Смекни!
smekni.com

Аудит розрахунків з оплати праці (стр. 3 из 5)

Питання автоматизації аудиту охоплюють увесь комплекс складних прикладних проблем, пов'язаних із застосуванням інформаційних комп'ютерних тех­нологій у контролі, аудиті та аналізі фінансової звіт­ності підприємств, оцінці ефективності й надійності інформаційних систем підприємств, а також органі­зації роботи аудиторських фірм у сучасних умовах.

Хоча ці проблемні питання на перший погляд на­лежать до різних галузей наукової та практичної ді­яльності, як-от: інформаційні технології, бухгалтер­ський облік, менеджмент, економіка підприємств, контроль тощо, ведення сучасного бізнесу неможли­ве без інтегрованого погляду на ці види діяльності, особливо якщо цей бізнес пов'язаний із наданням аудиторських та консультаційних послуг. І тут є ве­лика проблема, про яку пише американський учений Р. Вебер, автор ґрунтовного посібника з аудиту ін­формаційних систем. Звертаючись до аудиторів, він зазначає: «Для того щоб бути хорошим аудитором, потрібно бути кращим у бізнесі, ніж ваші клієнти. Напевне, ніколи ще аудитори гак гостро не відчува­ли виклики своєму професіоналізму, ніж коли вони вступили в сферу контролю та аудиту інформацій­них систем».

Дані дослідження «Потенційний попит на послу­ги автоматизації бізнес-процесів з боку аудитор­ських фірм», проведеного російською агенцією «Експерт», свідчать про те, що понад 50 % аудитор­ських компаній із тих, що брали участь у досліджен­ні, не мають ніякої інформації про системи автома­тизації, призначені для аудиторської діяльності . Брак інформації фахівці називають основним чинни­ком, що стримує автоматизацію аудиту, разом з ін­шим чинником - низькою якістю наявних пропози­цій. Проте здебільшого аудиторські компанії вважа­ють, що впровадження автоматизованих систем в їх діяльність необхідне, і очікують, що це сприятиме підвищенню ефективності й якості роботи.

В Україні стан справ з упровадженням сучасних технологій в аудит значно гірший. Це підтверджує гой факт, що в Росії вже з'явилося до десятка спеціа­лізованих аудиторських програмних продуктів міс­цевої розробки, а в Україні досі не було жодного.

Принциповою відмінністю автоматизованого аудиту є те, що сучасний аудитор має можливість сьогодні перевірити всю генеральну сукупність, яка формує певний тип операцій або залишок на рахунку, весь набір документів або рахунків аналітичного обліку, а не покладатися лише на вибірки. Комп’ютерні програми, які дадуть змогу провадити подібний аналіз, мають назву аудиторського програмного забезпечення загального призначення (GAS). Як правило в країнах, де дослідження файлів баз даних у комп’ютерному аудиті є поширеним явищем, аудитори для аналізу файлів даних використовують такі програмні пакети, як ACLабо IDEA.

Стандартні варіанти постачання подібного програмного забезпечення є достатньо універсальними, здатними аналізувати облікові дані різного характеру (у вигляді не тільки бухгалтерських записів, а й хронологічних записів систем оперативного обліку та будь-яких таблиць, які містять економічні дані).

Слабкі місця застосування програм­них продуктів з погляду практикуючого вітчизняно­го аудитора:

•необхідність знати мову інтерфейсу аудиторсь­кої програми (в даному разі - англійську. Наприклад, АСІ, має німецький, французький тощо інтерфейси, навіть польський, однак не має українського або ро­сійського);

•необхідність бути впевненим у коректному пе­ренесенні даних з облікової системи;

•потреба вивчати мову запитів конкретної ауди­торської програм;

•потреба наявності відпрацьованої методології перевірки за допомогою такої аудиторської програ­ми, яка б виключала такі прикрі речі, як у наведено­му прикладі («несподіваних» результатів бути не по­винно).

Як правило, великі аудиторські фірми, купуючи подібні програмні продукти, згодом створюють спе­ціальні надбудови до них. які дають змогу послідов­но запускати на масиві даних клієнтів відпрацьовані досвідом фахівців запити та тести. Такі додатки до програми є комерційною таємницею аудиторської фірми.

Як уже було зазначено, досі в Україні не було програмного забезпечення власної розробки. Втім, наскільки нам відомо, одна із харківських аудитор­ських фірм пропонує в Україні російський програм­ний продукт «ІТ Аudit: Аудитор». Можна оцінити цей факт дуже позитивно. Ми також встановили де­монстраційну версію програмного продукту і спро­бували вивчити його можливості, переваги та недо­ліки.

