Смекни!
smekni.com

Грошові доходи домогосподарств та проблеми їх розподілу (стр. 1 из 6)

Міністерство науки і освіти України

Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова

Кафедра економічної теорії

Курсова робота на тему:

«Грошові доходи домогосподарств та проблеми їх розподілу.»

Науковий керівник

(підпис)

Студент гр. (підпис)

Миколаїв 2010

Графік виконання робіт

Модуль (розділ)

Кількість балів за виконання

Термін виконання

Створення плану

Критичний аналіз літературних джерел

Дослідження вивченості та актуальності проблеми в Україні

Дослідження проблемної ситуації на підприємстві та пошук шляхів її вирішення

Оформлення роботи

Захист роботи

Разом

Х

Керівник______________________________________________/ ____________________/

(прізвище, ім’я та по батькові) (підпис)

Студент______________________________________________/ ____________________/

(прізвище, ім’я та по батькові) (підпис)


НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КОРАБЛЕБУДУВАННЯ
ІМЕНІ АДМ. МАКАРОВА

ЗАВДАННЯ
НА КУРСОВУ РОБОТУ

Студента гр. 2411

Тема «Грошові доходи домогосподарства та проблеми їх розподілу»

Вихідні данні.

  1. Долан Є, Ліндсей Д. «Мікроекономіка».
  2. Макконелл, Брю «Економікс».
  3. Піндайк Р., Рубінфельд Д. «Мікроекономіка».
  4. Гребенников П.И., Тарасович Л.С. «Мікроекономіка».
  5. Кириленко В.І. «Мікроекономіка».
  6. Нуреев Р.М. «Основи економічної теорії. Мікроекономіка».
  7. Яковлева Е.Б. «Мікроекономіка».

Перелік питань, що належать до розробки.

  1. Домогосподарство як отримувач доходу.
  2. Домогосподарство як витратна група.
  3. Види грошових доходів домогосподарств України.
  4. Розподіл грошових доходів населення України.
  5. Моделювання поведінки виробника.

Дата видачі завдання

«____»_____________ 2010 р.

ЗМІСТ

ВСТУП.. 5

РОЗДІЛ І. Домогосподарства як суб’єкт мікроекономіки. 6

1.1 Домогосподарство як отримувач доходу. 6

1.2. Домогосподарства як витратна група. 8

РОЗДІЛ ІІ. Аналіз грошових доходів домогосподарств в Україні 8

2.1. Види грошових доходів домогосподарств України. 8

2.2. Розподіл грошових доходів населення України. 8

РОЗДІЛ ІІІ. Моделювання поведінки виробника. 8

Умова задачі 8

Таблиця. 8

Пояснення до розрахунків. 8

Відповіді на питання. 8

Графік. 8

ВИСНОВОК.. 8

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.. 8

ВСТУП

Однією з важливих проблем, що постали перед державою в умовах трансформаційних перетворень, є необхідність перегляду та зміни підходів щодо взаємодії держави і громадян.

Домогосподарство — унікальне соціально-економічне утворення, основа життєдіяльності будь-якого суспільства. У ньому концентруються всі аспекти людського життя: біологічні, соціальні, економічні; а основою завжди була, є та залишається сім'я — засноване на шлюбі і кровному зв'язку об'єднання людей, пов'язаних спільністю побуту і взаємною відповідальністю

Метою написання данної курсової роботи є дослідження грошових доходів домогосподарств з мікроекономічної точки зору та проведення аналізу розподілу суспільного доходу між верствами населення.

Тема грошових доходів домогосподарств та проблема їх розподілу сьогодні є дуже актуальною, тому що на теперішній час з переходом нашої країни до ринкової економіки досить гостро стала тема розгляду домогосподарств, як елементів мікросистеми. Ця ситуація потребує досить ретельного вивчення обміну ресурсів домогосподарствами з іншими суб’єктами ринку.

Об'єктом дослідження курсової роботи є грошові доходи домогосподарств.

Завдання: дослідити грошові доходи домогосподарств та функції домогосподарств як учасника ринку; проаналізувати принципи розподілу грошових надходжень між різними верствами населення та причини їх нерівності.

У першому розділі досліджено грошові доходи домогосподарств та функції домогосподарств як учасника ринку.

Другий розділ присвячений вивченню грошових доходів домогосподарств в Україні та проблемам їх розподілу.

