Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану ПП "Байда" (стр. 7 из 8)

К r.p3 =

(2.4)

де П – сума прибутку до виплат за довгостроковими зобов’язаннями і податкових виплат;

К r.p3 2005 =

К r.p3 2006 =

4) коефіцієнт граничного рівня чистого прибутку (К r.p4 )

К r.p4 =

(2.5)

де Чп - сума прибутку після виплат за довгостроковими зобов’язаннями і податкових виплат;

К r.p4 2005 =

К r.p4 2006 =

5) критичний коефіцієнт рентабельності (К r.p5 )

К r.p5 =

(2.6)

де Зв – це сума змінних витрат у складі вартості продажу.

Показники рентабельності взаємодоповнюють один одного і дають змогу здійснити комплксну оцінку фінансового стану підприємства.

Показники рентабельності групи Б розраховуються як відношення прибутку і коштів, вкладених у підприємство засновниками , акціонерами і інвесторами. За даними звіту про прибутк ( збитки) і даними балансового звіту доцільно розраховувати такі коефіцієнти:

1) коефіцієнт віддачі виробничих активів (К r.p6 )

К r.p6 =

(2.7)

де ВА – середньорічна величина всіх виробничих активів підприємства;

К r.p6 2005 =

К r.p6 2006 =

коефіцієнт віддачі інвестицій (К r.p7 )

К r.p7 =

(2.8)

де СА – середньорічна сума всіх активів підпрємства за мінусом короткострокових зобов’язань;

К r.p7 2005 =

К r.p7 2006 =

коефіцієнт віддачі акціонерного капіталу (К r.p8)

К r.p8 =

(2.9)

де СК – середньорічна сума власного капіталу, репрезентована акціонерним капіталом.

К r.p8 2005 =

К r.p8 2006 =

Коефіцієнт віддачі активів характеризує величину дохідності всього потенціалу, яким володіє підприємство.

Коефіцієнт віддачі інвестицій характеризує ефективність віддачі тільки частини всього капіталу – довгострокових інвестицій і капіталіованого прибутку підприємства . Цей коефіцієнт характеризує фінансовий стан в цілому.

В комплексній оцінці фінансового стану підприємства багато важить коефіцієнт віддачі акціонерного капіталу.

Важливою складовою комплексного оцінювання фінансового стану підприємства повинна бути рейтингова оцінка , яка б визначала місце кожного кожного суб’єкта господарювання за показниками фінансового стану в певному економічному середовищі.

Узагальнювальна оцінка фінансового стану підприємства сприяє встановленню за різними оцінними показниками його резервів щодо поліпшення фінансового стану.


Розділ 3. Основні напрямки забезпечення стабільності фінансового стану підприємства

3.1 Вдосконалення методики оцінки фінансового стану підприємства

Значна кількість підприємств в Україні має незадовільну структуру капіталу та відчуває нестачу оборотних коштів. За своєчасної розробки та впровадження заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану в довгостроковому періоді, такі підприємства можуть збільшити свій майновий потенціал, відновити платоспроможність та прибутковість. Попередження розвитку негативних кризових явищ на підприємстві є можливим тільки за систематичного забезпечення управлінського персоналу інформацією про поточний рівень фінансової стійкості та здатність підприємства до подальшого розвитку. Така фінансово-аналітична інформація повинна отримуватися за результатами оцінювання фінансового стану підприємства.

Цілі з якими здійснюють аналіз та оцінку фінансового стану підприємства, будуть різними у кредиторів, інвесторів і керівників. Інвестори та кредитори оцінюють фінансовий стан з метою мінімізації своїх рисків, а керівники підприємств проводять оцінку для виявлення резервів підвищення платоспроможності, ліквідності, прибутковості, прогнозів чи його санації.

Джерела аналізу фінансового положення підприємства - форми звіту і додатки до них, а також зведення із самого обліку, якщо аналіз проводиться усередині підприємства. У кінцевому результаті аналіз фінансового положення підприємства повинний дати керівництву підприємства картину його дійсного стану, а обличчям, що безпосередньо не працюють на даному підприємстві, але зацікавленим у його фінансовому стані - зведення, необхідні для безстороннього судження, наприклад, про раціональність використання вкладених у підприємство додаткових інвестиціях і т.п..