У цілому можливості програмного продукту від­повідають заявленим на сайті розробника парамет­рам. Програма являє собою спробу створити інтегрований аудиторський продукт, який би поєднував як інструмент для аналізу даних, так і засіб для роз­рахунку аудиторського ризику та фіксації аудитор­ських доказів у робочих документах аудитора (до речі, подібні інтегровані програмні продукти у сві­товій практиці невідомі натомість використовують різне програмне забезпечення для різних аудиторсь­ких завдань).

Серед недоліків цього програмного продукту, на наш погляд, можна назвати таке:

- намагання всі дії аудитора підпорядкувати до­статньо жорсткій схемі - починаючи від форми про­грами перевірки та проведення тестів до формування встановлених форм робочих документів;

- недостатньо відпрацьований механізм імпорту даних із бухгалтерського програмного забезпечення.

Заради справедливості зазначимо, що перший із зазначених недоліків може інколи розглядатися і як перевага програми, яка усуває помилки, пов'язані із можливою недостатньою кваліфікацією аудиторів. У принципі такий підхід відображує національні особ­ливості аудиту в Росії. Гам, не відкидаючи Міжна­родних стандартів аудиту, відбувається процес роз­робки власних стандартів аудиту, які за формою та змістом більше нагадують інструкції та нормативи, ніж стандарти у класичному значенні. Як зазначила британська дослідниця Андреа Меннікен, яка. трива­лий час стажувалася в одній із російських аудитор­ських фірм, «багато аудиторів в Росії тяжіють біль­ше до механістичного, чи то б пак «алгоритмічного» підходу до аудиту, на противагу світовому досвіду, де велику увагу приділяють аудиторському суджен­ню».

Друге зауваження може бути застосоване до всіх відомих нині подібних програмних продуктів. Вва­жаємо, що в нашому програмному продукті ми змог­ли розробити механізм, який дає змогу уникнути прикрих помилок на етапі перенесення даних.

Програмний комплекс містить насамперед запити щодо облікової бази даних, які дають змогу швидко провести «експрес-аудит» - попередній огляд інфор­мації в автоматичному режимі, який зможе виявити багато проблемних місць та значно прискорити про­цес ознайомлення аудитора з особливостями обліку та внутрішнього контролю клієнта, наприклад, якщо мати на увазі тести, які є універсальними для бухгал­терії будь-якого підприємства. Назвемо такі з них:

1,Перевірка технічної цілісності облікової бази даних комп'ютерної програми бухгалтерського облі­ку підприємства-клієнта та знаходження і виправ­лення помилок (наприклад, пошкоджень внаслідок неумисних дій користувачів, перепадів живлення тощо), знайдених на цьому етапі.

2.Формування підсумкової статистики з обліко­вих параметрів бази електронних обліково-фінансових даних клієнта (оцінка унікальності та ступеня використання довідників аналітичного обліку та їх­ніх елементів).

З. Перевірка рахунків з робочого тану рахунків на відповідність Плану рахунків згідно з наказом Мініс­терства фінансів України від 30.11.99 р. №291, а та­кож перевірка логічної структури рахунків і субрахун­ків, їх ознак належності до активу та пасиву балансу (активні, пасивні, активно-пасивні), позабалансові; перевірка коректності залишків по рахунках.

4.Перевірка коректності бухгалтерських записів згідно з Інструкцією про застосування Плану рахун­ків (наказ №291); аналіз масиву бухгалтерських за­писів на цілісність, повтори, пропуски.

5. Запит щодо статистики та повторюванос­ті бухгалтерських операцій за їх параметрами та реквізитам», що дає змогу отримувати статистич­ну інформацію по всьому масиву облікових запи­сів, а також здійснювати пошук облікових записів з однаковими реквізитами,

6. Запити у вигляді загальноприйнятих бухгал­терських облікових звітів (оборотна відомість, ана­ліз рахунку, картки рахунків, аналіз рахунків у розрі­зі аналітичних рахунків).

Для проведення такого швидкого огляду аудито­ру не обов'язково придбавати програму – перевірка облікової бази даних клієнта може бути здійснена й віддалено - розробниками програми, для чого розроб­лені відповідні технічні та юридичні механізми (на­самперед шифрування для забезпечення конфіден­ційності інформації, що передається). Втім наявні низка детальних запитів по ділянках обліку, а також механізм розрахунку та відбору записів для статис­тичної вибірки.

Загалом завдання повністю охопити всі стадії процесу аудиту від складання програми перевірки до формування висновку не ставилося. Натомість було розроблено інструмент, який дає змогу заощадити час аудитора при виявленні потенційних проблем клієнта з організацією бухгалтерського обліку. При цьому кожен запит містить пов'язані з ним форми робочих документів, які відразу можуть бути роздруковані та підшиті у файл перевірки.