Смекни!
smekni.com

Особливості оцінки фінансового стану спільних підприємств (стр. 2 из 6)


1.3. Інформаційна база економічного аналізу

Залежно від змісту і завдань аналізу використовують такі основні інформаційні джерела: фінансову звітність; статистичну звітність; дані внутрішньогосподарського (управлінського) бухгалтерського обліку; дані з первинної облікової документації (вибіркові дані); експертні оцінки.

З 1 січня 2005 р. на підприємствах України незалежно від форм власності (крім банків і бюджетних установ) запроваджені перелічені далі форми фінансової звітності, що відповідають міжнародним стандартам:

- Форма 1 „Баланс” – звіт про фінансовий стан, що відображає активи, зобов’язання і капітал підприємства на встановлену дату.

- Форма 2 „Звіт про фінансові результати”, що містить дані про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства за звітний та попередній період.

- Форма 3 „Звіт про рух грошових коштів”, що відображає надходження та витрачання коштів у звітному періоді за операційним, інвестиційним і фінансовим напрямками діяльності підприємства.

- Форма 4 „Звіт про власний капітал”, що відбиває зміни у складі власного капіталу протягом звітного періоду.

„Примітки до звітів” – сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію та обґрунтованість статей фінансових звітів, розкривають іншу інформацію.

Мета складання фінансової звітності – надати користувачам повну, правдиву та неупереджену інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства для прийняття рішень.

Фінансова звітність забезпечує такі інформаційні потреби користувачів:

- щодо придбання, продажу цінних паперів та володіння ними;

- участі в капіталі підприємства;

- оцінювання якості управління;

- оцінювання здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання;

- забезпеченості зобов’язань підприємства;

- визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;

- регулювання діяльності підприємства;

- прийняття інших рішень.

Разом з новими формами фінансової звітності впроваджено новий План рахунків бухгалтерського обліку та Інструкція про застосування Плану рахунків.

Основна мета Плану рахунків – надати інформацію, необхідну для контролю за діяльністю підприємства, прийняття управлінських рішень і складання фінансової звітності. Структура нового Плану рахунків погоджена зі структурою „Балансу” і „Звіту про фінансові результати”.

Аналітичний облік за рахунками запасів, витрат і доходів дає змогу здійснювати калькулювання собівартості продукції, контроль витрат і визначати результати діяльності за центрами відповідальності.

Таким чином, кожний клас рахунків має конкретне призначення і тісно пов’язаний з потребами зовнішніх і внутрішніх користувачів.


1.4. Основні підходи до фінансового аналізу.

Різні автори пропонують різні методики фінансового аналізу. Деталізація процедурної сторони методики фінансового аналізу залежить від поставлених цілей, а також різних факторів інформаційного, тимчасового, методичного і технічного забезпечення. Логіка аналітичної роботи припускає її організацію у виді двухмодульної структури:

- експрес-аналіз фінансового стану,

- деталізований аналіз фінансового стану.

Експрес-аналіз фінансового стану.

Його метою є наочна і проста оцінка фінансового благополуччя і динаміки розвитку господарюючого суб'єкта. У процесі аналізу В.В. Ковальов пропонує розрахувати різні показники і доповнити їх методами, заснованими на досвіді і кваліфікації фахівця.

Автор вважає, що експрес-аналіз доцільно виконувати в три етапи: підготовчий етап, попередній огляд фінансової звітності, економічне читання й аналіз звітності.

Ціль першого етапу - прийняти рішення про доцільність аналізу фінансової звітності і переконатися в її готовності до читання. Тут проводиться візуальна і найпростіша рахункова перевірка звітності по формальних ознаках і власне кажучи: визначається наявність усіх необхідних форм і додатків, реквізитів і підписів, перевіряється правильність і ясність усіх звітних форм; перевіряються валюта балансу і всі проміжні підсумки.

Ціль другого етапу - ознайомлення з пояснювальною запискою до балансу. Це необхідно для того, щоб оцінити умови роботи в звітному періоді, визначити тенденції основних показників діяльності, а також якісні зміни в майновому і фінансовому положенні господарюючого суб'єкта.

Третій етап - основний в експрес-аналізі; його ціль - узагальнена оцінка результатів господарської діяльності і фінансового стану об'єкта. Такий аналіз проводиться з тим чи іншим ступенем деталізації в інтересах різних користувачів (таблиця 2).

