Смекни!
smekni.com

Податки і податкова політика (стр. 15 из 33)

100% 365

∑НД - сума податкового боргу; Кд - кількість прострочених днів: до 30 днів - штраф 10% від суми податкового боргу; від 31 до 90 днів - 20%; від 91 і більше - 50% від суми податкового боргу.

За несвоєчасну подачу розрахунку по комунальному податку нараховується штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

1.4.Особливості нарахування й порядок сплати податку з реклами

Податок з реклами – це обов'язковий місцевий податок за розміщення реклами. Рекламою вважають всі види оголошень і повідомлень, що передають інформацію з комерційною метою, за допомогою ЗМІ.

Рекламний агент – це юридична або фізична особа, які за заявкою рекламодавця здійснюють виготовлення й розміщення реклами на рекламних носіях.

Рекламодавець – це юридичні або фізичні особи, від імені яких здійснюється реклама. Платниками податку з реклами є фізичні або юридичні особи, які встановлюють або розміщають рекламу.

Об'єктом оподатковування є вартість рекламних послуг без врахування ПДВ, установленої у вигляді зовнішньої й внутрішньої реклами.

Граничний розмір ставок по податку з реклами встановлений:

1. Для одноразової реклами - 0,1% від вартості рекламних послуг.

2. Для багаторазової реклами - 0,5% від вартості рекламних послуг.

Одноразовою рекламою - називають рекламу, яку можна розмістити на рекламних носіях строком до 3 діб.

Соціальна рекламна інформація - це інформація державних органів з питань здорового способу життя, охорони здоров'я, захисту природи, заощадження енергоресурсів, профілактики правопорушень, соціального захисту й безпеки населення, тобто оголошення, що не мають комерційного характеру.

Податок з реклами стягується (сплачується) у момент оплати послуг із установлення й розміщення реклами. Стягнення податку здійснюють рекламні агенти.

Сплата податку з реклами здійснюється щомісяця до 20 числа місяця, що випливає за звітним. Відповідальність несуть рекламні агенти. Контроль за сплатою податку з реклами здійснюють органи державної податкової служби України.

Податок з реклами продукції власного виробництва сплачується з понижуючим коефіцієнтом 0,5.

2. Місцеві збори.

2.1.Розрахунок і порядок сплати ринкового збору.

Збір за паркування автотранспорту, порядок його розрахунку й сплати.

Адміністрування збору за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі й сфери послуг.

Порядок розрахунку й сплати збору за право проведення місцевих аукціонів, конкурсних розпродажів і лотерей.

Розрахунок збору із власників собак.

2.6.Методика розрахунку збору за право використання місцевої символіки.

2.7.Збір за видачу ордера на квартиру, порядок його розрахунку й сплати.

2.8 Курортний збір, порядок його адміністрування.

2.1.Розрахунок і порядок сплати ринкового збору.

Порядок розрахунку й сплати місцевих зборів регламентується: Декретом Кабінету Міністрів «Про місцеві податки й збори» №96-91 від 20.05.93 з усіма змінами й доповненнями; Указом Президента України «Про упорядочення механізму сплати ринкового збору» №962 від 14.06.02.

Ринковий збір – плата за торговельні місця на ринках і павільйонах, накритих і відкритих столах, площадках для торгівлі з автотранспорту, причепів, мотоциклів і т.д..

Платниками ринкового збору є фізичні і юридичні особи, які реалізують продукцію с/г виробництва й інші товари на ринках.

Об'єктом оподатковування є торговельне місце. Ринковий збір стягується працівниками ринку до початку реалізації продукції.

Ставка ринкового збору - це розмір плати за кожне торговельне місце. Граничні ставки ринкового збору:

Для фізичних осіб - від 0,05 до 0,15 від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
Для юридичних осіб - від 0,2 до 2 неоподатковувані мінімуми доходів громадян.

Сума збору визначається працівниками ринку шляхом множення ставки ринкового збору на кількість торговельних місць, зайнятих 1 торговцем. Правилами ринку передбачений розмір одного торговельного місця: на столах – 1 погонний метр; на транспортних засобах, контейнерах кіосках, наметах і т.д. – 1м2.

