Смекни!
smekni.com

Податкова інспекція Дзержинського району (стр. 3 из 9)

3. В разі відсутності завідуючого сектору, його обов'язки виконує головний державний податковий інспектор сектору адміністрування податків з фізичних ociб відділу оподаткування фізичних ociб.

Права керівника структурного підрозділу:

1.Завідуючий сектору забезпечує організацію роботи сектору.

2.видає в межах компетенції сектору розпорядження i дає вказівки, обов'язкові для виконання працівниками сектору.

3.Забезпечує раціональний розподіл обов'язків між фахівцями сектору i вимагає від них чіткого виконання обов'язків i функцій, передбачених трудовим законодавством , цим Положенням, посадовими інструкціями та правилами внутрішнього трудового розпорядку.

4.організовує навчання працівників сектору по підвищенню їх економічних i правових знань та кваліфікації.

Структура державної податково інспекції у Дзержинському районі м. Харкова представлена у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1. Структура державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова станом на 01січня 2010

Назва структурного підрозділу
1 Керівництво
1.1 Начальник державної податкової інспекції
1.2 Перший заступник начальника державної податкової інспекції
1.3 Перший заступник начальника державної податкової інспекції начальник відділу податкової інспекції
1.4 Заступник начальника державної податкової інспекції
1.5 Заступник начальника державної податкової інспекції
1.6 Заступник начальника державної податкової інспекції
2 Адміністративно-господарський відділ
2.1 Загальний сектор
3 Відділ персоналу
4 Фінансовий відділ
5 Слідче відділення податкової міліції
6 Юридичний відділ
6.1 Сектор представництва інтересів у судах та взаємодії із структурними підрозділами
6.2 Сектор інформаційно-аналітичного забезпечення та звітності
7 Організаційно-розпорядчий відділ
8 Управління оподаткування юридичних осіб
8.1 Відділ адміністрування податку на прибуток
8.2 Відділ адміністрування ПДВ
8.3 Відділ адміністрування платежів за землекористування, місцевих податків i зборів, ресурсних (рентних) та неподаткових платежів
8.4 Відділ проведення невиїзних документальних (камерельних) перевірок
9 Відділ відшкодування податку на додану вартість
10 Управління оподаткування фізичних oci6
10.1 Відділ адміністрування податків з фізичних ociб
10.2 Відділ контрольно-перевірочної роботи
11 Відділ відпрацювання схем мінімізації платежів до бюджету
12 Відділ обліку та звітності
13 Відділ економічного аналізу та прогнозування
14 Управління податкового контролю юридичних oci6
14.1 Відділ організації податкового аудиту, відбору платників та аналізу їх діяльності
14.2 Відділ проведення податкового аудиту платників податків
14.3 Сектор контролю за розрахунковими операціями
15 Відділ контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД
15.1 Сектор контролю за фінансовими установами
15.2 Сектор контролю за операціями у сфері ЗЕД
16 Відділ погашення просгрочених податкових забов'язань
16.1 Сектор планування та інформаційно-аналітичного забезпечення
16.2 Сектор організації роботи з безхазяйним майном
17 Відділ апеляції
18 Відділ податкової міліції
19 Управління інформатизації процесів оподаткування
19.1 Відділ супроводження інформаційних систем податкового блоку та APMів
19.2 Сектор інформаційних технологій в оподаткуванні
19.3 Відділ ведення та захисту податкової звітності
20 Відділ реєстрації та обліку платників податків
21 Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян

Таким чином, ознайомившись ізданими наведеннями у таблиці, можна зробити висновок, що структура державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова складна i налічує велику кількість штатного персоналу також слід указати також те, що основні принципи внутрішньої структури збережено у вcix ДПІ.


2. ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВОЮ ІНСПЕКЦІЄЮ ВІДДІЛУ АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКІВ З ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова є структурним підрозділом Державної податкової служби України і тому безпосередньо бере участь у виконанні покладених на ДПС завдань. Серед завдань податкової служби вирізняють контроль за дотриманням податкового законодавства; внесення пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства; прийняття, у встановленому порядку, нормативно-правових актів та методичних рекомендацій з питань оподаткування; формування і ведення Єдиного банку даних про платників податків-юридичних осіб; роз'яснювальна робота; запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесених до її компетенції.

Саме в межах вказаних завдань і розроблені наступні функції, які виконуються безпосередньо податковими інспекціями. Серед основних функцій податкової інспекції вирізняють контроль за додержанням податкового законодавства; облік податків, зборів та інших обов'язкових платежів; контроль за своєчасністю і правильністю подання звітності; забезпечення застосування та своєчасного стягнення сум штрафних санкцій; розгляд звернень і скарг; роз'яснення податкового законодавства .

Виконання таких функцій потребує належної організації роботи ДГП, яка неможлива без організаційної структури. Для більшої наочності, доцільно розглядати структуру ДПІ у Дзержинського району м. Харкова.

Підрозділи державної податкової інспекції координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків, з податковими інспекціями інших районів та державною податковою адміністрацією.

Згідно Наказу ДПА України "Про організаційну структуру органів державної податкової служби" № 207 від 20 квітня 2000 року на управління та відділи державної податкової інспекції покладені наступні функції : зокрема на такий структурний підрозділ ДПІ, як керівництво, покладена основна функція, що так і називається : "Керівництво податковою інспекцією". Ця функція містить наступне: організація роботи податкової інспекції та її підрозділів; оформлення документів, що мають юридичне значення; прийом платників податків; прийом працівників податкової інспекції; вжиття заходів до порушників виконавчої, трудової дисципліни; взаємодія з податковими та іншими організаціями; затвердження планів документальних перевірок; затвердження положень про структурні підрозділи податкової інспекції, прав і обов’язків керівників цих підрозділів; організація справи охорони державної таємниці в інспекції та контроль за її станом тощо.

Кожен з керівників відповідальний за окрему ділянку роботи, що забезпечує велику ефективність контролю за діяльністю всієї ДПІ. Під ділянками роботи ми розуміли окремі управління, спеціалізовані на виконанні конкретного виду роботи, які ми і розглянемо нижче.

Для кожного окремого відділу розроблено Положення про відділ, в якому визначаються його основні завдання, функції та підпорядкування. У відділах з метою належної організації роботи складаються посадові інструкції.

Розглянемо Управління оподаткування фізичних осіб (таб.2.1).

Таблиця 2.1Структура Управління оподаткування фізичних осіб

Структура управління Чоловік.
Відділ адміністрування податків з фізичних осіб 20
Відділ контрольно-перевірочної роботи 16

Державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції виконують такі функції:

1) здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів;

2) забезпечують облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів;

3) контролюють своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів;

4)ведуть облік векселів, що видаються суб'єктами підприємницької діяльності при здійсненні операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах та щомісяця подають інформацію про це місцевим органам державної статистики; здійснюють контроль за погашенням векселів; видають суб'єктам підприємницької діяльності дозволи на відстрочення оплати (погашення) векселів із зазначених операцій;

5)забезпечують застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, а також стягнення адміністративних штрафів за порушення податкового законодавства, допущені посадовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами;

6)аналізують причини і оцінюють дані про факти порушень податкового законодавства;

7)проводять перевірки фактів приховування і заниження сум податків та зборів;