Смекни!
smekni.com

Господарська діяльність судобудівного підприємства (стр. 7 из 7)

– розширення номенклатури машинобудівної продукції для суб'єктів підприємницької діяльності і сфери побутового обслуговування населення за рахунок розробки і виробництва багатофункціональної малогабаритної техніки, здатної конкурувати із зарубіжними аналогами.

Основні фактори, що впливають на розміщення підприємств машинобудування. Підвищення ефективності машинобудівного виробництва визначається не лише впровадженням у виробництво нових типів машин і устаткування, вдосконаленням його галузевої структури, реконструкцією та технічним переозброєнням. Великі можливості приховані у вдосконаленні територіальної організації галузі, кращій розміщуваності її підприємств.

На це істотно впливає традиційний рівень машинобудування й використання виробничих потужностей, а також різні регіональні фактори й умови, потреба районів у продукції галузі, забезпеченість паливом, електроенергією, транспортом, наявність промислових майданчиків тощо. Крім того, важливою умовою раціонального розміщення галузі є наявність трудових ресурсів, зокрема кваліфікованих кадрів.

В Україні простежується широкий спектр різноманітних галузевих структур в промисловості. Особливе місце в промисловій політиці України повинне відводиться машинобудуванню, продукція якого є одним з нових каналів упровадження досягнень науково-технічного прогресу як у сфері виробництва, так і споживання.

Рівень розвиту машинобудування є індикатором промислового та економічного рівня розвитку держави. В Україні цей багатогалузевий комплекс історично має потужний та унікальний за своїми можливостями науково-технічний потенціал.

Машинобудування – це стратегічна експортоорієнтована галузь з достатнім науково-технологічним потенціалом, яка потребує більшої уваги, як пріоритетний напрямок розвитку для здійснення прямого інвестування на внутрішній ринок наукомісткої продукції.

Проблеми внутрішнього ринку наукомісткої продукції є актуальними. Їхнє вирішення має бути спрямоване на виконання державних завдань щодо:

– захисту економічних інтересів України на ринках високотехнологічних товарів та підвищення ефективності використання валютних ресурсів, спрямованих на придбання високотехнологічного імпорту (сучасних інноваційних технологій), а не застарілих технологій, що дублюють існуючі вітчизняні, потребуючих тільки закордонних матеріалів чи обслуговування, пов’язаних із завищенням на них цін тощо;

– підвищення ефективності державного регулювання в сфері інвестування в прикладні науково-дослідні конструкторські роботи сектору машинобудування України.

Таким чином, під машинобудуванням розуміємо сукупність підприємств, які характеризуються єдністю визначення продукції з однорідними технічною базою, технологічними процесами і особливим професійним складом кадрів. Комплексні та спеціалізовані галузі мають свої напрямки – спеціалізовані виробництва, які мають такі самі ознаки, як і галузь, але є більш вузько спрямовані і випускають більш однорідну продукцію порівняно з галуззю та мають у своєму складі меншу кількість підприємств.


Список використаних джерел

1. Ботик І.М., Харів П.С., Хотан М.І. Економіка підприємства: Навч. посіб. – друге видання, випр. й дон, – К.: «Каравела»; Львів: «Новий світ – 2000», 2001.

2. Господарський Кодекс України // Відомості Верховної Ради України. –2003, – №18–22.

3. Економіка підприємства. Збірник практичних задач і конкретних ситуацій: Навч. посібник / С.Ф. Покропивний, Г.О. ІІІвиданснко, О.С. Федонін та ін.; За ред. С, Ф. Покропивного. – К.: КНЕ.У, 2000.

4. Економіка підприємства: Навч. посіб.; / А.В. Шегда, Г.М. Литвиненко, М, П. Нахаба та ін.; За ред. А.В. Шегди. – К.: Знання-Прсс, 2001.

1. Економіка підприємства: Навч.-метод, посіб. для самост. вивч. дисципліни / Г.О. ІІІвиданенко, С.Ф. Покропивний та ін. – К.: КНЕУ, 2000.

