Смекни!
smekni.com

Податок з транспорту: порядок його розрахунку та сплати до бюджету (стр. 7 из 8)

д) на 50 вiдсоткiв - сiльськогосподарськi пiдприємстватоваровиробникизатракториколiснi, автобуситаспецiальнiавтомобiлi дляперевезеннялюдейзкiлькiстюмiсцьнеменшедесяти;

е) на 50 вiдсоткiв - громадяни, увласностi якихзнаходятьсялегковi автомобiлi (код 87 03), виробленi вкраїнахСНД iпоставленi наоблiквУкраїнi до 1990 рокувключно.

Вiдповiдальнiстьплатникiв

Уразi приховування (занижения) об'єктiвоподаткуванняз власникiвтранспортнихзасобiвстягуютьсясуманесплаченого податку, атакожпеняабоштрафупорядку, передбаченомузаконом.

Посадовi особи, виннi уприховуваннi (неврахуваннi) об'єктiв оподаткування, атакожувiдсутностi бухгалтерскогооблiкучи веденнi йогозпорушеннямвстановленогопорядку, унеподаннi, несвоєчасномуподаннi абоподаннi незавстановленоюформою розрахункiвчи iншихдокументiв, пов'язанихзобчисленням i оплатоюподатку, притягаютьсядовiдповiдальностi вiдповiднодо чинногозаконодавства.

Недоїмкипоподатку, атакожсумиштрафiв, пенястягуютьсяз платникiвподаткузгiдноззаконодавством[7,с.25].


Розділ3.Шляхи удосконалення роботи ЗАТ”Житомирпромспецбуд

3.1.Напрями удосконалення порядку розрахунку та сплати до бюджету податку з власників транспортних засобів на ЗАТЖитомирпромспецбуд

У Розрахунку суми податку загальну суму податку, що підлягає сплатi, платник розбиває на чотири рiвнi частини (кожна по 25% вiд загальної суми податку пiдсумкового рядка), та­ким чином узгоджуючи суму податкового зобов'язання зi щоквартальною оплатою податку з власникiв транспортних засобiв до бюджету.

Пiд час заповнення Розрахунку суми податку за придбанi транспортнi засоби протягом року проставляється та сума податку, яка вiдповiдає кiлькостi кварталiв (включаючи квар­тал, в якому зареєстровено транспортнийзасiб), що залишились до кiнця року, в якому придбано транс­порті засоби[17,с.33].

Наведемо розрахунок податку з власників транспортних засобіів за 2006рік на нашому підпприємстві:

13 січня 2006р.

Вихідний№7654996

Розрахунок

суми податку з власників транспортних засобів

та інших самохідних машин і механізмів

Назва підприємства, установи, організації______ Загальний розрахунок

______ЗАТ”Житомирпромспецбуд”__________ Уточнений розрахунок

Місцезнаходження___м.Житомир, вул. Бородія,49____ Розрахунок заа 2006р.

Телефон______36-15-47___ Розрахунок за придбані транспортні засоби

Поточний рахунок_ОД АКБ “Укрсоцбанк” у м.Житомир

Індефікаційний код за ЄДРПОУ 33019799Код за за СПОДУ7774

Розрахунок подається до Державної податкової інспекції в_м.Житомирі____ (грн.)

№ з/п Код транспо- ртного засобу згiдно з Гармонi-зованою системою опису та кодування товарiв Марка транспортного засобу Мо-дельТран-портногозасобу 1) Об'ем циліндрів двигуна (см);2) потужні-стьдвигуна (кВт): 3) довжина корпусу (см) Кiль-кiстьОднорi-дних транс-порт-них зассбів Ставкаподаткув грн. нарiк:1)зi100см куб.2)з 1кВт3)Зi 100 см Сума нарахо-шогоподат-ку Пільги Сумаподатку, щопiдлягаєсллатi
Код згiд-но з довi-дни-ком пільг Сума
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
1 8703 Chevrolet Aveo 1498 1 4,0 59,92 - - 59,92
2 8704 КамАЗ 55102 10850 2 20,0 4340,0 - - 4340,0
Усього 4399,92

Строки сплати податку І квартал_1099,98_грн. До_15.04_2006р. (25% від суми гр..11)

ІІ квартал_1099,98_грн. До_15.07_2006р. (25% від суми гр..11)

ІІІ квартал_1099,98_грн. До_15.10_2006р. (25% від суми гр..11)

ІV квартал_1099,98__грн. До_15.01_2007р. (25% від суми гр..11)

Як бачимо, що порядок розрахунку цього податку є досить точним і простим, тому не потребує нагальних удосконалень, а от порядок сплати і адміністрування податку можна було б дещо удосконалити.

На сьогодні досить велаика кількість власників транспортних засобiв не сплачують, несвоєчасно сплачують або сплачують не в повному обсязi зазначений податок. На оплату впливає i те, що багато громадян використовують транспорті засоби на пiдставi генеральних доручень, через що анi власники, нi користувачi не сплачують податок. Сьогодення потребує нових пiдходiв та значного вдосконалення порядку адмiнiстрування податку, що, в свою чергу, має супроводжуватися змiнами до законодавчих актів.

