Смекни!
smekni.com

Деятельность: структура, этапы, виды (Контрольная) (стр. 2 из 2)

««Відбитий» слух»

Ткачихи, ковалі, водії поїздів у метро і обслуговуючий персонал аеродромів - постійні клієнти лікарів, що займаються відновленням слуху. Що поробиш такі професії. Зараз до цих пацієнтів стали активно приєднуватись школярі та студенти. Що поробиш - така мода : хлопці й дівчата з «бананами» у вухах у вигляді навушників від плеєра - діло звичайне. І все ж таки щось треба робити, якщо ми не хочемо, щоб у нового покоління був «відбитий» слух. Пояснимо : у ткацькому цеху рівень шуму - 90 - 100 децибел, на дискотеці - 80 - 100 дБ. Сила звуку плеєра може досягати 114 дБ - зовсім небагато до 120 дБ (шуму злітаючого літака), коли починається больовий поріг. На перший погляд це здасться нереальним, і все ж таки : постійно слухаючи плеєр, можна ...захворіти.

Американські нейрохірурги вже четвертий рік вивчають так званий рітмічний токсікоз - хвороба, якою страдають білі (!) підлітки, активно слухаючі поп-музику. Чорне населення практично не відчуває при цьому ніякого дискомфорту, оскільки сучасна естрадна музика побудована на афро-американських ритмах, які у них у крові. Що ж до білих, то, як показують дослідження, органічною для них є класична музика, що має біологічні ритми природи. Білтшість творів Моцарта, Вівальді, Баха мають ідеальний ритм - 60 ударів на хвилину, що відповідає серцебиттю. Ця музика не відбиває слух, не руйнує імунітет. Навпаки, її прослуховування, особливо «живе», з виконанням на класичних музичних інструментах, зберігає еластичність барабанної перетинки, розвиває розрішаючу здатність слуху.

Звукорежисери при записі використовують високі частоти, які призвані імітувати прозорість звучання. Низька якість більшості фонограм змушує додатково піднімати верхні частоти. В результаті рівень звукового тиску на них значно перевищує початковий. Від усього цього ваш слуховий нерв буде все більше і більше руйнуватися, а слух, природно, знижатися. Відновити пошкоджений нерв хірургічним шляхом практично неможливо.

ВИ МОЖЕТЕ слухати музику по дорозі до школи, в метро, в автобусі - власне в цьому і є головна перевага плеєра. І все ж ... В цих випадках до музики в навушниках додаються шум і вібрація транспорту. Якщо ж ви при цьому ще й жуйку жуєте (адже ж жуєте !), від цих рухів відкривається і закривається просвіт євстахієвої труби - відбуваються своєрідні хлопки всередині самого вуха. У підсумку непомітно відбувається послаблення слухового нерва. А на послаблений слуховий нерв з великим задоволенням нападають інфекції.

Це не значить, що треба взагалі відмовитися від плеєрів. Це значить, що навушники хоча б іноді треба знімати з вух, не вмикати плеєр на всю потужність, рідше слухати в транспорті і, на жаль, не слухати зовсім, якщо у вас грип або ГРЗ.

Використана література :

Газета «Зоря Полтавщини»

І.Г.Хорбеко «За кордонами чутного»

С.У.Гончаренко «Нечутні звуки - трударі»

І.І.Клюкін «Дивний світ звуку»

Р.Тейлор «Шум»