Смекни!
smekni.com

Фінансовий стан підприємства ВАТ Дунайсудоремонт (стр. 5 из 5)

Чистий прибуток від реалізації продукції (послуг), можна побачити з таблиці 2 «Звітність про фінансові результати» становить 20 703 грн. Він вираховується як дохід від реалізації продукції (послуг) віднімаємо податок на додану вартість (22 567 – 1 864) за звітний період. Таким чином якщо ми розглянемо основні фінансові показники діяльності ВАТ «Дунайсудоремонт» у 2008-2009 роках надані у таблиці 3, ми зможемо охарактеризувати фінансовий стан даного товариства.


Таблиця 3

Основні фінансові показники діяльності ВАТ «Дунайсудоремонт».

за період 2008-2009 роки (т.грн.)

Показник Рік
2009 2008
1 2 3
1. Виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за вирахуванням державного регулювання цін, ПДВ та акцизного збору, грн. 20 703 3 958
2. Балансовий прибуток (збиток), грн. 3 373 672
3. Всього по активах балансу, грн. 48 702 54 289
4. Всього зобов’язань, грн. 3 646 9 274
5. Статутний фонд, грн. 44 482 44482
6. Нерозподілений прибуток, грн. 7 20

Отже за даними наведеними у таблиці маємо, що доход ВАТ «Дунайсудоремонт» у 2009 році складає 20 703 гривень, що більше ніж у 2008 році на 16 745 гривень. Балансовий прибуток даного товариства складає у 2008 році 672 гривень, а у звітному 2009 році зафіксований прибуток у рорзмірі 3 373 гривень.

Отже, як висновок, можна сказати, що товариство у 2009 році в порівнянні з 2008 роком спрацювало краще.

3.3.2 Рентабельність підприємства ВАТ «Дунайсудоремонт»

Основні показники рентабельності:

· Рентабельність продукції;

· Рентабельність активів;

· Рентабельність текучих активів;

· Рентабельність власного акціонерного капіталу.

1. Рентабельність продукції (витрати) (Рпр) визначається відношенням прибутку від реалізації продукту від реалізації продукції (Пр) до повної собівартості реалізації продукції (С):


З форми №1 і №2 беремо дані. Цей показник нам вказує на те, що вихід прибутку в процесі реалізації продукції на одиницю витрат в основній діяльності підприємства становить 119,46 т. грн.

2. Рентабельність продаж (Рп-ж) визначається як відношення прибутку від реалізації (Пр) до виручки від реалізації без податків, включаємих в ціну продукції (В):

Рентабельність продаж показує на те, що доходність основної діяльності підприємства становить 91,74 т.грн. Цей показник використовується для контролю над взаємозв'язком між цінами, кількості реалізує мого товару, витрат виробництва і реалізації продукції.

3. Рентабельність активів (Ра) визначається як відношення прибутку (балансової чи чистої) (Пб або Пч) до середньої величини активів за якийсь період (Аср):


Цей показник становить 42,51 т. грн. і служить для визначення ефективності використання капіталу, оскільки дає загальну оцінку доходності вкладеного в виробництво капіталу, як власного так і заємного.

Чим менше доля прибутку в ціні, тим більше повинна бути швидкість обороту, щоб рентабельність вкладень в підприємство була достатньою. І навпаки, чим нижче швидкість обороту, тим більше повинна бути доля прибутку в ціні товару.

4. Рентабельність поточних активів (Рпа) уявляє собою відношення чистого прибутку підприємства (Пч) до середньої величини поточних активів (оборотних коштів) підприємства (Ат.ср):

Величина прибутку, отриману з кожної гривні що вкладена у поточні активи становить 370,49 т. грн.

5. Рентабельність власного акціонерного капіталу (Рак) визначається як відношення чистого прибутку (Пч) до середньої величини власного капіталу підприємства (Кс) за якийсь період:


Ступінь привабливості об'єкта для вкладень коштів акціонерів становить 45,95 т. грн., це ефективність використання власних коштів акціонерів, величину прибутку, отриману на кожну гривню вкладень акціонерів в підприємство і залишаючи в розпорядку підприємства. Значення цього показника відбиває ступінь привабливості об'єкта для вкладень коштів акціонерів. Чим вище цей показник, тим більше прибутку приходиться на одну акцію, тим вище потенційні дивіденди.