ДПА України вживаються заходи щодо вдосконалення процесів адміністрування податків, у тому числі з власникiв транспортних засобiв. а саме: розробляються моделi автоматизованого адмiнiстрування податку на базi систем мiжвiдомчого обмiну iнформацiєю, проводиться роз'яснювальна робота серед власникiв транспорту[18,с.38].

Наше підприємство іноді бере транспортні засоби в оренду. При цьому сплата податку з власників транспортних засобів передається нашому підприємству за договором(посилаючись на положення ч.3 ст.6 Закону про податок з власникiв транспортних засобiв щодо подання "...на основi бухгалтерського звiту(балансу) розрахунку суми податку..."). ...". При цьому увагу можна привернути до гюложень ст.1 Закону про податок з власникiв транспортних засобiв, якi чiтко встановлюють: "..якi мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортні засоби...".Зазначене пiдтверджується і листом ДПА Укрзїни "Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв" вiд 8 липня 2002 р. № 10627/7/17-0317-110, в останньому реченнi абз. 4 якого зазначено: "Тобто цей податок сплачується за власні транспортнi засоби, що знаходяться на балансi пiдприємств...".

Отже, наше підприємство не повинно сплачувати це податок, а може лише відшкодовувати його суму орендодавцю, і лише у випадку коли це зазначено у договорі оренди.

Також не малий вплив на економічно–фінансовий стан здійснює структура управління , тому ми не можемо не торкнутися її у процесі прогнозування загальної ефективності стану підприємства, а також розробки нових моделей.

В рамках структури управління протікає управлінський процес (рух інформації і прийняття управлінських рішень), між учасниками якого розподілені задачі і функції управління, а отже - права і відповідальність за їх виконання. З цих позицій структуру управління можна розглядати як форму розподілу і кооперації управлінської діяльності, в рамках якої відбувається процес управління, направлений на досягнення наміченої цілі менеджмента.

Формування структури управління потрібно зв'язувати з визначенням повноважень і відповідальності кожного робітника і органу управління, зі встановленням системи вертикальних і горизонтальних зв'язків між ними.

З цих позицій структура управління представляється в вигляді системи оптимального розподілу функціональних обов'язків, прав і відповідальності, порядку і форм взаємодії між її складовими органами ,що входять в управління і працюючими в них людьми.

На досліджуваному підприємстві аналізуючи фінансовий стан ми дійшли висновку, що структуру управління можна й покращити. Оскільки систематично проявляється тенденція у нестачі професіоналів управлінців та такої пофесії як бухгалтера-аналітика.

3.2.Прогноз основних показників діяльності ЗАТЖитомирпромспецбуд на 2007р.

Прогноз основних показників діяльностіЗАТ“Житомирпромспецбуд” на 2007р. наведено в таблиці.3.2.

Фондовіддача. Як бачимо на нашому підприємстві цей показник за останні два роки зріс більш ніж у два рази, ми вважаємо,що в 2007р. цей показник зросте до 1,6 із-за подальшої амортизації основних засобів, але він не збілшиться ще у два рази, бо відбудеться часткове оновлення основних засобів.

Фондомісткість. Як бачимо на нашому підприємстві за два роки цей показник знизився, що є негативним фактором, але у 2007р. він поступово вирівняється через часткове оновлення основних засобів.

Фондоозброєність.В нашому випадку цей показник з однієї сторони знижуватиметься з із-за підвищення кількості працівників і підвищуватиметься із-за оновлення основних засобів.

Рентабельність ОЗ. Показник підвищиться через збільшення питомої ваги прибутку в структурі балансу.

Рентабельність ресурсів. На нашому підприємстві рентабельність капіталу має мінімальне значення і не велике зростання у порівнянні з попереднім періодом, але у 2007р. цей показник підвищиться оскільки підприємство має вигідні контракти на цей рік, що означає підвищення прибутку.

Рентабельність капіталу. Цей показник не набагатто зміниться у поточному році, оскільки власний капітал зростатиме у відповідності з зростанням прибутку.

Обсяг власних обігових коштів.Підвищеться оскільки як очікується зросте вартість дебіторської заборгованості.

Коефіцієнт зносу. Зменшиться, оскільки відбудеться часткове оновлення основних засобів, що призведе до наближення до нульової точки-межі визначення застарілості обладнання, оскільки не можливо відразу повністю оновити основні засоби-бо для цього потрібне відволікання великих коштів.

Коефіцієнт оборотності обігових коштів. Збільшиться через підвищення інтенсифікації праці і оборотності обігових коштів.

Період одного обороту коштів. У 2005р. період обороту наших обігових коштів тривав більш як два роки, а у 2006р. вже трохи більше одного року, що є позитивною тенденцією. У 2007р. цей показнник досягне показника 1рік, через фатори зазначені вмще.