Смекни!
smekni.com

Видатки бюджетів на науку та культуру (стр. 5 из 13)

А для навчання потрібно меблі, парти, дошки, комп’ютери, канцелярські товари, бібліотеки, які потребують фінансування для їх утримання та поновлення підручниками та науковою літературою. Без належної бібліотеки навчальний заклад не зможе дати повноцінних знань студентам, спричинить масу труднощів викладачам тощо.

За роки незалежності Україна стрімко втрачає об’єми та якість розвитку інтелекту в молоді. Обдаровані юнаки та дівчата з бідних сімей не можуть стати студентами безкоштовної освіти, а про платну освіту можна лише помріяти. Тому вихід знаходять такий: стають дешевою робочою силою в інших державах, підписуючи собі статус раба, працюють за мізерну платню в грошовитих підприємців, або ж поповнюють ряди на стихійних ринках, що для багатьох являється чи не єдиним засобом для виживання.

За відсутністю належної зарплати і обтяжені проблемами безгрошів’я дуже велика кількість професорів, доцентів, викладачів покинули улюблену роботу, забравши могутній багаж знань. Одні стали робітниками, інші взагалі покинули країну, треті просто крутяться, як тільки можуть, в інших сферах, поєднуючи свою діяльність навіть в кримінальних середовищах діяльності підприємців. Таке становище вчителів у школах та викладачів в вищих навчальних закладах поставило в становище жебраків, або ж у ненавмисне хабарництво. Ситуація створює соціальну напругу в суспільстві, яка виливається у вигляді страйків.

Незрозуміло нікому чим завинили освітяни, чому таке ставлення до освіти майбутніх поколінь, а які будуть наслідки від втрати належної освіти та інтелекту ? Питання підвищеної актуальності, яке потрібно вирішувати негайно.

Сьогодні загальноосвітні школи в своїй більшості є державними, тобто бюджетними установами. Для визначення видатків кожної школи береться кількість класів і кількість учнів, які навчаються в них. Клас – основний показник встановлення видатків школи. Від кількості класів визначається значна частина видатків школи. Основні з них – заробітна плата вчителям, адміністрації та обслуговуючому навчально-допоміжному персоналу. Решта коштів витрачається на канцелярські і господарські потреби, капітальні затрати і інше.

В сільських школах з малою кількістю учнів (молоді сім’ї на бажають народжувати дітей у таких важких нестабільних економічних умовах) нормативи фінансування повинні забезпечити всі видатки школи незалежно від їх кількості. В школі учнів може бути дуже мала кількість, а поточні ремонти самої будівлі школи потребують витрат. Порядок фінансування державної освітньої установи визначається Типовим положенням відповідного типу і виду освітньої установи.

Крім бюджетних – як основних – джерел фінансування законодавством допускається залучення додаткових фінансових, в тому числі валютних, коштів у вигляді плати за додаткові освітні послуги, а також добровільні надходження і цільові внески юридичних та фізичних осіб, в тому числі іноземних.

Додатково значна частина фінансування соціально-культурних міроприємств забезпечується за рахунок позабюджетних фондів, головним чином: Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, Державного фонду сприяння зайнятості населення України. Всі державні позабюджетні фонди в своїй сукупності складають значну суму грошових коштів, їх умовно можна назвати другим бюджетом держави. Серед цих фондів самим могутнім являється Пенсійний фонд України. Від створюється від внесків нарахувань на заробітну плату 32%, з заробітної плати 1-2%, від покупки валюти іноземних держав 1%, від покупки діамантів та золотих коштовностей та автомобілів.

За рахунок Пенсійного фонду України виплачуються пенсії, насамперед, по старості та інвалідності, або ж при втраті годувальника; проводяться компенсаційні виплати непрацюючим працездатним особам, які здійснюють догляд за інвалідами та непрацездатними громадянами; виплата пенсій громадянам, які виїхали на постійне проживання за кордон; виплата ритуальних допомог. Виплат перераховано чимало, але фактично ці виплати дуже мізерні. Наприклад, компенсація по уходу за інвалідом або непрацездатною особою виплачується в розмірі 4 гривни 80 копійок в місяць. Це щось на зразок глузування над отримувачами такої допомоги.

Крім того, з коштів Пенсійного фонду України виплачуються державні пенсії, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, до яких відносяться пенсії військовослужбовцям, їх сім’ям; компенсації, пов’язані з аварією на Чорнобильській АЕС; витрати пов’язані з доставкою пенсій; міроприємства по підготовці і перепідготовці кадрів; капітальні вкладення і проектні роботи.

