Смекни!
smekni.com

Аудит розрахунків з оплати праці (стр. 2 из 5)

• законність доплат і надбавок до основної заробітної плати;

• правильність підрахунків підсумків у первинних до­кументах, регістрах бухгалтерського обліку та фі­нансовій звітності;

• реальність віднесення витрат з оплати праці на собі­вартість продукції;

• відповідність даних відомостей на виплату заробіт­ної плати тарифікаційним спискам працівників і від­сутність у відомостях підчисток, необумовлених виправлень та підписів керівника та бухгалтера.

Аудиторська перевірка обліку розрахунків з оплати праці здійснюється аудитором згідно типових форм, за­тверджених наказом Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками і службовцями по заробітній платі" № 144 від 22.05.1996 р. на виконання заходів що­до реалізації державної програми переходу України на міжнародну систему обліку і статистики (див. ч. І, роз­діл 4, п. 4.1).

Перевіряючи розрахунки з оплати праці, аудитор ке­рується "Кодексом Законів України", Законом України "Про оплату праці", затвердженим Постановою Верхов­ної Ради України від 20 квітня 1995 р. № 144 / 95 - ВР (зі змінами і доповненнями до нього відповідно до По­станови Верховної Ради України від 6 лютого 1997 р. № 50 / 97 - ВР), а також Інструкцією зі статистики заро­бітної плати, затвердженою наказом Міністерства стати­стики України від 11.12.1995 № 323 та Інструкцією зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народ­ному господарстві України, затвердженою наказом Мін­стату № 171 від 07.07.1995 р.

Основними показниками праці та заробітної плати, що підлягають перевірці, є:

• чисельність працівників, їхні професії та кваліфікація;

• витрати робочого часу у людино — годинах, люди­но - днях;

• кількість виготовленої продукції;

• розмір фонду оплати праці за категоріями працю­ючих, видами нарахувань;

• нарахування премій, відпускних;

• розмір відрахувань за їх видами та інші.

Виходячи з цих показників праці та заробітної пла­ти, аудитор повинен перевірити:

• дотримання законодавства щодо організації ведення бухгалтерського обліку;

• реальність відображення у первинних документах та формах звітності чисельності працівників та середньоспискової чисельності працюючих на підприємстві;

• правильність визначення обсягів виконання робіт;

• наявність у документах обліку осіб, що не брали участі у виконанні робіт;

• достовірність відображення у документах обліку виконання робіт;

• ідентичність даних аналітичного обліку з оплати праці показникам синтетичного обліку з рахунку 66 "Розрахунки з оплати праці" у Головній книзі й ба­лансі на однакову дату та підписів у відомості й особовій справі;

• законність доплат і надбавок до основної заробітної плати;

• правильність підрахунків підсумків у первинних до­кументах, регістрах бухгалтерського обліку та фі­нансовій звітності;

• реальність віднесення витрат з оплати праці на собі­вартість продукції;

• відповідність даних відомостей на виплату заробіт­ної плати тарифікаційним спискам працівників і від­сутність у відомостях підчисток, необумовлених виправлень та підписів керівника та бухгалтера.

При аудиті, перш за все, аудитор проводить оцінку стану організації бухгалтерського обліку та ефективнос­ті внутрішньогосподарського контролю на підприємстві, яка впливає на обсяг аудиторської перевірки.

Перевірка здійснюється вибірковим методом. Ре­зультат перевірки — визначення зон найвищого ризику, що обумовлено: існуванням підприємства (наявний ри­зик), постановкою внутрішньогосподарського контролю (ризик контролю) і ризиком з вини аудитора (ризик не виявлення помилок).

При аудиті виплат заробітної плати за трудовими угодами аудитору потрібно перевірити:

-обсяг виконаних робіт;

-правильність розцінок та сум, що сплачені після закінчення робіт;

-дотримання строків виконання робіт та відповідність їх обсягам робіт, що вказані в трудовій угоді;

-правильність і повноту проведення розрахунків за виконані роботи.


3. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ОПЛАТИ ПРАЦІ

Аудит розрахунків з оплати праці розпочинається із вивчення документів, що регламентують форми та порядок нарахування і виплати зарплати на підприємстві. Після цього встановлюють правильність та відповідність нара­хованої зарплати на підприємстві, порядок використання тарифних ставок, норм та розцінок, правильність оформлення трудових угод, оплата певних видів робіт, що не є основними, доплати за сумісництво тощо. Аудитор має перевірити всі доплати, премії та інші виплати, що включаються до фонду оплати праці на повноту (відображення повного часу чи виробітку, часу пере­бування у відпустці тощо), законність (кількість днів відпустки, відсоток, що визначає суму лікарняних, тощо). Необхідно перевірити доцільність надання матеріальної допомоги та правильність оцінки ТМЦ, що надаються праців­никам у формі натуроплати.

