Смекни!
smekni.com

Формування прибутку підприємства. Права студента (стр. 5 из 5)

2. У ч. 2 статті визначаються права студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за денною (очною) формою навчання:

- пільговий проїзд у транспорті;

- забезпечення гуртожитком;

- отримання стипендій, призначених юридичними та фізичними особами, які направили осіб на навчання, а також інших стипендій відповідно до законодавства.

Порядок набуття студентами цих прав, їх реалізації та забезпечення відповідними органами влади та місцевого самоврядування визначається Кабінетом Міністрів України.

Перелік використаної літератури:

1. В.М.Гриньова, В.О.Коюда ”Фінанси підприємств”:навчальний посібник.Харків ВД “ІНЖЕК” 2004

2. Бланк И.А. ”Управление прибылью”.-К.:КНЕУ,2000

3. Протасов В.Ф. ”Анализ деятельности предприятия”

4. ”Видатки підприємства. Собівартість. Вартість. Прибуток. Рентабельність.”Харків,1999.

5. Пономаренко В.С.,Пушкарь А.И ”Методы и модели финансового обеспечения развития предприятий” К.:КНЕУ,1997

6. Савчук В.П ”Управление финансами предприятия”.

7. Крейнина М.Н. ”Финансовое состояние предприятия : методы оценки”-М.:ИКЦ”ДИС”,1997.

8.Нікбахт Е.,Гроппеллі А. “Фінанси”:Пер. з англ./За ред. В.Ф.Овсієнка,В.Я.Мусієнка.-К.:Основи,1993.

9.”Фінанси підприємств”:Підручник/За ред.проф.А.М.Поддєрьогіна.-К.:КНЕУ,1998.

10.”Финансы предприятий”Учебник/Под ред.М.В.Романовского.-СПб.:Издательский дом”Бизнес пресса”,2000.

11. Конституція України

12. Закон України "Про освіту", "Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Висновок

Ми зясували,що собою представляє прибуток підприємства,а саме: прибуток – це перевищення доходів над витратами.Дізналися,що прибуток є критерієм і показником ефективності діяльності підприємства. Іншими словами, сам факт прибутковості уже свідчить проефективну діяльність підприємств. Але підприємству потрібен неприбуток, а конкретний його розмір для задоволення потреб усіх зацікавлених осіб: власника підприємства, працівників і кредиторів підприємства. Розмір прибутку залежить від багатьох факторів. Крім того, на розмір прибутку істотний вплив справляють методи регулювання, самостійно обумовлені підприємством на підставі діючих загальних правил організації бухгалтерського обліку при виборі облікової політики. Прибуток виконує різні функції, він виступає: у ринковій економіці - основне джерело приросту власного капіталу;

рушійною силою і джерелом відновлення виробничих фондів і продукції;

джерелом соціальних благ для членів трудового колективу.

Прибуток є джерелом формування бюджетів різних рівнів. Він надходить до бюджетів у вигляді податків, а також економічних санкцій та використовується на різні цілі, визначені видатковою частиною бюджету і затверджені в законодавчому порядку.

Таким чином, прибуток як економічна категорія відображує чистий дохід, створений у сфері матеріального виробництва в процесі з'єднання факторів виробництва (праці, капіталу, природних ресурсів) і корисної виробничої діяльності. А результат цього - вироблена продукція (надані послуги), що стає товаром за умов її реалізації. На стадії продажу у вартість товару включать витрати минулої (упредметненої) та живої праці. Встановивши ціну на продукцію, що реалізується, продавець одержує виручку від реалізації. Для одержання фінансового результату необхідно зіставити виручку від продажу з витратами на виробництво – собівартістю виробництва продукції.

Отже,економічна сутність прибутку є однією з складних і дискусійних проблем у сучасній економічній теорії.

У цій роботі ми також розглянули питання,відносно прав студента,ці права вказані у Конституції України та законах щодо освіти у вищому навчальному закладі та осіб,що навчаються у таких закладах.

Будемо сподіватись,що всі будуть знати права,але ,щоб не забували про обов,язки.