Смекни!
smekni.com

Інвестування (стр. 2 из 2)

Основними цілями діяльності цього фонду є:

- здійснення спільного інвестування в інтересах учасників інвестиційного фонду;

- забезпечення приросту вкладених коштів;

- забезпечення прибутковості інвестицій.

Предметом діяльності фонду є:

а) діяльність по випуску та розміщенню інвестиційних сертифікатів фонду;

б) комерційна та комісійна діяльність з цінними паперами;

в) здійснення інвестицій в об'єкти промислової та соціальної сфери;

г) посередницька діяльність з приватизаційними паперами;

д) надання консультативних, дослідних, експертних послуг у галузі інвестицій, акціонування, фінансової стратегії юридичним особам та громадянам;

є) виконання іншої діяльності, не забороненої законодавством України, яка відповідає цілям та завданням фонду.

Другим великим інвестиційним фондом в Україні можна назвати інвестиційний фонд "Олбі-Інвест" зі статутним капіталом понад 15 млрд. крб., завданням якого є залучення майнових сертифікатів громадян. Цей фонд у порівнянні з іншими інвестиційними фондами має ряд переваг, а саме: із введенням в дію готівкового майнового сертифіката значно спрощується механізм роботи по залученню приватизаційних коштів громадян; фонд безпосередньо від свого імені бере участь на фондовому ринку, може формувати збалансований портфель цінних паперів та управляти ними в інтересах учасників.

У Міністерстві фінансів України на початку 1995 року фондом зареєстрова­ний випуск інвестиційних сертифікатів у кількості 150 тис. шт. номінальною вартістю 1 млн. крб. 50 тис. крб. кожен. Усі сертифікати випущені на підприємства й поширюються на території України.

Для громадян такий інвестиційний фонд є найбільш привабливою формою розміщення їх приватизаційних коштів. По-перше, учасник фонду відразу отримує в руки цінний папір - інвестиційний сертифікат на пред'явника, який можна вільно продавати, дарувати, успадковувати. По-друге, усі учасники фонду будуть отримувати однакові дивіденди, незалежно від того, у які підприємства вкладені приватизаційні кошти конкретного громадянина. По-третє, в інвестиційному фонді знижується до мінімуму ризик втрати майна та доходів навіть у випадку банкрутства одного або кількох підприємств, акціями яких володіє фонд.

Фонд планує здійснити інвестиції у короткострокові грошові зобов'язання (у тому числі депозитні сертифікати, термінові депозити, векселі банків, компаній та фірм), в акції та облігації вітчизняних та іноземних підприємств, у об'єкти приватизації, у паї та нерухомість, а також у інші активи. Така інвестиційна політика повинна забезпечити одержання доходів, надійність вкладення залучених коштів та підтримку їх ліквідності.

Усі інші інвестиційні фонди, утворювані на території України поки що не перебувають у стадії становлення.

2. Інвестиційна компанія. Законодавством України передбачено існування поруч з інвестиційними фондами ще й інвестиційних компаній.

Під інвестиційною компанією розуміється торговець цінними паперами, який разом з іншими видами діяльності, згідно із законодавством (посередницькі, консультативні та ін. послуги на ринку цінних паперів), залучає кошти для здійснення спільного інвестування шляхом випуску та розміщення цінних паперів.

Інвестиційні компанії створюються у формі акціонерних товариств або товариств з обмеженою відповідальністю для проведення спільного інвестування. Вони можуть залучати кошти шляхом емісії інвестиційних сертифікатів компанії та створювати спільні фонди, що акумулюють залучені таким чином кошти з метою подальшого їх розміщення в цінних паперах інших емітентів. Спільні фонди інвестиційних компаній функціонують як і звичайні інвестиційні фонди, з урахуванням того, що інвестиційна компанія виступає єдиним засновником своїх спільних фондів. Спільні фонди є філіалами інвестиційної компанії, мають відокремлені від самої компанії баланси та рахунки, а також не відповідають за зобов'язаннями інвестиційної компанії, не пов'язаними з діяльністю цих спільних фондів.

3. Взаємний фонд - це відокремлений підрозділ інвестиційного фонду або інвестиційної компанії. Він створюється за рішенням її вищого органу, має своє положення та інвестиційну декларацію.

Взаємні фонди інвестиційних фондів та компаній функціонують, як і звичайні інвестиційні фонди, з урахуванням того, що інвестиційний фонд або інвестиційна компанія виступає єдиним засновником своїх спільних фондів, а тому має право на проведення загальних зборів засновників інвестиційного фонду, які стосуються створених нею взаємних фондів. Взаємні фонди є філіалами інвестиційної компанії, мають окремі баланси та рахунки. Вони не відповідають за зобов'язаннями інвестиційної компанії, не пов'язаними з діяльністю цих взаємних фондів.