Важливою характеристикою фінансового стану підприємства є оцінка його платоспроможності, фінансової стабільності.

Критична оцінка різних методик дає підстави для висновку, що необхідно визначити оптимальну кількість груп фінансових показників (якомога меншу) та ранжувати їх за значенням.

На нашу думку, за рівнем значущості слід виділити, для оцінки фінансового стану, такі групи показників: група показників першого рівня – оборотність активів; другого – рентабельність; третього – фінансової стійкості; четвертого – ліквідність підприємства (а не лише активів). Крім вибору груп, необхідно обґрунтувати і перелік показників, що включатиме кожна група, аби врахувати ті недоліки, які нині мають місце.

Аналіз багатьох зарубіжних та вітчизняних літературних джерел дав змогу виокремлювати такі методи оцінки фінансового стану підприємства: комплексний, коефіцієнтний, інтегральний, беззбитковий та рівноважний.

Головні показники підприємства при комплексній оцінці аналізуються у динаміці та групуються за двома напрямами. До першого відносять такі показники й чинники доброго фінансового стану підприємства: стійку платоспроможність; ефективне використання капіталу; своєчасну організацію розрахунків; наявність стабільних фінансових ресурсів. До другого напряму включають показники незадовільного фінансового стану підприємства: відсутність власних оборотних коштів; неефективне розміщення ресурсів; наявність стійкої заборгованості з платежів; негативні тенденції у виробництві.

Для оцінки рентабельності підприємства використовують дві групи показників:

Показники, розраховані на основі поточних витрат. До них відносяться коефіцієнт граничного (критичного) рівня валового прибутку, коефіцієнт граничного рівня прибутку від основної діяльності, коефіцієнт граничного рівня прибутку від усіх видів діяльності, коефіцієнт граничного рівня чистого прибутку, критичний (граничний) коефіцієнт рентабельності.

Показники, розраховані у зв’язку з використанням виробничого капіталу (виробничих активів). Це коефіцієнт віддачі усіх виробничих активів підприємства, коефіцієнт віддачі інвестованого капіталу, коефіцієнт віддачі від акціонерного (власного) капіталу.

До загальних показників комплексної оцінки фінансового стану підприємства належать показники дохідності (абсолютна величина прибутку чи доходу) і рентабельності (відсоткове відношення прибутку від реалізації продукції до її собівартості або товарообігу).

Аналізують ці показники з урахуванням чинників, що на них впливають: розміру виручки від реалізації; рівня собівартості і рентабельності продукції; фінансових результатів і витрат з операційної діяльності; величин оподаткування прибутку.

На основі комплексного методу дуже складно зробити обґрунтовані висновки про фінансовий стан підприємства в цілому. Цей метод дає змогу виявити проблемні напрямки в діяльності підприємства і досліджувати причини, що їх зумовили, але він дуже трудомісткий, йому властиві багато недоліків, що обмежує можливості його використання на практиці, особливо в тому разі, коли необхідна оперативна оцінка фінансового стану підприємства.

Широко застосовується у світовій практиці коефіцієнтний метод. Він базується на розрахунку системи коефіцієнтів, що відображають різні аспекти діяльності підприємства і враховують чинники внутрішнього і зовнішнього впливу на фінансовий стан підприємства. Він має безліч модифікацій, які можна, використовуючи мінімальну кількість коефіцієнтів, систематизувати в такий спосіб:

Майновий стан. Використовуються такі коефіцієнти: сума господарських коштів підприємства; частка активної частини основних коштів; коефіцієнти зношення, вибуття, відновлення основних фондів.

Ліквідність: коефіцієнт загальної ліквідності; коефіцієнт термінової ліквідності; коефіцієнт абсолютної ліквідності.

Платоспроможність: коефіцієнти власності, платоспроможності, фінансової незалежності.

Прибутковість: прибутковість активів; прибутковість власного капіталу; коефіцієнт валової маржі; прибутковість інвестицій.

Рентабельність: коефіцієнт рентабельності активів, коефіцієнт рентабельності реалізації; рентабельність власного капіталу.

Ділова активність: коефіцієнти оборотності активів, оборотності дебіторської та кредиторської заборгованості, оборотності матеріально-виробничих запасів.

Фінансова стійкість: коефіцієнти автономії, довгострокового запозичення коштів, концентрації позикового капіталу.