Смекни!
smekni.com

Розвиток фінансового механізму газового комплексу України (стр. 25 из 43)

- НАК "Нафтогаз України" подає Мінпаливенерго та ДПА акт звіряння обсягів газу за 2007 р.;

- Мінпаливенерго на підставі інформації про обсяги реалізації природного газу у 2007 р. суб'єктам господарювання для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, затверджує суму компенсації, розрахованої НАК "Нафтогаз України" за формою згідно з додатком 3 виходячи із затверджених Кабінетом Міністрів України цін на природний газ, що діють у 2008 році, і подає Державному казначейству.

- Мінпаливенерго подає до 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, Державному казначейству уточнену інформацію про суму компенсації, розрахованої відповідно до пунктів 5 і 6 цього Порядку виходячи з обсягів природного газу, фактично використаних суб'єктами господарювання у 2008 році для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням, та фактичних цін закупівлі і реалізації Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" імпортованого природного газу.

Різниця між фактично отриманою і уточненою сумою компенсації підлягає врахуванню Мінпаливенерго під час здійснення розрахунку компенсації у подальшому.

Різниця між фактично отриманою до 15 вересня поточного року сумою компенсації за 2006 рік і сумою, уточненою з урахуванням коефіцієнта, визначеного згідно з абзацами п'ятимдесятим пункту 2 цього Порядку, підлягає врахуванню Мінпаливенерго під час проведення розрахунку компенсації у подальшому.

10. Проведення розрахунку за грудень здійснюється на підставі показників обсягу природного газу, встановлених у договорах, зазначених у пункті 2 цього Порядку.

Розрахунок суми компенсації за грудень уточнюється на підставі актів звіряння обсягів газу до 5 січня 2009 р. відповідно до статті 57 Бюджетного кодексу України .

13. У разі коли суб'єкти господарювання здійснюють постачання теплової енергії різним категоріям споживачів, обсяг природного газу, використаний для виробництва такої енергії, визначається згідно з методикою, затвердженою Мінпаливенерго за погодженням з Мінжитлокомунгоспом і Мінфіном.

2.3.4 ДК «ГазУкраїни», ДК «Укртрансгаз», СП ЗАТ «УКРГАЗЕНЕРГО», комерційні газотрейдери як інфраструктура постачання газу промисловим підприємствам за нерегульованим тарифом

Згідно додатку З до наказу НАК ''Нафтогаз України" № 80 від 27. 02 2003р. в 2003 році був введений наступний «Порядок забезпечення природним газом промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання»:

1. ДК "Газ України" здійснює продаж природного газу з ресурсів НАК "Нафтогаз України" промисловим споживачам та іншим суб'єктам господарювання. Продаж природного газу промисловим споживачам АР Крим здійснюють ДК "Газ України" та ДАТ "Чорноморнафтогаз" в обсягах, затверджених щомісячними балансами.

2. ВАТ з газопостачання та газифікації, ДКП "Київгаз" укладають договори з промисловими підприємствами та іншими суб'єктами господарювання на транспортування природного газу розподільними газопроводами.

3. ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидобування", ВАТ "Укрнафта" та ДАТ "Чорноморнафтогаз" укладають договори із промисловими підприємствами та іншими суб'єктами господарювання на транспортування природного газу газопроводами, що знаходяться на балансі у цих газотранспортних та газовидобувних підприємств.

4. Розрахунки за природний газ, спожитий промисловими споживачами та іншими суб'єктами господарювання, а також за надані послуги з його транспортування проводити за такою схемою надходження та розподілу коштів:

- від зазначеної категорії споживачів (крім централізованих розрахунків) за спожитий природний газ, отриманий за договорами купівлі-продажу, кошти надходять на консолідований розподільний рахунок ДК "Газ України";

- від зазначеної категорії споживачів (крім централізованих розрахунків) за надані послуги з транспортування природного газу отримані кошти надходять на розрахункові рахунки газотранспортних та газорозподільних підприємств відповідно до укладених договорів.

