Смекни!
smekni.com

Активные операции комерчесских банков (стр. 3 из 4)

Позики на надзвичайні потреби (spesialcommitmentloans) видаються банком для фінансування разового екстраординарного збільшення потреби клієнта в оборотних коштах, пов'язаного з укладенням вигідної оборудки, отриманням крупного замовлення і іншими надзвичайними обставинами. Позика видається на строго обмежений термін, відповідний періоду виготовлення, постачання товару і оплати замовником. Кредит погашається одноразовим внеском. Ризик для банку пов'язаний в цьому випадку з можливістю невиконання замовлення в строк або відмови замовника. Тому банк вимагає додаткового забезпечення або гарантій.

Перманентні позики на поповнення оборотного капіталу (permanentworkingcapitalloans). Кредити такого роду видаються на декілька років і мають на меті покрити тривалий дефіцит фінансових ресурсів позичальника. Погашення кредиту проводиться на виплат, місячними, квартальними або піврічними платежами, причому шкала погашення розробляється і затверджується у момент укладення кредитної угоди. На відміну від приведених вище видів кредиту погашення проводиться з прибутку, а не за рахунок продажу активів. Ці операції пов'язані з великим ризиком, тому банк вимагає забезпечення у вигляді майна або гарантій третіх осіб.

Позики під заставу (mortgageloans) застосовуються для фінансування покупки або будівництва заводів, виробничих будівель, придбання землі. Вони розраховані на тривалий термін (15 років і більш). Погашення (амортизація застави) проводиться щомісячними внесками за заздалегідь встановленою шкалою. З часом частина основного платежу, що йде на виплату відсотків, зменшується, а на виплату основного боргу - збільшується.

Будівельні позики (constructionloans) видаються на період будівельного циклу (до 2-х років). Позичальник регулярно виплачує відсоток. Потім позика переоформляється в заставу і починається виплата основного боргу.

Лізинг. Ця форма фінансування має істотні особливості і може розглядатися як альтернатива традиційному банківському кредитуванню. Вона застосовується для фінансування оренди дорогого устаткування - морських і річкових судів, супутників зв'язку, літаків, автомашин, комп'ютерів, копіювальних машин, а в окремих випадках - нерухомості. Згідно з угодою про лізинг орендар отримує в довготривале користування устаткування за умови внесення періодичних платежів власникові устаткування (орендодавцеві). У тексті договору визначається загальна сума і терміни операції, розмір і періодичність орендних платежів, податкові пільги, ремонт і підтримка устаткування в робочому стані, умови продовження оренди і викупу майна орендарем.

Принципова схема лізингової операції показана на малюнку

Компанія, охоча орендувати устаткування з використанням фінансових коштів лізингової компанії вибирає продавця необхідного устаткування з урахуванням якості і ціни товару (1). Потім полягає договір про оренду з лізинговою компанією (2). Остання домовляється з постачальником про постачання устаткування (3) з постачанням його орендареві (4). Вартість товару виплачується постачальникові, і лізингова компанія стає власником устаткування (5). Арендатель вносить орендні

платежі (включаючи відсоток на фінансування) впродовж всього періоду використання устаткування (6).

Всі сторони, що Беруть участь в операції, отримують істотні вигоди. Продавець продає товар і отримує його вартість. Лізингова компанія стає власником товару і, здавши його в оренду, отримує відшкодування витрачених грошей, а також відсоток за фінансування операції.

Орендар дістає можливість експлуатувати устаткування, не витрачаючи крупних сум на інвестування і не заморожуючи капітал на тривалі терміни. Крім того, він або взагалі не робить первинного внеску (що він зобов'язаний був би зробити при покупці устаткування в кредит), або робить дуже маленький внесок, а також користується податковими пільгами у зв'язку з прискореною амортизацією і тим, що орендні платежі вважаються експлуатаційними витратами і включаються в собівартість продукції. Нарешті, орендар може придбати у власність устаткування після закінчення терміну оренди за залишковою вартістю або продовжити оренду. Орендна плата може виплачуватися щомісячно, раз на квартал або півріччя.

Що стосується позик індивідуальним позичальникам, то вони пов'язані головним чином з придбанням нерухомості (квартир, житлових будинків і так далі), покупкою товарів тривалого користування, отриманням позик на невідкладні потреби.

Позики під заставу (mortgageloans). У США більше 80% нових будинків купується в кредит. Середній термін таких кредитів - 27 років, позика покриває в середньому 3/4 ціни будинку (а решту чверті покупець оплачує наявними у вигляді первинного внеску у момент покупки).

Основна форма кредиту під нерухомість - застава, що повністю амортизується, з фіксованим відсотком. Забезпеченням кредиту служить нерухомість, що купується; сума боргу погашається рівними внесками впродовж всього терміну дії позики; відсоток, встановлений банком не міняється.

