Смекни!
smekni.com

Оптимізація біржової торгівлі конвертованими валютами на базі прогнозування їх крос-курсів на прикладі діяльності приватного підприємця (стр. 6 из 10)

Торгові переговори є важливою складовою частиною економічної політики будь-якої країни. Зокрема, співвідношення імпорту і експорту дає такий важливий показник економічного розвитку як торговий дефіцит. Для США дефіцит торгового балансу є основною проблемою протягом останніх декількох років, що грає чималу роль в падінні американського долара проти основних європейських валют. Результат торгових переговорів знаходить негайний відгук на ринку, іноді більш ніж значний.

Засідання центральних банків.

Основним завданням центральних банків є регулювання внутрішнього економічного життя країни - як основне завдання. Крім того, регулювання внутрішньої і зовнішньої вартості валюти також входить в його обов'язки. Тому будь-які засідання центрального банку - або точніше, його робочого комітету, - привертає пильну увагу учасників валютного ринку. Одним з основних засобів стимулювання або, навпаки, уповільнення зростання економіки, залучення іноземного капіталу, привабливості державних облігацій, і, як результат, вартості валюти, є регулювання процентних ставок.

Виступи глав урядів, глав центральних банків
видных економістів з приводу ситуації на ринку

Це один з чинників, що в більшості випадків знаходить негайний відгук на ринку. Виступ глави Швейцарського Національного Банка Лумьера про незацікавленість Швейцарії в сильній власній валюті 29 вересня 1995 року привів до стрибка швейцарського франка з рівня 1,1400 до 1,1480 протягом декількох хвилин, і далі до рівня 1,1580 протягом подальшої години. Іншим прикладом може бути виступ видного економіста Бергстейна, який разом з несподіваними цифрами торгового балансу США, що погіршав, і очікуваннями, що не виправдалися, з приводу додаткового бюджету Японії привів до катастрофічного обвалу ієни в перебіг менш ніж двох днів з відмітки 104,55 до 97,15, звівши нанівець двотижневі зусилля Центрального банку Японії і Федеральної Резервної Системи США. Достатньо часто, особливо за наявності певних умов, виступ тієї або іншої особи може не тільки сильно вплинути на поведінку тієї або іншої валюти, але і в корені змінити ситуацію на ринку (табл. 2.2.).

Таблиця 2.2.

Варіанти реакції ринку на фундаментальну подію

Очікування ринку Динаміка ціни
В цілому виправдалися Сильних змін зазнавати не буде
Ринок недооцінив
данный чинник
Продовження динаміки, що діє, з прискоренням
в момент появи події
Виявилися помилковими Можна чекати сильної зміни курсу
в напрямі, протилежному попередньому

Якщо фундаментальна новина не підтверджує тренду, що діє, то час її впливу на динаміку ринку може обмежитися часом або декількома годинами. Якщо ж фундаментальний чинникпідтверджує тренд, то відбувається його деяке прискорення з подальшим можливим відскоком.

Цикл життя фундаментальних чинників:

· Короткий цикл: не більш за одну добу; характерний для всіх несподіваних новин.

· Довгий цикл: від декількох тижнів до декількох років; всі чинники, пов'язані із загальним станом національної і світової економіки (динаміка інфляції, безробіття і процентних ставок і тому подібне).

Дані про вихід фундаментальних чинників публікуються провідними інформаційними агентствами:

· Reuters

· Bloomberg

· Financial Times

· CNN

· CNBC

· Telerate

При цьому ці агентства і інші подібні служби надають свою інформацію в режимі on-line. На сайтах цих агентств в інтернеті можна також знайти інформацію про очікуваний | вихід фундаментальних даних в найближчий період (1-2 тижні) – так званий «календар економічних подій», а також прогнози аналітиків за фундаментальними даними, що виходять. Це дозволяє трейдеру як робити прогноз руху ціни валюти на основі очікуваних даних, так і вчасно закривати відкриті позиції безпосередньо перед виходом несприятливих даних.


Основні напрями економічної політики урядів розвинених країн

Основні принципи і напрямки економічної політики наведені в табл. 2.3.

Таблиця 2.3.

Стратегічні цілі економічної політики

Економ. показник Високе значення Низьке значення Оптимальне значення
Інфляція → високі % ставки → зниження ефективності виробництва → перерозподіл капіталу від виробництва до посередників → низькі % ставки → застій в торгівлі і у фінансовій сфері при стабільно високій ефективності виробничого сектора залишаються можливості для прибуткового ведення справ у посередників
Безробіття → соц. напруженість, зменшення середнього класу, зниження чистої маси реальних доходів населення → у працівників пропадають стимули до хорошої праці → страждають інтереси працедавців на перетині інтересів працедавців і працівників
Бюджетний дефіцит → зростання гос. Заборгованості → ускорение інфляція Рішення - або через зниження витрат (за рахунок малообесп.), або через підвищення податків (за рахунок платника податків) → зниження інфляції засновано на помірній інфляції при дотриманні інтересів всіх зацікавлених в бюджеті країни груп
Обмінний курс Невигідно експортерам і внутрішнім виробникам → зниження експорту, вивіз капіталу за рубіж Невигідно імпортерам і внутрішнім споживачам → підвищення цін на імпорт, посилення інфляції величина, близька до ринкової, але що відрізняється від неї через спекулятивні коливання
Облікова
ставка
→ дорожчання кредиту → економічний застій Невигідно осн. масі населення і виробництву → відплив капіталу з країни, знецінення нац. валюти Не відповідає інтересам фінансових посередників знаходиться на перетині інтересів всіх зацікавлених груп

2.2 Технічний аналіз

Технічний аналіз – метод прогнозування цін за допомогою розгляду графіків рухів ринку за попередні періоди часу, - підрозділяється на два методи: графічний і математичний.

2.2.1 Графічний метод

Під графічними розуміються ті методи, в яких для прогнозування використовуються наочні зображення рухів ринку. Ці методи виникли раніше всіх останніх із-за простоти їх застосування максимум необхідних інструментів – лист бумаги , ручка і лінійка. Подібні методи розрізняються в залежності від того, на якому типі графіка будуються.

Види графіків.

Лінійний графік – відзначає тільки ціну закриття для кожного подальшого періоду (рис. 2.1).

Рис. 2.1. – Лінійний графік

Гистограммний (бар) графік – кожен період в такому графіку містить вертикальну лінію, з двома короткими перпендикулярами, що стирчать по обидві сторони. Верхня і нижня межі цієї лінії – бару – відображають ціни максимуму і мінімуму в цьому періоді відповідно. Лівий перпендикуляр відображає ціну відкриття, а правий – закриття. Таким чином, для правильного формування гистограммного графіка, необхідно всі чотири ціни для кожного з періодів (рис. 2.2.).

Рис. 2.2. – Формування гистограммного графіка «бар»

Японські свічки – дають аналітикам можливість наочніше вивчати рух цін (рис. 2.3.). Головна перевага японських свічок полягає в тому, що вони чітко розрізняють падіння і зростання ціни. Але окрім цієї головної переваги, японські свічки ще мають ряд абсолютно унікальних параметрів: послідовні комбінації різних типів свічок сприймаються як повноцінні фігури на графіці, що відкриває ще ряд можливостей для аналітика.

Рис. 2.3. – «Японська свічка»

Хрестики-нулики – немає осі часу, а нова колонка цін будується після появи іншого напряму динаміки (рис. 2.4.). Хрестик малюється, якщо ціни знизилися на певну кількість пунктів (критерій риверсировки), якщо ціни підвищилися на певну кількість пунктів, то малюється нуль.