Смекни!
smekni.com

Фінанси підприємств (стр. 11 из 12)

Загалом аналізуючи ці показники можна підкреслити збільшення залучених коштів на кінець року майже на 40000 тисяч гривень, але підприємство живе у боргах перед державою.

2.5. Аналіз ліквідності балансу

Ліквідність підприємства - це його здатність швидко продати активи й одержати гроші для оплати своїх зобов'язань.

Ліквідність підприємства характеризується співвідношенням величини його високоліквідних активів (грошові кошти, ринкові цінні папери, дебіторська заборгованість) і короткострокової заборгованості.

Аналізуючи ліквідність, доцільно оцінити не тільки поточні суми ліквідних активів, а й майбутні зміни ліквідності.

Про незадовільний стан ліквідності підприємства свідчитиме той факт, що потреба підприємства в коштах перевищує їх реальні надходження.

Щоб визначити, чи достатньо в підприємства грошей для погашення його зобов'язань, необхідно передовсім проаналізувати процес надходження коштів від господарської діяльності і формування залишку коштів після погашення зобов'язань перед бюджетом та позабюджетними фондами, а також виплати дивідендів.

Ликвидность активов - это их способность превращаться в денежную форму.

Ликвидность баланса - определяется как степень покрытия обязательств предприятия его активами, срок превращения которых в денежную форму соответствует сроку погашения обязательств. Анализ ликвидности баланса заключается в сравнении средств по активу, сгрупированных по степени их ликвидности и расположенных в порядке убывания ликвидности, с обязательствами по пассиву, сгруппированными по срокам их погашения и расположенными в порядке возрастания сроков.

Аналіз ліквідності потребує також ретельного аналізу структури кредиторської заборгованості підприємства. Необхідно визначити, чи є вона «стійкою» (наприклад, борг постачальнику, з яким існують довгострокові зв'язки), чи є простроченою, тобто такою, термін погашення якої минув.

Аналіз ліквідності здійснюється на підставі порівняння обсягу поточних зобов'язань із наявністю ліквідних коштів. Результати розраховуються як коефіцієнти ліквідності за інформацією з відповідної фінансової звітності.

Потреба у визначенні ліквідності балансу та платоспроможності підприємства виникає в умовах ринку у зв'язку з посиленням фінансових обмежень в оцінці кредитоспроможності підприємств. Ліквідність балансу – одне з умов сталевості фінансового стану підприємства. Вона показує можливість підприємства мобілізувати активи для сплати у відповідний термін зобов'язань підприємства.

Для оцінки ліквідності балансу підприємства розраховуются такі показники:

1) Власний оборотний капітал підприємства

Обор. влас. кап. = Обор. активи - Поточні зобов'язання. (2.4)

На початок звітного періоду

Обор. влас. кап. = 26970-49270= - 22300.

На кінець звітного періоду

Обор. влас. кап. = 67438-86130= - 18692.

2) Коефіцієнт абсолютної ліквідності, який вказує на термінову спроможність підприємства сплатити по своїх поточних зобов'язанням

,(2.5)

де ГК – грошові кошти та їх еквіваленти;

ПІ – поточні фінансові інвестиції;

ПЗ – поточні зобов'язання.

На початок звітного періоду

Кабс. лік = (0+0) / 49270 = 0

На кінець звітного періоду

Кабс. лік = 0.

3) Коефіцієнт уточненої ліквідності, вказує на спроможність підприємства сплатити по своїх поточних зобов'язанням за рахунок очікуваних надходжень

,(2.6)

де ДЗ - дебіторська заборгованість за товари, послуги, у розрахунках та інша дебіторська заборгованість.

На початок звітного періоду

К уточ. лік = (0+0+23674) /49270 = 0.48.

На кінець звітного періоду

К уточ. лік = (0+0+61372) /86130 = 0.71

4) Коефіцієнт загальної ліквідності (коефіцієнт покриття), вказує спроможність підприємства сплатити по своїх поточних зобов'язанням за рахунок усіх поточних (оборотних) активів.

,(2.7)

де ПА – поточні активи.