З фонду соціального страхування України фінансується виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності і пологах, допомога по догляду за дитиною до передбаченого законодавством віку, допомога при народженні дитини тощо.

Друга частина фонду соціального страхування України витрачається головним чином на санаторно-курортне обслуговування громадян та членів їх сімей.

Державний фонд сприяння зайнятості населення України призначений для надання допомоги безробітним і фінансування міроприємств, пов’язаних з безробіттям. Вони витрачаються на професійне навчання, перенавчання та соціальну адаптацію; організацію громадських робіт і підтримку робочих місць; на виконання програми матеріальної підтримки безробітних і інше.

Крім того, всі позабюджетні фонди здійснюють організаційні видатки і видатки на утримання свого апарату управління.

В організації та фінансування освітніх установ важливу роль відіграють засновники, якими можуть бути:

- органи державної влади та управління, органи місцевого самоврядування;

- вітчизняні, іноземні громадські та приватні фонди;

- вітчизняні, іноземні підприємства, установи всіх форм власності, їх об’єднання і асоціації;

- громадські і релігійні організації, які зареєстровані на території України;

- громадяни України та інших держав.

Допускається створення освітньої установи декількома засновниками. Відносини між засновником і освітньою установою визначаються договором, в якому (окрім іншого) передбачається порядок та умови фінансового забезпечення освітньої установи.

Видатки на здійснення навчального процесу і утримання навчального закладу складаються в основному з заробітної плати професорсько-викладацькому складу та адміністративно-господарському персоналу, стипендії студентам, затрат по виробничій практиці і відрядження, придбання підручників і наукової літератури тощо.

В умовах розвитку ринку особливе значення набуває підготовка та перепідготовка кадрів вищої і середньої кваліфікації, які б могли працювати в сучасних умовах. 8

Приватизація державних та комунальних підприємств, зріст безробіття, створення комерційних структур і, відповідно, створення нових робочих місць і посад потребують нових соціально-економічних і технічних знань, постійного підвищення кваліфікації. Сьогодні широкий розвиток отримує післявузівська освіта. При державних вищих навчальних закладах, а також на самостійній основі створюються інститути, факультети, спеціальні відділення, коледжі, курси тощо, які організовують платне навчання і за рахунок цих коштів самі утримують себе. Дуже популярними стали курси комп’ютерної підготовки, вивчення комп’ютерного бухгалтерського обліку. Крім того, навчальні заклади здають в оренду приміщення різним приватним підприємцям, фірмам по нерухомості, страховим компаніям, торговим підприємствам, різним структурах по побутовому обслуговуванню.

Органи державної влади і управління мають право створювати освітні заклади елітного типу для обдарованих дітей, підлітків і молоді. Для таких навчальних установ забезпечується наднормативне фінансування за рахунок коштів замовника.

Провідне місце в системі соціально-культурних міроприємств займають засоби масової інформації, в першу чергу, державне радіомовлення і телебачення, які діють на платній комерційній основі і володіють власними фінансовими ресурсами, а та частина видатків, яка не покривається власними доходами, забезпечується за рахунок державної підтримки бюджетними коштами. Засоби масової інформації виживають за рахунок реклами.

Щодо видатків на охорону здоров’я, то вони також займають важливе місце в загальному об’ємі фінансування соціально-культурних міроприємств і складаються з затрат на утримання будівель та штату працівників лікувально-профілактичних та санітарно-епідеміологічних установ.

Організація охорони здоров’я в Україні здійснюються через три основні системи: державну, місцеву та приватну. 8

До державної системи охорони здоров’я відносяться лікувально-профілактичні, освітні та науково-дослідні установи, фармацевтичні підприємства та організації, аптеки та аптечні управління і інші суб’єкти, які є державною власністю і підпорядковані органам управління державної системи охорони здоров’я. Сюди ж входять також лікувальні установи та підприємства, які створені або на етапі створення міністерствами, відомствами, державними підприємствами, які знаходяться поза Міністерством охорони здоров’я України.

До місцевої системи охорони здоров’я України відносяться місцеві органи управління охороною здоров’я та всі лікувально-профілактичні установи, аптечні установи, установи судово-медичної експертизи і освітні установи, які знаходяться у комунальній власності. Місцеві органи управління охороною здоров’я здійснюють контроль за якісним наданням медичної допомоги підприємствам, установам та організаціям державної, місцевої і приватної системам охорони здоров’я, а також особам, які займаються приватною медичною практикою.