Третій розділ – практична частина. Аналіз моделі діяльно

РОЗДІЛ І. Домогосподарства як суб’єкт мікроекономіки

1.1 Домогосподарство як отримувач доходу

Домогосподарство - суб'єкт економіки, що складається з одного провідного самостійного господарства індивіда або, частіше, групи людей, що живуть спільно й ведучих спільне господарство. Як правило, така група осіб об'єднана родинними або сімейними зв'язками. Домогосподарства є об'єктом вивчення економіки, соціології, психології й ін. суспільних наук.

Домогосподарству як одному з суб'єктів мікроекономіки належить надзвичайно важлива роль у системі економічних відносин.

По-перше, задоволення потреб домогосподарства у матеріальних та нематеріальних благах виступає природною метою виробництва. Попит домогосподарств є одним з найвагоміших компонентів сукупного попиту на кінцеві блага.

По-друге, домогосподарства як власники виробничих факторів передають їх діловим одиницям (підприємствам), які мають здійснювати їхнє ефективне поєднання.

По-третє, частина доходу, що не використовується домогосподарством впродовж поточного періоду, перетворюється на заощадження і може за певних обставин стати потужним джерелом економічного зростання країни. Можна констатувати, що домогосподарство виконує в економіці три основні функції: споживання, постачання факторів виробництва та заощадження. Отже, домогосподарство - це економічна одиниця, що складається з одного та більше чоловік, які ведуть спільне господарство, що забезпечує економіку факторами виробництва і використовує зароблені на цьому кошти для поточного споживання товарів та послуг і заощадження з метою задоволення своїх потреб. Проте з погляду мікроекономічного рівня господарювання провідною виступає, безумовно, функція споживання.

Домогосподарства тісно пов’язані з іншими суб’єктами мікросистеми. Це показано на малюнку.

На ринку благ домогосподарства купують необхідні їм товари і послуги у фірм. На ринку ресурсів, навпаки, фірми купують у домогосподарств необхідні їм ресурси: капітал, робочу силу, природні ресурси для здійснення виробничого процесу. Економічна система є замкненою. Доходи одних економічних суб'єктів є витратами інших економічних суб'єктів. У моделі наявні два види потоків: "доходи—витрати" та "ресурси—товари" і послуги. Вони здійснюються одночасно у протилежних напрямах і постійно повторюються. Потік товарів і послуг здійснюється проти годинникової стрілки. Ринки благ та ресурсів балансуються потоками грошових платежів за годинниковою стрілкою. Домогосподарства на ринку благ здійснюють грошові платежі. Фірми на ринку ресурсів також купують робочу силу, капітал, природні ресурси, здійснюючи при цьому грошові витрати. Держава бере участь у регулюванні економіки трьома способами: 1) збиранням податків; 2) здійсненням державних витрат; 3) регулюванням кількості грошей в економіці.

У результаті взаємодії двох ринків відбувається кругообіг, а між самими ринками досягається рівновага

Бюджет домогосподарства - це всі грошові надходження, що їх отримують з різних джерел усі члени сім'ї. Для переважної частини домогосподарств основним джерелом формування бюджету є заробітна плата.

Існують два взаємопов’язаних підходу до вивчення проблеми розподілу доходу: 1) за функціями, які дозволяють розподілити цей дохід; 2) за видами домашніх господарств, які отримують доход.

Функціональний розподіл доходу показує, яким чином грошовий доход суспільства ділиться на заробітну плату, ренту, процент та прибуток. В цьому випадку сукупний доход розподіляється залежно від функції, яку виконує отримувач доходу. Заробітна плата виплачується за працю, рента і процент – власникам ресурсів, які знаходяться чиїйсь власності; прибуток поступає до власників корпорацій та некорпоративних підприємницьких структур.

Функціональний розподіл совокупного національного доходу в США за 1997 р. зображено на малюнку вище. Очевидно, що найбільшим джерелом доходу домогосподарств служать заробітна плата і платня, що виплачується робітникам і службовцям компаніями або державними установами, які наймають їх на роботуі. У змішаній економіці основна частина загального сукупного доходу приходить на працю, а не на "капітал". Дохід приватних підприємців-власників - лікарів, адвокатів, дрібних власників, фермерів - є, по суті, комбінацією заробітної плати, прибутку, ренти і відсотка. Деякі види таких платежів є платою за власну працю, інші - прибутком від власного бізнесу. Суть інших трьох джерел зрозуміла з їх назв. Деякі домогосподарства володіють акціями корпорацій і отримують від них доход у вигляді дивідентів. Багато домогосподарств володіють також облігаціями та ощадними рахунками, які приносять прибутки у вигляді процентів. Рентний доход домогосподарсва отримують за надання компаніям будівель і природних ресурсів (включаючи землю).