Смекни!
smekni.com

Планування предмету Захист Вітчизни у навчально виховному закладі (стр. 2 из 3)

2. Активізувати знання учнів, набуті під час вивчення загальноосвітніх предметів, а також їх життєвий досвід.

3. Використовувати на уроках єдину термінологію та одиниці виміру.

4. Комплексно застосовувати на теоретичних і практичних уроках знання та вміння, здобуті учнями у процесі вивчення фізики, хімії, біології, географії, літератури та інших предметів.

5. Викладач повинен знати основи наук, що вивчаються у навчальному закладі, вміти добирати навчальний матеріал, використовувати на практиці форми і прийоми встановлення і реалізації міжпредметних зв’язків, володіти методичною майстерністю.

6. Здійснення міжпредметних зв’язків повинно відображатися в планах-конспектах і проводитися цілеспрямовано і систематично.

Необхідна постійна спільна робота всіх вчителів навчального закладу і відповідне планування методичної роботи.

Вчителі загальноосвітніх дисциплін разом з викладачем допризовної підготовки повинні підготувати для використання на своїх уроках конкретний матеріал, розробити задачі і вправи військово-прикладного характеру, роздавальний матеріал з міжпредметним змістом, періодично відвідувати уроки допризовної підготовки.

На допомогу учням можуть бути виготовлені картки зі списками літератури, підготовлені до певного уроку, а також комп’ютерні програми, стенди, де відображено систему міжпредметних зв’язків.

Тільки загальними зусиллями всього педагогічного колективу можна успішно реалізувати між предметні зв’язки і добре підготувати учнів до військової служби.


1.3 Порядок складання розкладу занять

Розклад занять складається викладачем захисту Вітчизни на місяць, розміщується на дошці документації в місці для практичного вивчення обов’язків днювального або в іншому місці, визначеному керівником навчального закладу. У ньому визначаються номери тем і зміст заняття, місце і час його проведення, форма одягу учнів на кожне заняття.

В розкладі показуються заходи позакласної роботи з захисту Вітчизни, які висвітлюють всю навчальну і виховну роботу викладача на місяць.

Приклад складання розкладу занять

«Затверджую»

Директор школи_______(підпис)

«__»__________________200_р.

РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

З Захисту вітчизни на вересень 2008р.

Дата Час проведення занять Назва розділу, теми і зміст заняття Місце проведення Форма одягу Хто проводить
10 «А» 10 «Б» 11 «А» 11 «Б»
3.094.095.099.0910.0911.09 1314 2425 4242 5555 Вступне заняття Збройні Сили України.Т-1 Передісторія розвитку ЗС України.Зан.4. Пластунський та січовий рух в Україні.Стройова підготовка.Т-1 Стройові прийоми і рух без зброї.Зан.1.Строї та їх елементи. Обов’язки солдата перед шикуванням і в строю.Прикладна фізична підготовкаТ.2. ГімнастикаЗан.4. Другий комплекс вільних вправ, підтягування на перекладині, згинання і розгинання рук в упорі на брусах.Статути ЗС УкраїниТ-1. Військовослужбовці та стосунки між ними.Зан.1. Поняття про військові статути. Загальні обов’язки військовослужбовців.Вогнева підготовкаТ-2. Матеріальна частина автомата.Зан.4. Підготовка автомата до стрільби.Цивільна оборона.Т-1.1. Роль і завдання ЦО навчального закладуПсихологічна підготовка.Т-3. Способи та методи вивчення власної психологічної готовності до військової служби.Зан.1. Кабінет ЗВКабінет ЗВНавчальне місце для вивчення стройових прийомів.Спорт. ЗалКабінет ЗВКабінет ЗВКабінет ЗВКабінет ЗВ №1№1№2№4№1№1№1№1 ВикладачВикладачВикладачВикладачВикладачВикладачВикладачВикладач
4.095.0910.09. 777 777 777 777 Інструктаж командирів взводів та відділеньРобота гуртка «Влучний стрілець»День юного армійця

ВИКЛАДАЧ ЗАХИСТУ ВІТЧИЗНИ______________________________

(ЗВАННЯ) (ПІДПИС)


1.4 Порядок складання план-конспектів

План-конспект складається на основі плануючих документів викладача ЗВ, а саме на основі потижневого плану і розкладу занять. До оформлення план-конспекту є свої вимоги.