Ставки ринкового збору в місті Херсоні:

1. Для юридичних осіб: 0,6 від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

2. Для фізичних осіб:

торгівля продовольчими й непродовольчими товарами імпортного виробництва

- 0,06 від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

торгівля хутряними виробами і виробами зі шкіри, килимами, побутовою технікою й т.д. імпортного виробництва - 0,15 від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;
торгівля газетами й іншими періодичними виданнями, канцтоварами - 0,05 від

неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

торгівля непродовольчою групою товарів вітчизняного виробництва - 0,05 від

неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Кошти, що надходять від ринкового збору повністю перераховуються в місцеві бюджети - щомісяця до 15 числа місяця, що іде за звітним.

Не стягується ринковий збір з підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування й інших суб'єктів які розміщаються на території ринку в стаціонарних приміщеннях й які мають статус юридичної особи. Що стосується суб'єктів підприємницької діяльності (фізичних осіб), те ринковий збір стягується на загальних підставах.

У випадки виявлення органами податкової служби торговців без касових чеків, що свідчать про сплату ринкового збору - з таких торговців стягується штраф у розмірі 5 розмірів ринкового збору, а з адміністрації ринку - у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен установлений випадок несплати ринкового збору.

У випадку виявлення в торговців касових чеків оформлених з порушенням з вини адміністрації ринку - вона сплачує штраф у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2.2. Збір за паркування автотранспорту, порядок його розрахунку й сплати

Платниками збору є юридичні особи й громадяни, які паркують автомобілі в спеціально обладнаних або відведених для цього місцях, крім автостоянок, які належать державному комунальному підприємству.

Ставка збору встановлюється за 1 годину паркування. Граничні ставки збору за паркування - 3% від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за паркування в спеціально обладнаних місцях (це місце стоянки автотранспорту де є тверде покриття, розмітка місць стоянки автотранспорту і огорода); 1% від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян - за паркування у відведених для цього місцях (місця, які призначаються для тимчасової стоянки автотранспорту, погодженою з автоінспекцією).

Збір сплачується водіями на місці паркування разом із платою за послуги стоянки. Контроль за сплатою збору здійснюють органи податкової служби. Відповідальність за сплату збору несе адміністрація стоянок, які і перераховують щомісяця суму збору в доходи місцевих бюджетів до 15 числа місяця, що іде за звітним. Декларацію в органи податкової служби надають щокварталу.

По зборі за паркування автотранспорту існують наступні пільги: звільняються інваліди і учасники ВОВ; громадяни, які користуються пільгами згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії ЧАЕС».

2.3. Адміністрування збору за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі і сфери послуг

Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі й сфери послуг – це плата суб'єктів торгівлі за видачу їм дозволу на торгівлю в спеціально призначених для цього місцях. Платниками збору є підприємства, об'єднання, організації, незалежно від форм власності, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які реалізують продукцію, товари й надають послуги в спеціально відведених місцях. Спеціально відведеним місцем є місце, зазначене в дозволі. Порядок і умови надання дозволу встановлюють органи місцевого самоврядування. Дозвіл на розміщення об'єктів торгівлі й сфери послуг надається Управлінням розвитку споживчого ринку й сфери послуг строком на 1 рік.

Існують наступні розміри ставок по даному збору:

1. Для юридичних осіб, які постійно здійснюють торгівлю і надають послуги в спеціально відведених для цього місцях - 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. За одноразову торгівлю й надання послуг:

- для юридичних осіб - 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян; - для фізичних осіб - 5% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

2.4 Порядок розрахунку й сплати збору за право проведення місцевих аукціонів, конкурсних розпродажів і лотерей

Платниками збору є організатори проведення місцевих аукціонів, конкурсних розпродажів і лотерей як юридичні, так і фізичні особи, що мають дозвіл на їхнє проведення.

Об'єктом збору за проведення місцевих аукціонів, конкурсних розпродажів і лотерей є вартість заявлених товарів або сума на яку випускаються лотерейні квитки. Граничний розмір збору не повинен перевищувати 0,1% від вартості заявлених товарів на місцевих аукціонах або суми, на яку випускаються лотерейні квитки. Збір за право проведення місцевих аукціонів, конкурсних розпродажів і лотерей сплачується в місцеві бюджети через установи банків.

Відповідальність покладає на платників податку і на органи, які вповноважені видавати цей дозвіл. Контроль за сплатою здійснюють органи місцевого самоврядування. Збір, сплачений юридичними особами, відноситься на валові витрати підприємств.