Смекни!
smekni.com

Міжнародний поділ праці і теорія порівняльних переваг (стр. 3 из 3)

Обидві версії теорії порівняльної переваги - з урахуванням одного фактора виробництва, і з урахуванням множинності цих факторів - основну увагу концентрують на умовах пропозиції товару. Вони допускають, що смаки споживачів, що лежать в основі попиту на товари і послуги, однакові у всіх країнах. На практиці моделі міжнародного товарообміну містять деякі риси, які можна пояснити, лише беручи до уваги економічну категорію попиту.
До однієї з таких специфічних рис можна віднести схильність цілого ряду країн найбільш інтенсивно розвивати партнерські відносини з країнами, що знаходяться на аналогічній ступені економічного розвитку. Зауважимо, що рікардіанської модель передбачає якраз протилежне: згідно цієї теорії постулюється, що найбільш вигідна торгівля буде складатися між країнами, що мають максимальні економічні відмінності.

Висновок Можна зробити висновок, що роль міжнародного поділу праці дуже значна, в першу чергу, в здійсненні обміну товарами, послугами, знаннями між країнами світу.
Поділяючи процеси виробництва, тим самим залучаючи до співпраці різні країни, міжнародний поділ праці сприяє отриманню економічних вигод для його учасників, які забезпечуються за рахунок відмінностей у витратах з виробництва товарів.
Таким чином, міжнародний поділ праці безпосередньо бере участь у розвитку та зміцненні міжнародних економічних відносин, що безумовно є позитивним моментом в даному питанні.
Все це дає підставу вважати, що ефективність міжнародного поділу праці незаперечна.

Список використаної літератури

1.Ломакін В.К. Світова економіка: Підручник для вузов.-2-е вид. перераб. і доп .- М.: ЮНИТИ - ДАНА, 2003 .- 735 с.
2. Міжнародні економічні відносини: Підручник. / За ред. Б.М. Смітенко .- М.: ИНФРА-М, 2005.-512с.
3. Міжнародні економічні відносини: Підручник для вузов. / Під ред.проф. В. Є. Рибалкіна .- 4-е вид. перераб. і доп .- М.: ЮНИТИ - ДАНА, 2003 .- 519с.
4. Світова економіка. Економіка зарубіжних країн: Підручник. / Под ред. Колесова В.П., Осьмовой Н. - М.: Флінта, 2000 .- 480с.
5. Халевинская Є.Д., Крозе І. Світова економіка: Підручник. - М.: МАУП, 1999 .- 304с.