Смекни!
smekni.com

Забезпечення боротьби із недобросовісною конкуренцією в Україні (правовий аспект) (стр. 2 из 2)


Висновок

Зараз АМК України продовжує роботу над удосконаленням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, зокрема й в частині захисту об’єктів інтелектуальної власності, які, враховуючи правозастосовчу практику та тенденції у розвитку господарських відносин, ще тривалий час залишатимуться найбільш привабливими об’єктами для недобросовісних зазіхань конкурентів.

Створення ефективної системи захисту інтересів суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції має виняткове велике значення для розвитку України в XXI столітті. Ця комплексна проблема потребує об’єднаних зусиль держави, всіх її органів управління та інститутів громадського суспільства. Від успішної реалізації даного завдання виграє абсолютна більшість населення України, адже захист інтересів суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції є фундаментом для забезпечення іноваційної моделі розвитку країни, її модернізації, підвищення конкурентноспроможності у світовій соціально-економічній системі. Ефективна система захисту інтересів суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції сприятиме створенню робочих місць у нових галузях економіки. Одночасно це є запорукою створеного цивилізованого ринкового середовища, у якому і підприємці, і споживачі будуть надійно захищені від недобросовісної конкуренції, пов’язаної з неправомірним використанням об’єктів інтелектуальної власності, виробництвом фальсифікованих товарів.

Система органів регулювання сфери захисту інтересів суб’єктів господарювання від недобросовісної конкуренції України знаходиться у завершальній фазі формування; вона регулюється цілою низькою законів і підзаконних актів, здатна виконувати свої основні функції. Однак ефективність системи знижується неадекватним технічним оснащенням інфраструктури та недостатнім розвитком недержавних установ регулювання діяльності у цій сфері. Про незавершеність формування системи свідчить відсутність нової редакції норм Цивільного кодексу щодо даного питання, чітких правових норм охорони фірмових найменувань, комерційної таємниці і ноу-хау.

У структурі системи охорони інтелектуальної власності недорозвинутим є елементи, що забезпечують комерціалізацію запантентованих досягнень. За несприятливого клімату для клімату для іноземного інвестування це спричиняє низький показник високотехнологічного експорту на душу населення, за яким Україна майже вдесятеро відстає від його середньосвітового значення.

Отже, на мою думку результатом подальшого розвитку законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та практики його застосування має бути укладення Правил професійної етики учасниками усіх стратегічно важливих конкурентних ринків держави. Це дасть змогу органам АМК України та судам у процесі правозастосування більш повно врахувати "живу матерію" господарсько-конкурентних правовідносин, а суб’єктом господарювання та їхнім об’єднанням – більш автономно конролювати добросовісність дій конкурентів, використовуючи чесні звичаї у підприємницькій діяльності як законодавчо визначене джерело права та ефективний засіб правового регулювання конкурентних відносин та відносин у сфері інтелектуальної власності.


Список використаних джерел

1. Конституція України станом на 02. 02. 2009 року

2. Цивільний кодекс України станом 20.01.2007 року

3. Господарський кодекс України станом на 20.01.2007 року

4. Закон України "Про захист від недобросовісної конкуренції" від 07. 06. 1996 року, прийнятий Верховоною Радою України.

5. Закон України "Про захист економічної конкуренції" від 11. 01. 2001 року, прийнятий Верховоною Радою України.

6. Закон України "Про Антимонопольний комітет України" від 26. 11. 1993 року, прийнятий Верховоною Радою України.

7. "Паризька конвенція про охорону промислової власності" від 25. 12. 1991 року.

8. Мандич Лідія "Господарські спори"

9. Левчун О. Захист торгових марок // Юрбізнес. - № 23/158 від 10.06.2008 року.

10. Мандич Лідія /Комітет проти "паразитуючої"конкуренції – Господарські спори /Юридична газета № 18(102) від 10.05.2007 року.

11. Рішенням АМК від 29.11.2002 року №348 – р