3.3.3 Показники фінансової стійкості

За даними бухгалтерського балансу (таблиця 1) розрахувати і проаналізувати динаміку таких показників фінансової стійкості підприємства:

- основного коефіцієнта фінансової стійкості;

Порівняти розраховані коефіцієнти з нормативними, зробити висновки про фінансовий стан підприємства.

Для визначення фінансової стійкості підприємства вираховують коефіцієнт фінансової стійкості (К.ф.с.), який характеризує співвідношення власних та позикових коштів.

(1)

Для нашого підприємства:

Висновок: Перевищення власних коштів над позиковими вказує на те, що підприємство має достатній рівень фінансової стійкості відносно незалежне від зовнішніх фінансових джерел. Нормативне значення цього коефіцієнта повинно бути більшим 1, що свідчить про збільшення виручки, збільшення прибутку. А тому коефіцієнт фінансової стійкості ВАТ «Дунайсудоремонт» на початку року складає 12,36 т. грн., що дуже добре для підприємства тому, що збільшувалась виручка, але на кінець періоду показник став значно меншим, та все одно свідчив про збільшення виручки в декілька разів від потрібної. Такий скачок с початку періоду і на кінець може свідчити про те, що в продовж року поступово зменшувався обсяг виробництва, або надання послуг.

Аналіз ліквідності підприємства

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, що частина поточних (короткострокових) зобов'язань може бути погашена негайно.

В процесі аналізу ліквідності та платоспроможності підприємства необхідно розрахувати наступні показники:

- коефіцієнт абсолютної ліквідності,

- проміжний коефіцієнт ліквідності,

- загальний коефіцієнт ліквідності,

- коефіцієнт відновлення платоспроможності,

- коефіцієнт втрати платоспроможності.

1.1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності, який розраховується за формулою:

(2)

У формулі я використовувала:

· коефіцієнт абсолютної ліквідності,

· грошові кошти,

· короткострокові фінансові вкладення,

· поточні зобов’язання

У Положенні № 323 як орієнтовне значення коефіцієнта абсолютної ліквідності наведене його теоретичне значення, яке має бути не меншим 0,2—0,25.

1.2. Проміжний коефіцієнт ліквідності визначається за формулою:

(3)

У формулі я використовувала:

· проміжний коефіцієнт ліквідності,

· поточні фінансові інвестиції,

· дебіторська заборгованість, термін оплати якої не настав,

· готова продукція.

Дуже добре, коли Кр.п. дорівнює 1, але в дійсності такого досягти важко. Тому цілком достатньо для Кр.п. значення 0,8-0,9.

1.3. Загальний коефіцієнт ліквідності (коефіцієнт покриття, коефіцієнт поточної ліквідності) дає загальну оцінку платоспроможності підприємства.

Він показує, скільки гривень поточних активів підприємства припадає на одну гривню поточних зобов'язань.

Загальний коефіцієнт ліквідності, що розраховується за формулою:

У формулі я використовувала:

· оборотні активи;

· витрати майбутніх періодів;

· поточні зобов’язання;

· доход майбутніх періодів.

В країнах з перехідною економікою значення цього коефіцієнта повинно бути в межах 0,2 - 0,35. Досягти величини показника вище 0,35 не є необхідністю, так як надлишок грошових коштів свідчить про неефективність їх використання.

Таблиця

Аналіз ліквідності підприємства

Показники На початок періоду На кінець періоду Абсолютне відхилення
1.Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,004 0,0003 -0,0037
2.Проміжний коефіцієнт ліквідності 2,5 1,4 -1,1
3.Загальний коефіцієнт ліквідності 1,5 1,3 -0,2

В таблиці я представила аналіз ліквідності підприємства. Так, на початок року коефіцієнт абсолютної ліквідності дорівнював 0,004, а на кінець року 0,0003. Отриманий результат свідчить про фінансовий стан підприємства, тому що його результат менше оптимальної межі.

Проміжний коефіцієнт ліквідності на початок року дорівнював 2,5, а на кінець періоду 1,4, загальний коефіцієнт ліквідності на початок року становив 1,5, а на кінець року 1,3. Як видно з таблиці усі ці показники на кінець року зменшились, що свідчить про погіршення фінансового стану підприємства.