Смекни!
smekni.com

Розвиток фінансового механізму газового комплексу України (стр. 19 из 43)

14) Стан фінансової стійкості по наявності джерел покриття запасів – катастрофічний за весь діапазон 2003 -2007 років, тобто рівень запасів не покривається джерелами коштів підприємства;

19) Рівень ймовірності банкрутства підприємства у 2003 -2006 роках по Альтману характеризується як максимальний –технічне банкрутство.

Невід'ємною складовою діяльності ДК "Газ України" в регіонах є тісні партнерські стосунки з 42 ВАТ з газопостачання та газифікації, які забезпечують постачання та транспортування природного газу кінцевим споживачам (рис.2.5). За договорами з ДК «Газ України» кожному з ВАТ з газопостачання та газифікації передані в управління обласні (чи міські) системи розподільних газопроводів низького тиску.

Система розподільних газопроводів низького тиску є природною монополією і складає єдиний техніко-технологічний комплекс загальнодержавного значення. Держава визнала його таким, що не підлягає приватизації, та передала підприємствам газового господарства у користування. ДК "Газ України", за дорученням НАК "Нафтогаз України", здійснює контроль за використанням державного майна, втіленням єдиної технічної політики.

Ще один важливий аспект співпраці - корпоративні відносини. За дору-ченням НАК "Нафтогаз України", ДК "Газ України" приймає участь в управ-лінні ВАТ з газопостачання та газифікації шляхом участі в роботі спостережних рад та ревізійних комісій.

Вінницягаз
Волиньгаз
Гадячгаз
Дніпрогаз
Дніпропетровськгаз
Донецькміськгаз
Донецькоблгаз
Житомиргаз
Закарпатгаз
Запоріжгаз
Івано-Франківськгаз
Київгаз
Київоблгаз
Кіровоградгаз
Коростишівгаз
Кременчукгаз
Криворіжгаз
Кримгаз
Лубнигаз
Луганськгаз
Львівгаз
Макіївкагаз
Маріупольгаз
Мелітопольгаз
Миколаївгаз
Одесагаз
Полтавагаз
Рівнегаз
Севастопольгаз
Сумигаз
Тернопільгаз
Тернопільміськгаз
Тисменицягаз
Уманьгаз
Харківгаз
Харківміськгаз
Херсонгаз
Хмельницькгаз
Черкасигаз
Чернівцігаз
Чернігівгаз
Шепетівкагаз

Рис.2.5.- Система 42 регіональних підприємства по постачанню та газифікації в областях України (відкриті акціонерні товариства) [108]

2.3 Аналіз моделей розрахунку за використаний природний газ з населенням, бюджетними установами, комунтеплоенерго,промисловістю, хімічною промисловістю

2.3.1 ДК «ГазУкраїни», ДК «Укртрансгаз», регіональні підприємства по газорозподілу та газопостачанню як інфраструктура постачанню газу населенню за регульованим тарифом

Згідно додатку 1 наказу НАК "Нафтогаз України" № 80 Від 27. 02 2003 р. з 2003 року був встановлений наступний «Порядок реалізації природного газу для забезпечення потреб населення та установ і організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів»:

1. Здійснювати продаж природного газу для забезпечення потреб населення (з урахуванням можливих втрат газу), установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів через ВАТ з газопостачання та газифікації, ДКП „Київгаз" та Чернівецьку філію ДК "Газ України" за договорами з ДК "Газ України".

2. Продаж природного газу населенню, бюджетним установам та організацій Автономної Республіки Крим здійснювати ВАТ "Кримгаз" зресурсів ДАТ "Чорноморнафтогаз", а при їх нестачі - через ДК "Газ України".

Продаж природного газу населенню, бюджетним установам та організаціям м.Севастополя здійснювати ВАТ "Севастопольгаз" задоговорами з ДК "Газ України".

3. ВАТ з газопостачання та газифікації, ДКП "Київгаз" та Чернівецькій філії ДК «Газ України» укласти з ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидобування", ВАТ "Укрнафта" або ДАТ "Чорноморнафтогаз" договори на надання послуг з транспортування природного газу для потреб населення, бюджетних установ та організацій газопроводами газовидобувних та газотранспортних підприємств.