При встановленні фактичної суми нарахованої зарплати за всіма видами виплат необхідно обчислити та звірити з обліковими даними суми утримань із зарплати та нарахувань на фонд оплати праці. При перевірці правильності утримань необхідно звернути увагу на пільги та суми, на які зменшується опо­датковуваний дохід працівника. Зокрема, по податку із доходів необхідно точно встановити, на які пільги має право працівник (кількість дітей, учас­ник ліквідації аварії на ЧАЕС тощо), врахувати, що одноразова матеріальна допомога в розмірах, що визначені законодавчо, не оподатковується, та інше. Необхідно звірити суми нарахованого податку із сумами, що відображаються у формі №1 ДФ. Важливою є перевірка того, чи здійснювався перерахунок податку за підсумками року, і як були врегульовані та відображені в обліку й звітності розбіжності.

По платежах до Пенсійного фонду необхідно звернути увагу на пра­вильність утримань та визначення бази оподаткування відповідно до чинно­го законодавства.

При вивченні нарахування та оплати зборів до фонду соціального страху­вання у зв'язку із тимчасовою втратою працездатності необхідно особливу увагу звернути на правильність обчислення суми середнього заробітку, з якого обчислюються суми лікарняних, а також правильність віднесення цих вит­рат на витрати підприємства або до фонду соціального страхування.

При аудиті зборів до фондів соціального страхування необхідно встановити тотожність даних розрахунково-платіжних відомостей, де відображені суми утри­мань та нарахувань, із даними розрахунків, які подаються відповідним фондам.

При перевірці правильності утримань профспілкових внесків необхідно визначити наявність заяви працівника про вступ у профспілку, в якій визна­чено відсоток утримань із зарплати, а також перевірити правильність їх об­числення. Аудиту підлягають і напрями використання профспілкових внесків та їх відповідність встановленим цілям.

При перевірці інших видів утримань із зарплати (за виконавчими листа­ми, за відшкодуванням заподіяної шкоди тощо) необхідно встановити ре­альність підстави для утримання даного стягнення та відслідкувати гранич­ний рівень утримань із зарплати.

По всіх видах утримань та нарахувань необхідно перевірити правильність складання бухгалтерських проведень та відображення в облікових реєстрах.

Окремим питанням необхідно розглянути обгрунтованість розрахунків за документами шляхом перевірки платіжних відомостей, дати виконання і суми депонентської заборгованості. Також необхідно перевірити обгрунтованість і правильність надання премій та надбавок.

Наступним кроком аудиту є перевірка правильності виплати зарплати , премій, стипендій, пенсій. Тут необхідно встановити відповідність даних пла­тіжних відомостей розрахунковим відомостям, визначити правильність підсумків, перевірити наявність підписів керівника, головного бухгалтера та одержувачів грошей у платіжній відомості, визначити суму депонентів.

Перевірка виплат грошей за трудовими угодами здійснюється за актами приймання виконаних робіт, відомостями на оплату праці найманих осіб, видатковими касовими ордерами тощо.

Окремим об'єктом перевірки є встановлення достовірності даних про ви­конану роботу сумісниками. Також особливу увагу необхідно звернути на дот­римання термінів виплати зарплати.

Згідно з умовами колективного договору необхідно перевірити також:

• дотримання встановлених гарантій і пільг;

• дотримання режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; забезпечення умов охорони праці;

• забезпечення житлово-побутових, культурних та медичних умов, оз­доровлення та відпочинку тощо.

До типових порушень можна віднести:

• порушення при укладанні трудових угод, контрактів;

• неправильне відображення фактично виконаної роботи; використання підставних осіб при виконанні тимчасових, сезонних робіт;

неправильне відображення нарахованих сум заробітної плати на рахун­ках бухгалтерського обліку;

• неправильне обчислення утримань та нарахувань на фонд оплати праці;

• застосування пільг при оподаткуванні податком із доходів фізичних осіб без наявності документів, що підтверджують пільги;

• несвоєчасність сплати нарахувань на фактичні витрати на оплату праці відповідним органам;

• заниження фактичних витрат на оплату праці з метою зменшення відпо­відних нарахувань та утримань із заробітної плати;

• неправильне нарахування та виплата відпускних і лікарняних;

• неправильне оподаткування матеріальної допомоги;

• несвоєчасність розрахунків з працівниками з оплати праці тощо.

4. АУДИТ В УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Аудиторська діяльність в Україні за порівняно короткий строк пройшла етап становлення і продов­жує розвиватися. Проте застосування клієнтами аудиторів автоматизованих інформаційних систем передбачає проведення аудиту за допомогою ком­п'ютерної техніки. При цьому комп'ютерні техноло­гії сьогодні можна використовувати на всіх стадіях аудиту: під час планування, здійснення, документу­вання аудиторської роботи, оформлення аудиторсь­кого висновку. Застосування комп'ютерної техніки не змінює мети проведення аудиторських процедур на кожній із цих стадій, але суттєво впливає на спо­соби і порядок проведення таких процедур.