рейдовий партизанський загін має здійснювати бойові операції там, де ворог цього очікує найменші. Будь які шаблонні дії при виконанні бойових завдань недопустимі.

Перед початком рейду командант має приділити якнайпильнішу увагу наступним моментам:

· завдання рейду;

· інформція про терен бойових дій;

· інформація про про наявного супротивника;

· маршрути руху;

· озброєння та забезпечення партизанського підрозділу;

· приблизні місця облаштування зупинок та основної бази.

В першу чергу командант має зібрати та проаналізувати всю можливу інформацію про терен бойових дій. Враховуються всі характерні особливості місцевості: рельєф, наявність річок та густота річкової мережі, природнна зона, наявність природніх укриттів, приблизна погода на час операції, тощо.

Далі має бути вивчено всю наявну інформацію про наявність, кількість, міць та основні місця розташування ворога на терені по якому буде здійснюватися рейд. Мають братися на замітку розташування таборів, блокопстів, авіабаз та складів. Паралельно з цим командант визначає обєкти які підлягають знищенню.

На основі наявних даних про терен та упротивника розробляється маршрут руху партизанської групи. Для цього потрібно визначити чіткі орієнтири на мапі, відстань між ними та азимут. При виборі маршруту слід керуватися наступними принципами:

· маршрут має пролягати по закритій місцевості, на якій ускладнено наземне та повітряне спостереження, як-от лісистийчи заболочений терен;

· при прокладанні маршруту на мапі враховують розташування основних військових об'єктів ворога;

· слід уникати прокладання маршрутів через головні шляхи сполучення по яким відбувається інтенсивний рух військ та цивільного населення, великих населених пунктів з постійними крупними гарнізонамии ворожих військ;

· лісових галявин, лук, великих лісних доріг, полів;

· мостів і бородів по яким відбувається інтенсивний рух військ супротивника і цивільного населення.

Виходячи з специфіки завдань формується озброєння та забезпечення группи. Весь партизанський підрозділ має бути забезпечений різноманітними видами озброєння для ефективного виконання поставленого завдання, однак при виконанні окремої операції в процесі рейду озброєння та оснащення має змінюватися в залежності від її специфіки. Кожен партизан має бути оснащений штурмовою гвинтівкою, боєкомплект до якої має бути якомога більшим. Обовязковою є наявність гранат. Особливо досвідченим бійцям мають доручатися штурмові гвтинтівки з підствольними гранатометами. По можлиивості партизанський загін мусить мати кулемети. При організації засідок, наскоків обовязковим є наявність у группі бійців з безшумною зброєю. Важке озброєння має застосовуватися в залежності від специфіки здійснюваної операції. При використанні такої зброї загін обовязково повинен мати партизан, які формуватимуть розрахунки важкого озброєння, для їх використання й обслуговування.

Групове та медичне спорядження (мотузки, карабіни, репшнури, ліки, тощо) мають бути рівномірно розподілені між всіма вояками групи. Для подолання водних перешкод потрібна мотузка діаметром від 9 до 11 мм і довжиною мінімум 50 метрів. У групі обовязково мають бути кілька приладів нічного бачення та сигнальні й димові засоби. Запас води не менше ніж два літри на вояка.

Вибухові пристрої (міни, вибухпакети) мають розташовуватися у саперів, однак певна кількість комплекту має рівномірно розподілитися між всіма партизанами. Якщо комплект наявний у саперів буде вичерпано або втрачено, вони швидко зможуть його попвнити у інших вояків.

Пересування партизанської групи

Пересування партизанського підрозділу має відбуватися ввечері, вночі та на світанку, тобто в той час коли візуальне спостереження обмежено. Коли поточна обстановка вимагає пересування вдень, то воно має відбуватися по місцевості на якій ускладанено або цілком неможливо вести спостереження.

Основний спосіб пересування - колонна по одному. При проході через важкодоступну місцевість застосовується шикування у дві колонни. Організація маршу залежить від кількості бійців у групі.

Мал. 1. Вимарш партизанського підрозділу:
1- основна частина партизанського підрозділу; 2- головна стежа; 3 - бічні стежі; 4- замикаюча стежа.
Великою стрілкою позначено напрямок руху.

При рейдуванні крупних партизанських підрозділів командант організовує бойову охорону. Для цього з основних сил виділяється стежі. Основне завдання стеж полягає у:

· обсетжувати місцевість на шляху слідування основних сил партизанськлої групи на предмет наявності природних, штучних перешкод та наявність супртивника;

· оберігати основні сили партизанського підрозділу від раптових атак ворога;

· при зустрічному бою служити аржєргардом основним силам.

Бойова охорона розподіляється на головну стежу, бічні та замикаючу стежу. На головну стежу покладається найбільше навантаження. Партизани головної стежі задають темп пересування всього підрозділу, прочісують терииторію по якій мають проходити основна частина і доповідають безпосередньо командиру про будь які зміни на шляху маршруту. Стежа рухається на межі візуального контакту з основною частиною загону або на відстані радіозвязку. Бічні стежі прикривають підрозділ з флангів та обстежують прилеглу місцевість. Замикаюча стежа прикриває підрозділ з тилу а у випадку переслідування служить арєргардом рейдової групи.

При просуванні стежі через потенційно небезпечні ділянки місцевості доцільно застосовувати два способи шикування - "Клин" і "Скорпіон". Ці два бойові порядки забезпечують швидке розгортання у розстрльну а також ведення щільного вогню по фронту всіма вояками стежі.

Мал. 2. Пересування стежі шикуванням "Клин"

Особливу пильність має проявляти підрозділ при проходженні через природні перешкоди та важкопрохідну місцевість. З одного боку така місцевість чудово маскує партизан. Зіншого боку про це знає й ворог, тому як правило втаких місцях висока ймовірність оперування піших розвідгруп супротивника, які можуть облаштувати засідку чи навести авіацію.

Мал. 3. Пересування стежі шикуванням "Скорпіон"

При проходженні через густий ліс або чагарник його обстежує головна стежа. Вона повільно з дотриманням тиші та пильності у бойовому порядку скорпіон або клин обстежує місцевість, по якій має проходити основна частина підрозділу.

При розвідці висот стежа спочатку візуально оглядає висоту на предмет наявності супротивника. При огляді висот вздовж маршруту стежа розділяється на дві групи й які рухаються по схилам з обох боків вершини не виходячи на саму висоту.

При проходженні через яр головна стежа детально його оглядає визначає його приблизну ширину та глибину, найбільш вузькі та широкі місця. Яр обстежутю кількома стежами одна з яких проходить по дну яра, дві інші з обох боків. Основна частина підрозділу залишається біля входу в яр і очікує. Обстеживши яр і переконавшись у відсутності супротивника стежа дає дозвіл продовжувати пересування.

При необхідності переправи через річку з партизанського підрозділу виділяється підсилена стежа, яка призначена для розвідки. Стежа виявляє приховані підступи для підходу до перешкоди, визначає ширину та глибину річки, наявність бродів, швидкість течії, частини берегу придатні для висадки з плавзасобів. Після проведення ретельної розвідки стежа за допомогою штатних або підручних плавзасобів переплявляється через річку. В цей же час більшість партизанського підрозділу прикриває переправу стежі з берега. При раптовій появі супротивника вони мають прикрити стежу масованим вогнем. Якщо стежа вдало перетнула річку вона має миттєво організувати оборону території висадки. В цей час основна частина партизанської групи розпочинає переправу. Після переправи весь загін продовжує маршрут.