4. Розрахунки за природний газ, спожитий населенням, бюджетними установами та організаціями, проводити за такою схемою надходження та розподілу коштів:

- від населення (крім централізованих- розрахунків), бюджетних установ та організацій (крім централізованих розрахунків), кошти надходять на розподільні рахунки ВАТ з газопостачання та газифікації, ДКП "Київгаз" та Чернівецької філії ДК "Газ України" згідно з довідкою про розподіл коштів, затвердженою НАК "Нафтогаз України" відповідно до Алгоритму, затвердженого постановою НКРЕ;

- від населення (крім централізованих розрахунків), бюджетних установ та організацій (крім централізованих розрахунків) Автономної Республіки Крим кошти надходять на розподільні рахунки ВАТ "Кримгаз" та ВАТ "Севастопольгаз", з яких, за винятком тарифу на транспортування та постачання газу, перераховуються на поточний рахунок ДАТ "Чорноморнафтогаз" та на консолідований розподільний рахунок ДК "Газ України" згідно з довідкою про розподіл коштів, затвердженою НАК "Нафтогаз України" відповідно до Алгоритму, затвердженого постановою НКРЕ;

- при затвердженні довідок про розщеплення коштів надавати Департаменту податкової політики та економічного регулювання інформацію за підписом керівників та головних бухгалтерів про рух коштів на розподільному рахунку (суми надходжень та напрямки перерахування коштів).

5. Кошти від проведення централізованих розрахунків в частині фінансування пільг та субсидій населенню, а також бюджетних установ і організацій з урахуванням тарифу на транспортування природного газу розподільними та магістральними газопроводами з рахунків ВАТ з газопостачання та газифікації та Чернівецької філії ДК "Газ України" розподіляються на підставі щомісячного розподілу, затвердженого НАК "Нафтогаз України", на три потоки:

- ДК "Газ України" на рахунки, відкриті в Державному і казначействі України, в частині вартості газу за договорами купівлі-продажу газу для населення та бюджетних установ і організацій;

- ДК "Газ України" на рахунки, відкриті в Державному казначействі України, в частині розрахунків ВАТ з газопостачання та газифікації за договорами купівлі-продажу газу для власних або виробничо-технологічних потреб (у разі відсутності заборгованості за зазначеними договорами - в частині погашення заборгованості за договорами купівлі- продажу газу, яка склалася на 01.02.03, в першу чергу отриманого для власних та виробничо-технологічних потреб, в разі нестачі - заборгованості, за якою минає строк позовної давності) за рахунок належної ВАТ частки вартості послуг з транспортування та постачання газу в сумі отриманих централізованих коштів. У разі перевищення за підсумками кварталу вартості наданих послуг з транспортування газу над вартістю газу для власних або виробничо-технологічних потреб у довідці про розщеплення коштів на наступний квартал збільшується відсоток розподілу коштів на поточний рахунок ВАТ з газопостачання та газифікації;

- ДК "Укртрансгаз" та її філіям і іншим підприємствам, що входять до складу НАК "Нафтогаз України", - в частині вартості наданих транспортних послуг підприємствами за договорами на транспортування газу. Отримані кошти ДК "Укртрансгаз" перераховує НАК "Нафтогаз України" за договорами купівлі- продажу газу для власних та виробничо-технологічних потреб.

6. ДК "Газ України" кошти, отримані від проведення централізованих розрахунків, перераховує НАК "Нафтогаз України" за договорами купівлі- продажу газу для населення та бюджетних установ і організацій.

7. ДК "Газ України" щомісяця, до 25 числа місяця, наступного за звітним, подавати до Департаменту податкової політики та економічного регулювання НАК "Нафтогаз України" довідку про суми проведених розрахунків ВАТ з газопостачання та газифікації, ДКП "Київгаз" в частині пільг і субсидій населенню, інших централізованих розрахунків, вартість газу використаного на власні, технологічні потреби (в т.ч. нормовані втрати) за формою, що додається.

8. ВАТ з газопостачання та газифікації щоквартально до 25 числа місяця, що передує наступному кварталу, подавати до Департаменту податкової політики та економічного регулювання НАК "Нафтогаз України" довідку про стан розрахунків з ДК "Укртрансгаз" і її філіями та іншими підприємствами, що входять до складу НАК "Нафтогаз України", за формою, що додається.

Згідно постанові КМУ від 8 грудня 2006 року № 1697 «ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК установлення роздрібних цін на природний газ для потреб населення» [29] визначає механізм розрахунку та затвердження роздрібних цін на природний газ, що постачається населенню.

Роздрібні ціни на природний газ диференціюються залежно:

- від річного обсягу його споживання населенням;

- від наявності лічильників природного газу.

- за відсутності газових лічильників роздрібна ціна на природний газ збільшується на 10 відсотків.

Терміни, що вживаються у цьому Тимчасовому порядку, мають таке значення:

- загальний тариф на послуги з транспортування природного газу - сума розрахункового середнього тарифу на транспортування природного газу магістральними трубопроводами та середньозваженого тарифу на послуги з його транспортування розподільними трубопроводами;