Смекни!
smekni.com

Економічна основа оподаткування доходів фізичних осіб та його роль в умовах ринкових відносин (стр. 3 из 3)

— 32% суми винагород, які виплачуються фізич­ним особам за договорами цивільно-правового ха­рактеру;

— для фізичних осіб — 1% сукупного оподатко­вуваного доходу.

Збір на обов'язкове соціальне страхування на ви­падок безробіття. Платники і об'єкти оподаткування — такі ж як і в зборах на обов'язкове соціальне страхування та обов'язкове державне пенсійне стра­хування.

Ставки збру:

— для юридичних осіб, їх філій, відділень — 1,5% фактичних витрат на оплату праці;

— для фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих працівників, адвокатів, приватних нотаріусів — 0,5% суми оподатковуваного доходу (прибутку);

— для фізичних осіб, які працюють на умовах контракту або згідно з цивільно-правовими догово­рами — 0,5 % від сукупного оподатковуваного до­ходу.

Збір до державного інноваційного фонду відрахо­вують підприємства, об'єднання, організації в розмі­рі 1% обсягу реалізації продукції (робіт, послуг) з віднесенням на собівартість. З нарахованих сум 30% надходять у Державний інноваційний фонд, а 70% залишається в галузевих чи корпоративних фондах, або (для державних підприємств) безпосередньо у самого підприємства.

Збір на будівництво, реконструкцію, ремонт і ут­римання автомобільних доріг загального користування. Підприємства всіх форм власності відрахо­вують кошти на дорожні роботи у розмірі від 0.4 до 1,2 % обсягу виробництва продукції, виконуваних робіт (послуг), а заготівельні, торговельні (в тому числі оптові) та постачальницько-збутові органі­зації — у розмірі від 0,03 до 0,06 % річного обороту. Підприємства і організації, які займаються посеред­ницькою діяльністю відраховують кошти на дорож­ні роботи у розмірі від 0,4 до 1,2 % суми валового доходу, одержаного від наданих послуг.

3.2. Місцеві податки та збори

Податок з реклами сплачують юридичні особи та громадяни. Об'єктом оподаткування є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами. Граничні ставки податку: 0,1% вартості послуг за розміщення одноразової реклами, 0,5% — за роз­міщення реклами на тривалий час.

Комунальний податок сплачують юридичні осо­би, крім бюджетних установ та організацій, плано­во-дотаційних та сільськогосподарських підпри­ємств. Об'єктом оподаткування є річний фонд опла­ти праці, обчислений виходячи з розміру неоподат­ковуваного мінімуму доходів громадян та серед­ньоспискової чисельності працівників. Гранична ставка податку: 10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у місяць за кожного середньоспи­скового працівника.

Готельний збір сплачують особи, що прожива­ють у готелях. Об'єктом оподаткування є добова вартість найманого житла (без додаткових послуг). Гранична ставка збору — 20% добової вартості найманого житла без додаткових послуг.

Збір за припаркування автотранспорту сплачу­ють юридичні особи та громадяни, які припаркову­ють автомобілі в спеціально обладнаних або відве­дених для цього місцях. Збір стягується в залежності від часу припаркування автотранспорту. Гранична ставка — 3% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Ринковий збір стягується з юридичних осіб та громадян, які реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари. Збір береться за торгове місце на ринках за кожний день торгівлі. Гранична ставка — 20% мінімальної заробітної пла­ти — для громадян, 3 мінімальні заробітні плати — з юридичних осіб.

Збір за видачу ордера на квартиру сплачують особи, які отримують документи, що дають право на заселення квартири. Гранична ставка збору — 30% неоподатковуваного мінімуму доходів грома­дян.

Збір з власників собак сплачують громадяни, які проживають у будинках державного і громадського житлового фонду та приватизованих квартирах. Збір стягується за кожну собаку (крім службових), гранична ставка — 10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян щорічно.

Курортний збір сплачують особи, які прибувають у курортну місцевість (крім деяких категорій грома­дян) в розмірі 10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на одну особу.

Збір за участь у бігах на іподромі сплачують юридичні особи, які виставляють своїх коней на змагання комерційного характеру. Збір стягується за кожного коня в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Збір за виграш на бігах сплачують особи, які виграли в грі на тоталізаторі на іподромі. Збір спла­чується в розмірі 6% від суми виграшу в грі на то­талізаторі на іподромі.

Збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, сплачують в розмірі 5% від суми плати, яка визначена за участь у грі на тоталізаторі на іподромі.

Збір за право використання місцевої символіки, сплачують юридичні особи та громадяни, які вико­ристовують місцеву символіку з комерційною ме­тою. В розмірі 0,1 % вартості виробленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг — для юридичних осіб, 5 неоподатковуваних мінімумів доходів грома­дян — для громадян-підприємців.

Збір за право на проведення кіно- і телезйомок сплачують комерційні кіно- і телеорганізації, вклю­чаючи організації з іноземними інвестиціями та за­рубіжні організації, які проводять зйомки, що по­требують додаткових заходів (виділення наряду міліції, оточення території зйомок тощо). Збір стя­гують в розмірі фактичних витрат на проведення зазначених заходів.

Збір за право на проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотереї стягують з юри­дичних осіб та громадян, які мають дозвіл на прове­дення таких заходів. Об'єктом оподаткування є вартість заявлених до місцевих аукціонів, конкурс­ного розпродажу товарів або сума, на яку випус­кається лотерея. Гранична ставка збору — 0,1% вартості товарів або суми, на яку випускається ло­терея.

Збір за проїзд на території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон сплачують юридичні особи та громадяни, що прямують за кор­дон. Об'єктом оподаткування є автотранспорт, що прямує, залежно від марки і потужності автомобіля. Ставки збору встановлюються обласними Радами народних депутатів.

Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг сплачують юридичні особи та громадяни, які реалізують сільськогосподарську та промислову продукцію та інші товари. Розмір збору: 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для суб'єктів, що постійно здійснюють торгівлю і один неоподатковуваний мінімум доходів громадян в день за одноразову торгівлю.

Висновки

Отже, можна зробити висновки, що податки ви­конують дві основні функції— фіскальну та регулювальну.

Фіскальна функція податків полягає в мобілізації коштів у роз­порядження держави, формуванні централізованих фінансових ре­сурсів для виконання державних функцій. Вона реалізується через розподіл частини валового національного продукту.

Фіскальна функція є дуже важливою для характеристики подат­ків, їх суспільного призначення. Для здійснення цієї функції важли­ве значення має постійність і стабільність надходження коштів.

З підвищенням ролі держави зростає значення регулювальної функції податків. Ця функція реалізується через вплив податків на різні сторони діяльності суб'єктів господарювання. Використання податків у цій функції є достатньо складним процесом і залежить від правильного вирішення таких питань.

Законом «Про систему оподаткування» визначено такі важливі принципи її побудови:

— стимулювання підприємницької виробничої діяльності та ін­вестиційної активності;

— обов'язковість;

— рівнозначність і пропорційність;

— рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискри­мінації;

— соціальна справедливість;

— стабільність;

— економічна обгрунтованість;

— рівномірність сплати;

— компетентність;

— єдиний підхід;

—доступність.

Література

1. Брігхем Є.Ф. Основи фінансового менеджменту.- К: Молодь, 1997р.

2. Закон України "Про систему оподаткування"

3. Фінанси підприємств. /За ред. проф. А.М.Поддєрьогіна.-К.: КНЕУ, 1998