Смекни!
smekni.com

Розвиток фінансового механізму газового комплексу України (стр. 5 из 43)

- рівень обсягів транзиту по території України газу з Росії в Європу становить 95 млрд.м3 у 2002 році та 115 млрд.м3 у 2008 році(прогноз), тобто приріст становить +21,0%;

- рівень сплати в держбюджет рентної плата за транзитне транспортування природного газу по території України із Росії в Європу зріс з рівня 2,240 млрд.грн./рік (2002 рік) до рівня 3,492 млрд.грн. у 2008 році, тобто зростання становить +55,9%;

- загальний рівень доходів в державний бюджет України від спеціальних зборів за операції по видобуванню, транспортуванню та продажу газу споживачам зріс з рівня 3,099 млрд.грн. у 2002 році до рівня 7,155 млрд.грн. у 2008 році, тобто на +130,9%.

Все це за умов постійного збільшення податкового навантаження на компанію НАК «Нафтогаз України» - монополіста газового ринку. Якщо в 1999 році "Нафтогазом України" сплачено податків на 4,9 млрд. грн., то в 2004 році ця цифра становила вже понад 6 млрд. грн., а в 2005-му з прийняттям змін до закону "Про державний бюджет" збільшилась вдвічі і сягнула 10 млрд. грн..

У 2007 році спільно підприємства НАК «Нафтогаз України» внесли до бюджету 12,4 млрд.грн. Схоже на те, що нафтогазовидобувна галузь розглядається як невичерпне джерело для латання бюджетних "дірок".

Законами "Про Державний бюджет України на 2005 -2008 роки" зупинено дію Закону України "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат"[7], що передбачав чітку диференціацію платежів залежно від гірничо-геологічних умов розробки родовища. Внаслідок цього рентні платежі не врегульовуються жодним законом і щоразу встановлюються законом про бюджет на відповідний рік. При цьому у 2005 – 2008 роках ставки рентних платежів різко зросли, а у 2008 році підвищення зборів з продажу газу почало регулюватися цільовою надбавкою, яка з рівня 2% у 2005 -2007 роках піднялась до рівня 2%- 4% у першому півріччі 2008 року та до рівня 2% -12% у другій половині 2008 року.

У цілому нафтогазовидобувні підприємства компанії сплачують до бюджету близько 90 грн. з кожної реалізованої тисячі кубометрів газу. Питома вага платежів до бюджету у їх доходах становить понад 50%, що значно перевищує частку податкових платежів у доходах підприємств будь-якої іншої галузі народного господарства.

1.3Нормативно-правова база в частині встановлення податків та інших платежів (зборів) при транзиті природного газу, видобуванні природного газу, транспортуванні і постачанні природного газу.

В газовій галузі України на сучасному етапі діють 5 спеціалізованих податкових зборів:

- рентна плата за добутий природний газ [7];

- рентна плата за транзитне транспортування територією України газу іноземного походження із Росії в Європу та Турцію[38];

- збір за геологорозвідувальні роботи, виконанні за рахунок державного бюджету України [39];

- збір за користування надрами для видобування корисних копалин (газ природний ) [40];

- збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності [35];

Окрім цього, для суб’єктів підприємницької діяльності в газовій галузі діють звичайні податкові норми:

- податок на прибуток;

- податок на додану вартість;

- податок на землю та транспортні засоби;

та інші.

В додаткових регулюючих нормах, встановлені пільги по звільненню від податку на додану вартість природного газу, який надходить в Україну за імпортними контрактами, та встановлене підвищене вивізне експортне мито на експорт(реекспорт) природного газу з України [20].

Слід особливо відмітити, що ряд спеціальних зборів в газовій галузі (рентна плата за транзит газу із Росії в Європу та Турцію, а також цільова надбавка до діючого тарифу) не мають відповідних податкових законів України, в яких обґрунтована їх методологія встановлення та регулювання, а вони встановлені Постановами Кабінету Міністрів України та регулюються по рівню оподаткуваня щорічними законами України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

Рентні платежі при видобуванні природного газу

Рентні платежі при видобуванні природного газу вУкраїні передбачені Законом України «Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат» [7], який після прийняття у 2003 році зразу був зупинений на 2004 -2008 роки Законами України «Про державний бюджет».

Закон [7] визначає поняття, розміри та порядок сплати рентних платежів за видобуті нафту, природний газ і газовий конденсат в Україні, контроль за правильністю їх обчислення і сплати та відповідальність платників таких платежів.

Рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат – це загальнодержавні обов'язкові платежі, які сплачуються з вартості обсягів нафти, природного газу і газового конденсату, видобутих у межах території України.

Розрахунок рентних платежів спирається на розрахункові терміни:

- середній дебіт свердловин на родовищі - середній по родовищу обсяг видобутку нафти, природного газу або газового конденсату з кожної з діючих на родовищі свердловин експлуатаційного фонду у звітному податковому періоді, визначений як частка від ділення фактичного обсягу видобутку нафти, природного газу або газового конденсату на родовищі у звітному податковому періоді на сумарну кількість відпрацьованих у цьому періоді свердловиноднів;

- середня глибина свердловин на родовищі - частка від ділення загального метражу глибини діючих свердловин експлуатаційного фонду на родовищі у звітному податковому періоді на кількість цих свердловин.

Платники рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат, об'єкти і ставки рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат, порядок їх обчислення і сплати не можуть встановлюватись або змінюватись іншими законодавчими актами, крім законів про внесення змін до цього Закону.

Платниками рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат є суб'єкти підприємницької діяльності, що здійснюють видобуток нафти, природного газу чи газового конденсату в межах території України та зареєстровані платниками податку.

Об'єктом оподаткування для рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат є обсяги нафти, природного газу і газового конденсату, видобуті в межах території України у звітному податковому періоді, за винятком обсягів фактичних втрат і виробничо-технологічних витрат нафти, природного газу і газового конденсату при їх видобуванні, підготовці до транспортування і транспортуванні, але не більше нормативних обсягів втрат і виробничо-технологічних витрат.

Перелік та порядок визначення розмірів нормативних втрат та виробничо-технологічних витрат нафти, природного газу і газового конденсату при їх видобуванні, підготовці до транспортування і транспортуванні встановлюються органом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

Базою оподаткування для рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат є вартість обсягів видобутих нафти, природного газу і газового конденсату, визначених статтею 4 цього Закону.

Вартість обсягів нафти, природного газу і газового конденсату визначається за договірними цінами, але не нижчими за середні ринкові ціни у звітному податковому періоді, або за регульованими цінами, без урахування вартості послуг на постачання і транспортування та податку на додану вартість (ПДВ). Порядок визначення середніх ринкових цін встановлюється органом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

Рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат включаються до їх ціни (без ПДВ) у звітному податковому періоді, в якому відбувся видобуток продукції нафтогазовидобувними підприємствами.

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2002 рік» [8], рентна плата регулювалась статтями 3 та 4:

Стаття 3. Установити, що нафтогазодобувні підприємства (крім державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз") вносять до Державного бюджету України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, рентну плату за природний газ у розмірі 28,9 гривні за 1000 куб. метрів.

Стаття 4. Установити, що суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють транспортування трубопровідним транспортом територією України природного газу вносять до Державного бюджету Українивідрахування від плати за транзит природного газу в розмірі 1,67 гривні за 1000 куб. метрів газу на кожні 100 кілометрів відстані.

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» [14] , рентна плата та збори в газовій галузі регулюються наступними статтями, в яких частково перенесені норми зупиненого закону України «Про рентні платежі…» [7]:

П.19. Установити, що у 2008 році:

1) у кожному податковому (звітному) періоді, що дорівнює календарному місяцю, суб'єкти господарювання, які здійснюють видобуток (у тому числі під час геологічного вивчення) вуглеводневої сировини, а саме природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу) та газового конденсату і нафти на підставі спеціальних дозволів на право користування надрами, вносять у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, до Державного бюджету України:

1.1) рентну плату за природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ):

а) який реалізується у звітному податковому періоді, коли такий газ був видобутий, суб'єкту, уповноваженому Кабінетом Міністрів України, для формування ресурсу природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу), що використовується для потреб населення:

- у розмірі 50 гривень за 1000 куб. метрів видобутого природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу) з покладів, що повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів, на ділянках надр (родовищах) в межах території України;

- у розмірі 40 гривень за 1000 куб. метрів видобутого природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу) з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000 метрів, на ділянках надр (родовищах) в межах території України;

- у розмірі 10 гривень за 1000 куб. метрів видобутого природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу) з покладів на ділянках надр (родовищах) в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України;