5. Кошти від проведення централізованих розрахунків в частині фінансування пільг та субсидій населенню на оплату електроенергії за складовою природного газу підприємства електроенергетики, на підставі щомісячного розподілу, затвердженого НАК "Нафтогаз України" за поданням ДК «Газ України» та ДК "Укртрансгаз", розподіляють на три частини і оформляють три протоколи таким чином:

- ДК «Газ України» в частині вартості газу за договорами купівлі- продажу газу для підприємств елекртроенергетики;

- ВАТ з газопостачання та газифікації в частині вартості послуг з транспортування газу розподільними мережами за договорами на транспортування;

- ДК "Укртрансгаз" та її філіям і іншим підприємствам, що входять до складу НАК "Нафтогаз України", в частині вартості наданих транспортних послуг підприємствами за договорами на транспортування газу.

6. ВАТ з газопостачання та газифікації перераховують отримані кошти за централізованими розрахунками ДК "Газ України" за договорами купівлі- продажу газу для власних або виробничо-технологічних потреб (у разі відсутності заборгованості за зазначеними договорами — в частині погашення заборгованості за договорами купівлі-продажу газу, яка склалася на 01.02.03, впершу чергу отриманого для власних та виробничо-технологічних потреб, в разі нестачі — заборгованості, за якою минає строк позовної давності) за рахунок належної ВАТ частки вартості послуг з транспортування та постачання газу в сумі отриманих централізованих коштів.

7. ДК "Укртрансгаз" перераховує отримані кошти за централізованими розрахунками НАК "Нафтогаз України" за договорами купівлі-продажу газу для власних та виробничо-технологічних потреб.

8. ДК "Газ України" перераховує отримані кошти за централізованими розрахунками НАК "Нафтогаз України" за договорами купівлі-продажу газу для промислових споживачів та інших суб"єктів господарювання.

9. Реалізація природного газу для потреб промислових споживачів також може здійснюватись через ВАТ з газопостачання та газифікації за договорами з ДК "Газ України".

При цьому ціна реалізації газу для ВАТ з газопостачання та газифікації визначається, як різниця між ціною реалізації природного газу для зазначених споживачів, що визначена прейскурантом цін, затвердженим відповідним наказом НАК "Нафтогаз України", та тарифом на постачання природного газу,затвердженим відповідними постановами НКРЕ для ВАТ з газопостачання і газифікації.

10. ДК "Газ України" щодекадне підтверджує ресурси природного газу для кожного промислового підприємства чи іншого суб'єкта господарювання в ОДУ ДК "Укртрансгаз" відповідно до встановленого порядку.

Згідно Постанові КМУ «Деякі питання діяльності Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"» [44 ] - установлено з 1 січня 2008 р. граничні рівні цін на природний газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання без урахування податку на додану вартість, збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на його транспортування, розподіл і постачання та витрат на його реалізацію Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" на рівні 934,7 гривні за 1 тис. куб. метрів.

Згідно Постанові КМУ «Про забезпечення споживачів природним газом» [20] у 2008 році встановлено, що потреба в природному газі задовольняється:

1) для забезпечення технологічних та інших виробничих потреб дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", суб'єктів господарювання, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу природного і нафтового газу, - з ресурсів імпортованого природного газу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України";

2) газодобувних підприємств для виробничо-технологічних витрат і власних потреб, а також виробництва скрапленого газу - за рахунок обсягів природного газу власного видобутку;

3) виробничих категорій споживачів- з ресурсів газу:

- Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", отриманих за зовнішньоекономічними контрактами та договорами купівлі-продажу;

- суб'єктів господарювання, що здійснюють видобуток природного газу, крім обсягів газу, які підлягають продажу Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України"; - отриманого з Марківського газоконденсатного родовища за зовнішньоекономічними контрактами (угодами).

На рис.2.6 – 2.9 наведені результати аналізу схем поставки газу на промислові підприємства України у 2005 -2007 роках через основних імпортерів та систему комерційних посередників – газотрейдерів України, які отримали ліцензії на поставку газа за нерегульованими тарифами.


Рис.2.6 - Конкуренція між ДК «Газ України», ЗАТ «Укргазенерго» та посередниками при поставках газу підприємствам за нерегульованими тарифами


Рис.2.7. - Змішана схема поставки газу за нерегульованим тарифом ДК «Газ України» (прямий контракт), ЗАТ «Укргазенерго» (прямий контракт) та комерційними газотрейдерами (через посередників) на великі підприємства


Рис.2.8. - Змішана схема поставки газу за нерегульованим тарифом ДК «Газ України» (прямий контракт) та комерційним газотрейдером (через посередників) на великі підприємства