За певним зразком заповнюється титульна сторінка, на якій зазначається: затвердження, тема заняття, мета, час, місце проведення заняття та метод проведення заняття, також вказується матеріально технічне забезпечення і список керівної літератури. Потім безпосередньо заповнюється хід заняття, до якого є теж свої вимоги. Заповнюється таблиця з шести колонок: номер за порядком, навчальні питання, час, короткий зміст, дії керівника і не менш важлива колонка – між предметні зв’язки.Послідовність заповнення кожної колонки складається в певній відповідності – спочатку вступна частина (яка включає шикування, доповідь командира взводу, привітання, обов’язкове тренування, опитування, складання мотивації, перехід до теми і мети заняття, в залежності від теми ще може бути доведення заходів безпеки), основна частина (включає безпосереднє розкриття навчальних питань), заключна частина (оголошення оцінок, доведення домашнього завдання, визначення ступеню досягнення мети)

Вимоги до форми план-конспекту.

«Затверджую»

Керівник НВЗ

(прізвище, підпис)

«___»____________________200__р.

План-конспект

Проведення заняття з ______________

підготовки з учнями _______класу

Тема:_________________________________________

(номер і назва теми згідно програми)

Навчально-виховна мета : Навчити…;

Ознайомити…;

Удосконалити…;

Тренувати…;

Виховувати…

Навчальні питання: 1_____________________________________

2_____________________________________

3_____________________________________

Метод:_________________________________________________

(визначається один чи декілька основних методів)

Час:_____________________________________________________

Місце:___________________________________________________

Керівництво та навчальна література 1 Керівництво (програма)

2 Підручники (БСЗСУ ч ІІІ)

3 Методична л-ра (підр. ОМДП)

____________________________________________________________

(визначається автор, назва, видавництво та сторінки)

Матеріальне забезпечення 1. Плакати

2. Стенди

3. Матеріальна частина


ХІД ЗАНЯТТЯ

№З/П Навчальні питання Час Короткий зміст Робота керівника МПЗ
1 2 3 4 5 6
І. Вступна частинаІІ. Основна частинаОрганізація заняттяНавчальні питання123ІІІ Заключна частина 5хв.35хв.10хв.25хв.5хв. 1. Шикування2. Перевірка готовності3. Стройове тренування1. Опитування2. Перехід до теми і мети заняття.1. Тема і мета заняття та ступінь їх досягнення2. Основні недоліки та поради щодо їх усунення3. Оцінки4. Завдання додому- прочитати…- вивчити…- записати…

Керівник заняття

Викладач__________ ___________________________

(підпис) (прізвище)

Розглянемо складання план-конспекту на певній темі. Наприклад: Загальновійськовий бій.

Складаємо відповідно до вимог.


Затверджую

Керівник НВЗ

Іванцов Сергій Григорович

11.11.07

План-конспект

Проведення заняття з тактичної підготовки

З учнями 11- А класу

Тема№3: Вогнева підготовка

Урок№1: Тренування у неповному розбиранні і складанні автомату.

Навчальні питання

1) Розбирання та складання автомату

2) Вивчення приладдя для АК

3) Змащення і зберігання АК

Навчально виховна мета: 1) ознайомити учнів з порядком чищення і змащення зброї, 2) навчити учнів правильному розбиранню і складанню автомату, 3) формувати впевненість у своїх діях, 4) вивчити приладдя для АК.

Метод: практичне заняття;

Час: 45 хвилин;

Місце: кабінет ЗВ;

Керівна та навчальна література: «Програма ЗВ», підручник «ОМВДП», «Бойовий статут»;

Матеріальне забезпечення: АК-74 (1 шт на 2 учнів) плакати, стенди.


