Смекни!
smekni.com

З'ясування поняття та змісту корпоративних відносин та корпоративних прав як передумова вирішення корпоративних спорів (стр. 3 из 3)

Здається, що зв'язок оскаржуваного договору та корпоративних прав полягає в тому, що позивач має довести свою причетність до нього, інакше він не матиме права на його оскарження. Інший аспект цього питання навряд чи має право на існування, оскільки, хоча прибутковість або збитковість договору і впливає в кінцевому рахунку на майновий стан корпорації, а отже — на можливість виплат дивідендів, але цей зв'язок надто опосередкований, щоб його однозначно стверджувати.

Не набагато відрізняються від попередніх й спори про визнання недійсним правочину, укладеного керівником AT за відсутності рішення (згоди) наглядової ради, яке відповідно до статуту є обов'язковим для укладення правочину. Відсутність такого рішення є підставою для прийняття судом рішення про задоволення позову, а не обґрунтуванням того, що цей спір є корпоративним.

Очевидно, що зв'язок між корпоративними правами та укладеними договорами, спадковими правами, правами власності часто є тісним, а іноді й умовним — таким, що існує в суто теоретичній площині.

Наведене доводить, що розмежування спорів між учасниками та корпораціями або посадовими особами і корпораціями на трудові, майнові тощо не дозволяє ефективно їх вирішувати і не позбавляє від конкуренції судових рішень. Очевидно, шляхом вирішення цих проблем є внесення змін до законодавства, в яких чітко зазначалося б, що таке корпоративні права та які спори треба відносити до корпоративних. Це має бути зроблено як у ЦК, ГК, так і в ГПК та ЦПК. До цього корпоративними слід визнавати спори, що випливають із здійснення корпоративних прав учасників виходячи з визначення останніх у ст. 167 ГК. Такий формальний підхід звужує сферу відносин і окреслює їх як такі, що відмежовуються від інших правовідносин з участю корпоративних прав, зокрема, їх цивільного обороту, навіть за наявності причинного зв'язку з корпоративними правами учасників.

Таким чином, корпоративне законодавство потребує нагального реформування. На наш погляд, бажано було б усі спори з приводу корпоративних прав (чи то прав на цінний папір, чи прав за цінним папером) зосередити в одному суді. Тільки це дозволило б уникнути конкуренції судових рішень. Поки ж що половинчасте вирішення проблеми за допомогою з'ясування тих чи інших спірних моментів та запровадження уніфікованих підходів надасть можливість зробити лише півкроку в цьому напрямку.


Література:

1. ЦК - Цивільний кодекс України

2. ГК – Господарський кодекс України

3. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнецової, В. В. Луця. — К.: Юрінком Інтер, 2006. — Т. 2.

4. Боднар Т. В. Виконання договірних зобов'язань у цивільному праві. — К.: Юрінком Інтер, 2005.