На даний час в Україні створені та здійснюють інвестиційну діяльність понад 100 інвестиційних фондів та компаній. Великими серед них можна назвати такі;

Українська фінансова група (УФГ) - це велика акціонерна компанія (корпорація) типу холдингу, у структурі якої існують банки, біржі, страхові компанії, комп'ютерна група, рекламне агентство, автомобільна компанія та інші підрозділи, що діють у всіх обласних центрах України.

УФГ акумулює вільні кошти трудових колективів підприємств, об'єднань, фірм та окремих громадян України і здійснює інвестування в перспективні проекти найважливіших галузей економіки України (енергетика, металургія, транспорт, машинобудування, переробка сільськогосподарської сировини, випуск продуктів харчування, товарів масового попиту та ін.), обслуговує найбільші індустріально-промислові центри країни, маршрути морського та повітряного транспорту, що мають міжнародне значення. Вона також має двосторонні ділові зв'язки з підприємцями багатьох іноземних держав, залучає їх інвестиційні кошти в економіку України.

УФГ інвестує проекти модернізації сфери транспорту, бере участь у модернізації підприємств машинобудівного, вуглевидобувного та нафтовидобувного комплексів.

Інвестиційна компанія "Нафтоенергоінвест" - є акціонерним товариством закритого типу. Засновниками цієї компанії є Українські фірми з іноземними капіталами - Фінансова компанія "Інвелл Україна" та компанія "Нафтоенерго", що здійснює і переробку сирої нафти, і торгівлю нафтопродуктами.

Інвестиційній компанії "Нафтоенергоінвест" Міністерством фінансів України видано дозвіл № 637 від 05.05.95 р. на проведення діяльності по випуску інвестиційних сертифікатів на суму 771,8млрд. крб. та випуск власних акцій на суму 52,5 млрд. крб., та дозвіл Фонду Держмайна України № 162 від 07.07.95р. на проведення комерційної діяльності з приватизаційними паперами.

Статутний капітал інвестиційної компанії "Нафтоенергоінвест" становить 73,5 млрд. крб. Ця компанія має великі перспективи свого розвитку як усередині країни, так і на міжнародному рівні.

Акціонерна компанія "Агропромінвест" являє собою інвестиційне акціонерне товариство закритого типу. Ця компанія приймає приватизаційні майнові сертифікати, вкладає інвестиції у підприємства сільського господарства та харчової промисловості.


Завдання № 8

1. Визначити теперішню вартість дворічної ренти у 1000 гри. на рік, за дисконти 20%.

Р І Ш Е Н Н Я

2. Визначити рівень ризику інвестиційного проекту.

Р І Ш Е Н Н Я

Очікуваний доход Ді Рі
100 344,33 0.20 -244,33 59697,15 11939,43
333 344,33 0.60 11,33 129,37 77,02
600 344,33 0.20 255,67 65367,15 13073,43
1033 - - - - 25089,88

Д = 25089,88

3. Визначити поточну ціну акції, бета якої 1.5, якщо доходність ринкового портфелю 12%. державні облігації лають 9%, щорічний приріст дивідендів компанії становить 6% в наступному році Інвестори сподіваються на дивіденд у 5 гри. ті акцію.

Р І Ш Е Н Н Я

Д2 = 5,00 грн

Ц1 = 1,5 грн

Ц2 = 1,5 . 1,12 = 1,68 грн

4. Розрахуйте чисту теперішню вартість проекту, початкові інвестиції в який складають 11 тис. грн., а прогнозні грошові потоки за три роки відповідно: 4.0; 8.0 та 2.0 тис. гри. бета проекту 1.7 . середня доходність ринку 14%, доходність державних облігацій 8%.

Показники Проект А Проект Б
абсолютна вартість вартість після дисконтування абсолютна вартість вартість після дисконтування
Інвестиції(видатки) - 11 - 11 - 11 - 11
Потік доходів
Перший рік 4
4
Другий рік 8
8
Третій рік 2
2
Сукупні доходи 14 11,02 14 12,16
Сукупний прибуток за 3 роки 2,98 1,84
Теперішня вартість сукупного прибутку, який буде одержаний у майбутньому 0,02 1,16

Висновок: теперішня вартість проекту вища, чим нижче ставка відсотка.