ХІД ЗАНЯТТЯ

№п/п Навчальні питання Час Короткий зміст Робота керівника МПЗ
1 2 3 4 5 6
І Вступна частина 5хв Шикування, привітання, стройовий огляд, доповідь, стройове тренування «повороти на місці»Опитування:На дошці:Загальна будова автомату.Призначення і будова основних частин і механізмів автомату.Послідовність неповного розбирання автомату.З місця:Мета і завдання вогневої підготовки.Класифікація сучасної стрілецької зброї.Порівняльна характеристика сучасної стрілецької зброї за бойовими властивостями.Призначення автомату. Приймаю доповідь, вітаюсь, проводжу тренування, проводжу опитування (біля дошки працює три чоловіки, з іншими працюю усно. З місця). Оголошую тему і мету заняття.
ІІ123 Основна частина.Розбирання та складання автомату.Приладдя АК; порядок чищення.Змащування і зберігання АК. Порядок розбирання:- магазин;- пенал;- шомпол;- кришка ствольної коробки- зворотній механізм- затворна рама з затвором- затвор (від рами)- газова трубка із ствольною накладкою.При розбиранні після відокремлення магазина перевіряється наявність патрона в патроннику.Складається в зворотному порядку.Приладдя АК:- пенал- викрутка- шомпол- йоршик- вибивач- кришка пеналу- масльонка- шпилька- перехідник- протирка.Порядок чищення:- покласти АК на стіл,- Скласти приладдя для чищення (використовуючи шомпол, пенал, кришку пеналу, йоршик і ветош)- Утримуючи АК лівою рукою правою чистити канал ствола. Змащуємо клоччя мастилом- Газову трубку і компенсатор помити мастилом,- Прочистити ганчіркою за допомогою палички.Після чищення, АК змащують щоб не допустити впливу вологи на метал.Порядок змащування.- канал ствола, патронник і компенсатор змащують протиркою з покладеним під неї ганчір’ям, просоченим мастилом.- На решту частин ганчіркою наносять тонкий шар мастила.- Дерев’яні частини не змащують.З АК потрібно поводитися обережно, запобігати ударам, стежити щоб у ствол не попали інші предмети.АК зберігається піраміді. Має бути розрядженим, ніж відокремлений, курок спущений.В окремому відділі піраміди зберігається магазин, сумки, багнет-ніж, мас льонки в чохлах. Оголошую тему і мету заняття. Демонструю розбирання і складання АК. Потім розбираю і попутно пояснюю свої дії (коментую). Даю під запис порядок розбирання і складання АК.Треную учнів у розбиранні і складанні автомату.Розповідаю про приладдя. Даю під запис приладдя та порядок чищення.Демонструю чищення АК.Відпрацьовую з учнями чищення автомату. Даю команду «До чищення зброї Приступити».Спостерігаю за правильністю чищення учнями автомату, вказую на недоліки та помилки. Акцентую увагу учнів для чого повинне чищення автомату. Приводжу сумні приклади затримки зброї, що привело до трагічних нслідків.Розповідаю та даю під запис порядок змащення АК.Спостерігаю за відпрацюванням учнями змащення АК.Розповідаю і даю під запис де і яким чином зберігається автомат Калашникова. Акцентую увагу учнів що може трапитися якщо не дотримуватися правил зберігання зброї. Приводжу приклад з к/ф «Солдати», епізод де розбирають і складають автомат.Приклад з к/ф «Штрафбат».Забруднена зброя клине і в/с ціною життя платять за те що вчасно не почистили зброюПриклад з механіки Механізм працюватиме довго і невідказно, якщо всі деталі змащені і сам механізм правильно зберігається.
ІІІ Заключна частина Підводжу підсумки, оголошую оцінки.Даю домашнє завдання: Конспект, ст. 76-84 підручника «Захист Вітчизни»

Керівник заняття ____________________________Грушевський Д.А.