Великого поширення в США набув споживчий кредит. Відомо дві основні форми:

- позики з погашенням на виплат;

- поновлювані позики (банківські кредитні картки, овердрафт).

Позики з погашенням на виплат застосовуються для покупки побутових товарів тривалого користування. Основна їх частина в США пов'язана з покупкою автомобілів. Банк видає кредит в розмірі до 90% вартості автомобіля строком на 2-3 роки. Часто позика не є такою, що повністю амортизується: вона припускає крупний платіж в кінці терміну і містить умову зворотного викупу. Останнє означає, що позичальник може або погасити позику повністю, або передати автомобіль банку за залишковою вартістю в оплату непогашеного боргу.

Поновлювані позики. Позичальникові відкривається кредитна лінія з правом отримання кредиту протягом певного терміну. Умови погашення кредиту визначаються побажаннями позичальника. Відсоток нараховується на реальну суму. При цьому, якщо позика погашається протягом певного 30-денного пільгового терміну, то відсоток на користь банку не нараховується.

Великобританія. На відміну від США англійські банки використовують овердрафт, як основну форму короткострокового кредитування комерційних підприємств. Овердрафт нерозривно пов'язаний з поточним рахунком: за наявності відповідної угоди банк дозволяє власникові рахунку виписувати чеки на суми, що перевищують кредитовий залишок на рахунку, в межах встановленого ліміту.

Типова межа овердрафту - його короткочасний і скороминущий характер. Він дозволяє клієнтові вирішувати проблему фінансування короткострокової заборгованості в періоди, коли витрати тимчасово перевищують надходження грошей на рахунок. Для підприємств - це метод кредитування оборотного капіталу.

Терміни овердрафту у Великобританії - від декількох місяців до декількох років, але банк, як правило, вимагає повного погашення кредиту разів на рік і проводить щорічне обстеження справ клієнта. Якщо виникають сумніву в платоспроможності клієнта, договір розривається.

Відсоток по овердрафту нараховується щодня на непогашений залишок. Ця форма кредиту вважається найдешевшою, оскільки клієнт платить тільки за фактично використані суми.

Інша традиційна форма кредитування, вживана англійськими банками, - кредит по позиковому рахунку. На відміну від овердрафту клієнтові відкривається спеціальний позиковий рахунок, в дебет якого зараховується сума кредиту. Одночасно кредитується поточний рахунок клієнта і останній може використовувати її в звичайному порядку, виписуючи чеки або знімаючи готівку.

Терміни кредиту по позиковому рахунку різні. Вони залежать від термінів економічного життя устаткування, що набуває, або від розрахункового часу проекту. Погашення кредиту у багатьох випадках відбувається на виплат, рівними місячними внесками, які зараховуються прямо в кредит позикового рахунку.

До найбільш популярних форм кредитування приватних осіб належать:

- персональні позики;

- бюджетні рахунки;

- позики на покупку будинків.

Персональна позика пов'язана з відкриттям для позичальника персонального позикового рахунку. Вона, як правило, видається для фінансування на виплат покупок товарів тривалого користування.

При видачі персональної позики банк зазвичай проявляє підвищену обережність, бо у Великобританії ця форма кредиту не дає банку права розпорядження товарами, що купуються, на відміну від позик під нерухомість, де володіння банку передається по заставі.

Бюджетні рахунки. При цій формі позичальник зобов'язується вносити на рахунок певні суми, а банк оплачує регулярні платежі, надаючи у разі потреби кредит. Ліміт кредитування залежить від величини внеску: зазвичай ліміт в 30 разів перевищує величину внеску.

Кредит на покупку будинків. Введений в практику англійських банків порівняно недавно. Раніше потребу в цих кредитах задовольняли спеціальні інститути - будівельні суспільства і деякі інші фінансові установи. Але з початку 80-х банки активно вторглися на ринок кредитування покупок житла.

Укладенню договору про позику передує експертиза, мета якої полягає в оцінці нерухомості і можливості її реалізації на ринку. Сума кредиту може досягати 95% величин експертної оцінки.

Оскільки основним джерелом погашення кредиту служить дохід позичальника, сума кредиту не може перевищувати суму його річного доходу більш, ніж в 2,5 разу. Якщо обидва чоловіки в сім'ї працюють, враховується їх сумарний дохід.

Більшість позик на покупку будинку погашаються методом капітальних виплат. У платіж включаються як погашення основної суми, так і платежі по відсотках. Відповідно в перші роки частка відсотків в платежах буде вища, ніж погашення довга, але в подальшому, із зменшенням суми довга, ця частка прогресивно скорочуватиметься.