На початок звітного періоду

К загал. лік = 26970/49270 = 0,55.

На кінець звітного періоду

К загал. лік = 67438/86130 = 0,78.

Розраховані коефіцієнти зведені у таблицю 2.5.


Таблиця 2.4. - Показники ліквідності

Показники Значення
на початок звітного періоду на кінець звітного періоду Нормативне
1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності
2. Коефіцієнт уточненої ліквідності
3. Коефіцієнт загальної ліквідності
00.480.55 00.710.78 більше 0.25 більше 0.5 більше 2.0

Висновок

Роблячи оцінку ліквідності балансу можна побачити що, коефіцієнт абсолютної ліквідності, який вказує на термінову спроможність підприємства сплатити по своїх поточних зобов'язанням становить: на початок року – 0 та на кінець року 0 а норматив за цим коефіцієнтом становить > 0.25 це значить що підприємство на дату балансу не зможе погасити свою заборгованість.

Коефіцієнт уточненої ліквідності, вказує на спроможність підприємства сплатити по своїх поточних зобов'язанням за рахунок очікуваних надходжень на початок року 0.48, а на кінець року - 0.71 а норматив за цим коефіцієнтом становить > 0,5 це означає що, підприємство на дату балансу спроможне оплатити свої поточні зобов’язання лише у кінці року.

Коефіцієнт загальної ліквідності на початок року становить 0,55 а на кінець року трохи виріс та становить 0,78 що, менше норми, це означає, що підприємство на дату балансу не спроможне оплатити свої зобов’язання. Іншими словами живе в борг.

Загалом проводячи аналіз ліквідності балансу можно зробити висновок що, підприємство не є платоспроможним.

З метою поглибленного аналізу ліквідності балансу слід проаналізувати усі оборотні активи підприємства за категоріями ризику. З цією метою заповнити таблицю 2.5, в який оборотні активи повинні бути сгруповані у відповідні групи, при цьому визначити питому вагу кожної групи у загальній сумі оборотних активів.

Таблиця 2.5. - Динаміка стану оборотніх активів та іх класифікація за категоріями ризику

Ступінь ризику Група оборотніх активів Доля групи у загальній сумі боротних активів,% Відхилен ня«+»,»-»
На початок На кінець
Мінімальна Грошові кошти та їх еквіваленти, поточні фінансові інвестиції 0 0 0
Мала Дебіторська заборгованість, векселі одержані, готова продукція, що користується попитом 88.7 25.06 -63.64
Середня Виробничі запаси, незавершене виробництво, товари, інші оборотні активи 11.2 7 -4.2
Висока Готова продукція, що користується попитом 0 0 0

Висновок

Проводячи аналіз оборотних активів за категоріями риску можна казати що, у підприємства оборотних активів які мають мінімальну ступінь ризику немає.

Оборотні активи які мають малу ступінь ризику становлять зачнудолю оборотних активів, яка становить на початок року 88.7%, а на кінець року 25.06%.

Оборотні активи які мають середню ступінь ризику становлять невелику долю оборотних активів, яка становить на початок року 11.2%, а на кінець року 7%.

2.6. Аналіз обертання оборотних коштів

Прискорення обертання оборотних коштів зменшує потребу в них, дозволяє підприємству вивільнювати частину оборотних коштів для додаткового випуску продукції, або для потреб народного господарства. У результаті прискорення обертання зменшуються потреби у запасах сировини, матеріалів, палива, тобто вивільнюються грошові ресурси, які було раніше вкладено у ці запаси.

Для проведення аналізу обертання необхідно визначити такі показники.

1) Коефіцієнт обертання активів підприємства, який характеризує швидкість обороту сукупних активів

, раз(2.8)

де В – виручка від реалізації продукції за звітний період;

Асер. – середній розмір сукупних активів за звітний період.

,(2.9)

Асер. = (120062+159874) /2 = 139968.

де Ап - сума активів на початок звітного періоду.

Ак - сума сукупних активів на кінець звітного періоду.

Кобер. акт =13456/139968= 0.096.

2) Коефіцієнт обертання оборотних активів, який вказує на швидкість обороту оборотних активів