5. Економіка підприємства: опорний конспект лекцій / Н.М. Ушакова, Л.О. Лігоненко, М.М. Скотнікрва, І.О. Чаюн. – К.: КНЇЕУ, 2002.

6. Економіка підприємства: Підручник / За ред. С.Ф. Покропивного.-К,: КНЕУ, 2001.

7. Економіка підприємства: Посібник / За ред. П.С. Харіва. – Т.: Екон. думка, 2000.

8. Економіка торговельного підприємства: Підручник / За ред. проф. Н.М. Ушакової. – К.: «Хрещатик», 1999.

9. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – №40.

10. Закон України «Про інвестиційну діяльність» // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – №47. ''

11. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – №4.

12. Зубовський В. М, Економіка підприємства, – К.: Українсько-фінський ін-т менеджменту і бізнесу, 1999.

13. Кулішов В.В. Економіка підприємства: теорія і практика: Навч. посібник. – К.: Вікар, 2001.

14 Сідун В.А. Економіка підприємства: Навч. посібник. – X.: ХДУХТ, 2002.

15. Сідун В.А., Попомарьова Ю.В. Економіка підприємства: Навчально-методичний посібник для проведення практичних і семінарських занять з дисципліни. – X.: ХДУХТ, 2002.

16. Хирів П.С. Економіка підприємства: Збірник задач і тестів: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2001.

17. Чаюн І. О., Бондар І. Ю. Планування виробничої програми підприємства та її ресурсне обгрунтування: Навч. посібник. – К.: КНТЕУ, 2000.

18. Шапілова Н.В. Збірник задач і ділових ігор з дисципліни «Економіка підприємства». – X.: Консул, 1999.

19. Шершньова З.Є., Оборська С.В., Ратушний Ю.М. Стратегічне управління: Навч. метод, посібник для самостійного вивч. Диск. – К.: КНЕУ, 2001.

20. Экопомика прсдприятия: Учебник / Под ред. проф. О.Й. Волкова. – .. – М.: ИНФРЛ, 2000.

21. Господарський кодекс України №436-ІУ від 16.01.2003. – К.: Атіка, 2003. – 208 с.

22. Про інвестиційну діяльність: Закон України, зі змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 1991. – №47.

23. Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України в редакції від 24. 05.1997 р. №283/97-ВР, зі змінами і доповненнями.

25. Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні: Закон України від 16.01.2003 р. №433-ІУ.

26. Гетьман О.О. Економічне обґрунтування механізму функціонування підприємств у ринковому ієрархічному просторі // Вісник Дніпропетровського державного фінансово-економічного інституту: Економічні науки. – Дніпропетровськ, ДДФЕІ. -2001. – №2 (6).-С. 94–97.

27. Демченков В.С., Милета В.Й. Системный анализ деятельности предприятий: М.: Финансы и статистика, 1990. – 182 с. І

28. Економіка підприємства: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц./ Г.О. Швидлч,; нко, С.Ф. Покропивний, С.М. Климонко та ін. – К.: КНЕУ, 2000. -248 с.

29. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. – Вид. 2-ге, перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2000.-528 с.:,

30. Іааненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2000. – 207 с.

31. Кашин В.Н., Ионов В.Я. Хозяйственньїй механизм й эффективность про-мьішленного производства. – М.: Наука, 1997. – 367 с.;

32. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч.: посіб. – 3-тє, вид., перероб. і доп. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2002. – 294 с.

33. Долішній М. Актуальні завдання регіональної політики України в сучасних Умовах. // Регіональна економіка. – 2004.– №3.-с 17–32.

34. Караванський О.В. Регіональна політика України на сучасному етапі // Регіональна економіка. – 2005. №4.-с 173–180.

35. Бабенко Г. Трансформація промисловості Криму/ Економіка України. – 2001.– №5. – с 39–43.