Смекни!
smekni.com

Кошти місцевих бюджетів (стр. 3 из 3)

—20 % — до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, що утворюються у складі сільських, селищних, міських бюджетів;

—50 % — до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, що утворюються у складі бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів;

—30 % — до Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, що утворюється у складі державного бюджету України.

Якщо розглянути надходження цільових фондів, утворених у складі окремих видів місцевих бюджетів, то слід звернути увагу на їх фіскаль­ну роль у формуванні обласних бюджетів та бюджету Автономної Рес­публіки Крим. У 2007 р. частка цих фондів у сукупних доходах відпо­відних бюджетів становила 3,89 %, водночас для районних бюджетів цей показник був лише 0,2 %.

Досить значні відмінності щодо формування цільових фондів у скла­ді місцевих бюджетів є в регіональному аспекті ). Якщо загалом частка цільових фондів у доходах місцевих бюджетів України у 2007 р. становила 1,52 %, то в бюджеті м. Києва — 5,53 %. У 18 областях цей по­казник був меншим, ніж 1 %, у тому числі в Тернопільській області — 0,12 %, Закарпатській — 0,15 %, Житомирській і Рівненській областях — 0,18%. Отже, органи місцевого самоврядування мають різні можли­вості для формування власних фінансових ресурсів, зокрема для залучен­ня альтернативних джерел доходів.

Державний фонд охорони навколишнього природного середовища призначений для забезпечення цільового фінансування природоохорон­них та ресурсозбережних заходів, пов'язаних із охороною довкілля, спря­мованих на запобігання, зменшення та усунення забруднення навко­лишнього природного середовища. Але, за результатами контрольної ро­боти Рахункової палати України, виявлено, що протягом 2005—2007 рр. головна мета функціонування фонду не була досягнута. Основними не­доліками у використанні коштів фонду в зазначений період були:

• Використання коштів з порушеннями чинного законодавства (близь­ко 60%), спрямування їх на заходи, які не мають безпосереднього впливу на довкілля (1/3 коштів).

• Неефективне використання коштів, призначених на фінансування наукових досліджень і впровадження механізму забезпечення охорони природних ресурсів унаслідок того, що немає єдиної державної науко­во-технічної політики у сфері охорони довкілля.

• Недовикористання наявних коштів (25 % — у 2005 р., 20 % — у 2007 р.) і їх повернення до бюджету.

За висновками Рахункової палати ці недоліки є наслідком того, що у країні немає механізму здійснення державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, що потребує особливої уваги уряду до таких проблем.

Загалом механізм формування і використання цільових фондів ор­ганів місцевого самоврядування за роки їх існування, як свідчать чис­ленні перевірки органів фінансового контролю, виявився недостатньо прозорим. Найпоширенішими недоліками сучасної практики позабю­джетних фондів місцевого самоврядування є:

• Порушення під час формування фондів. Наприклад, у рішеннях про створення фондів окремі органи місцевого самоврядування та виконав­чої влади визначають джерелами їх наповнення платежі, які відповідно до законодавства мають зараховуватися до загального фонду бюджету або залишатися в розпорядженні бюджетних установ як власні надхо­дження (штрафи, плата за оренду майнових комплексів, збори за надан­ня дозволу на розміщення об'єктів торгівлі, плата за реєстрацію суб'єк­та підприємницької діяльності тощо).

• Застосування примусу щодо підприємницьких структур під час формування фондів. Наприклад, у вигляді відрахування частини при­бутку суб'єктів господарювання або частини вартості об'єкта будівни­цтва.

• Використання коштів цільових фондів органів місцевого самовря­дування не за цільовим призначенням, переважно на преміальні випла­ти, відшкодування вартості санаторно-курортного лікування для пра­цівників органів влади та управління, ремонт адміністративних при­міщень тощо.

• Залучення до цільових фондів благодійних надходжень та їх вико­ристання державними адміністраціями на власне утримання та утри­мання органів влади, які фінансуються з державного бюджету.

• Застосування тиску на суб'єкти господарювання стосовно "добро­вільного" перерахування благодійної допомоги на спеціальні рахунки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з подальшим на­данням пільг на сплату податків та інших платежів до бюджету.


Список використаної літератури

1. Місцеві фінанси Підручник / За ред. О.П. Кириленко. — К.: М65 Знання, 2008.— 677 с.

2. Державні фінанси в розвинених та перехідних країнах / Пер. Зангл. — К.: К.І.С., 2007. — 400 с.

3. Бюджетний кодекс України. Закон України від 21.06.2001

4. Всесвітня декларація про місцеве самоврядування // Місцеве самоврядування. — 1997. — № 1—2. — С. 95—97.

5. Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 № 280/97-ВР // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — №24. — С. 379—429.

6. Бюджетна система: Навч. посіб. / Керів. авт. кол. і наук. ред.проф. Л.О. Омелянович. — X.: ВД "ІНЖЕК", 2004. — 256 с.

7. Василик О.Д., Павлюк К.В. Бюджетна система України: Підруч­ник. — К.: Центр навч. л-ри, 2004. — 544 с

8. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підруч­ник. — К.: Центр навч. л-ри, 2003. — 608 с.

9. Дем'янишин В.Г. Бюджетне планування та його особливості вумовах демократичних перетворень // Світ фінансів. — 2004. — № 1. —С. 62—71.

10. Державні фінанси в транзитивній економіці: Навч. посіб. / М.І. Карлін, Л.М. Горбач, Л.Я. Новосад та ін.; За заг. ред. М.І. Карліна — К.:Кондор, 2003.— 220 с.

11. Бюджетний менеджмент: Підручник / В. Федосов, В. Опарін,Л. Сафонова та ін.; За заг. ред. В. Федосова. — К.: КНЕУ, 2004. — 864 с.

12. Бюджетний процес і міжбюджетні відносини на рівні місцевих бюджетів району: Навч. посіб. / СІ. Мельник, В. Серск, С.Б. Ільїних та ін. —К.: Міленіум, 2003. — 266 с.