В.В. Ковальов пропонує проводити експрес-аналіз фінансового стану по вище викладеній методиці. Експрес-аналіз може завершуватися висновком про доцільність чи необхідності більш поглибленого і детального аналізу фінансових результатів і фінансового положення.

Таблиця 1.2

Сукупність аналітичних показників для експрес-аналізу.

Напрямок аналізу Показники
1. Оцінка економічного потенціалу суб'єкта господарювання.
1.1.Оцінка майнового положення 1. Величина основних засобів і їхня частка в загальній сумі активів.2. Коефіцієнт зносу основних засобів.3. Загальна сума господарських засобів, що знаходяться в розпорядженні підприємства.
1.2. Оцінка фінансового положення. 1. Величина власних засобів і їхня частка в загальній сумі джерел.2. Коефіцієнт покриття (загальний).3. Частка власних оборотних коштів у загальній їхній сумі.4. Частка довгострокових позикових засобів у загальній сумі джерел.5. Коефіцієнт покриття запасів.
1.3. Наявність "хворих" статей у звітності. 1. Збитки.2. Позички і позики, не погашені в термін.3. Прострочена дебіторська і кредиторська заборгованість.4. Векселі видані (отримані) прострочені.
2. Оцінка результатів фінансово-господарської діяльності.
2.1. Оцінка прибутковості. 1. Прибуток.2. рентабельність загальна.3. рентабельність основної діяльності.
2.2. Оцінка динамічності. 1. Порівняльні темпи росту виручки, прибутку й авансованого капіталу.2. Оборотність активів3. Тривалість операційного і фінансового циклу.4. Коефіцієнт погашаємости дебіторської заборгованості.
2.3. Оцінка ефективності використання економічного потенціалу. 1. Рентабельність авансованого капіталу.2. Рентабельність власного капіталу.

Деталізований аналіз фінансового стану.

Його ціль - більш докладна характеристика майнового і фінансового положення господарюючого суб'єкта, результатів його діяльності в звітному періоді, що минає, а також можливостей розвитку суб'єкта на перспективу. Він конкретизує, доповнює і розширює окремі процедури експрес-аналізу. При цьому ступінь деталізації залежить від бажання аналітика.

В.В. Ковальов пропонує наступну програму поглибленого аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства:

1. Попередній огляд економічного і фінансового положення суб'єкта господарювання.

- Характеристика загальної спрямованості фінансово-господарської діяльності.

- Виявлення "хворих статей звітності.

2. Оцінка й аналіз економічного потенціалу суб'єкта господарювання.

- Оцінка майнового положення.

- Побудова аналітичного нетто.

- Вертикальний аналіз балансу.

- Горизонтальний аналіз балансу.

- Аналіз якісних зрушень у майновому положенні.

- Оцінка фінансового положення.

- Оцінка ліквідності.

- Оцінка фінансової стійкості.

3. Оцінка й аналіз результативності фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання.

- Оцінка основної діяльності.

- Аналіз рентабельності.

- Оцінка положення на ринку цінних паперів.


2. Аналіз фінансового стану спільних підприємств та його особливості.

2.1 Аналіз фінансового стану підприємства.

Спільне українсько-французьке підприємство "ABC" працює на ринку комп'ютерної техніки з 1993-го року. Підприємство створено у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Зараз це велике виробничо-торгове підприємство, що самостійно імпортує комплектуючі, периферійне устаткування і видаткові матеріали, основні напрямки діяльності якого:

- Імпорт комплектуючих, периферійної техніки, видаткових матеріалів

- Європейські програми ремаркетингу, найважливіші партнери - найвідоміші компанії "Packard Bell NEC Іnc." і "Hewlett Packard"

- Виробництво комп'ютерів для будь-якого рівня споживачів, з використанням комплектуючих світових лідерів

- Виробництво комп'ютерних систем, розробка й установка мережних рішень

- Просування на ринку телекомунікаційних систем, засобів зв'язку, Інтернет

- Модернізація комп'ютерної техніки, у тому числі відомих світових виробників

- Просування на українському ринку якісних видаткових матеріалів для струминних і лазерних принтерів виробництва французької фірми "CERTTONE"

- Комплексні рішення надання послуг населенню й організаціям

- Широкий вибір аксесуарів

- Швидко розвивається напрямок мобільних засобів зв'язку

Фірма має зручно розташований магазин роздрібної торгівлі в центрі міста Києва, сервісний центр гарантійного і післягарантійного обслуговування, проводяться експерименти по створенню виїзної групи обслуговування техніки. Також фірма займається експортом у країни Західної Європи української деревини та цукру.