Смекни!
smekni.com

Біржові індекси як основні індикатори стану фондового ринку (стр. 2 из 4)

2. Індекс NasdaqNationalMarketComposite аналогічний NasdaqComposite з тією різницею, що складені на основі акцій з лістингу Національного ринку - однієї з двох частин ринку NASDAQ.

3. Індекс Nasdaq-100 складають нефінансові найбільші американські та іноземні компанії, що входять в лістинг NASDAQ, - виробники комп'ютерного "заліза" та "софту", телекомунікаційні компанії, роздрібні та оптові торгові фірми, а також компанії, пов'язані з біотехнологією. (До речі, компаній неамериканського походження на NASDAQ більше, ніж на AMEX і NYSE разом узятих.) Спочатку головним критерієм потрапляння у верхні рядки індексу був вага компанії, виражений у доларах США, - ринкова капіталізація, але в грудні 1998 р. була пророблена хитра "перебалансіровка", за якої ринкова капіталізація кожної компанії вже множилась на якийсь щокварталу переглядається ваговий коефіцієнт. Результатом цього нововведення, на думку наздаковцев, повинна була стати більш досконала диверсифікація. У результаті, наприклад, Microsoft поступається Cisco Systems, хоча за капіталізацією Microsoft в кілька разів перевершує останню.

4. Галузеві індекси враховують вид діяльності складових їхніх компаній. Наприклад, Nasdaq Financial-100 визначається на основі близько ста акцій фінансових компаній. Індекси Nasdaq Industrial, Nasdaq Transportation, Nasdaq Bank, Nasdaq Telecommunications, Nasdaq Insurance, Nasdaq Computer, Nasdaq Other Finance, Nasdaq Biotechnology характеризують курсові коливання акцій промислових і транспортних компаній, банків, телекомунікаційних, страхових та комп'ютерних компаній, фінансових небанківських установ, компаній, що працюють з біотехнологіями.

Індекс Нью-Йоркської фондової біржі (NYSEIndex). Цей індекс являє собою зважений за ринковою вартістю показник руху курсів акцій усіх корпорацій, що зареєстрували свої папери на Нью-йоркській фондовій біржі (NewYorkStockExchange), тобто, по суті, це показник являє собою середню ціну на акцію по всіх компаніях на Нью -йоркської фондової біржі, зважений за ринковою вартістю акцій кожної корпорації (з відповідними коригуваннями по факторах дроблення акцій, злиття і поглинання). На відміну від індексу Доу-Джонса, який виражається в пунктах, індекс NYSE виражається в доларах. Операції з опціонами за цим індексом здійснюються на самій Нью-йоркській фондовій біржі. Операції з ф'ючерсними контрактами здійснюються на Нью-Йоркській біржі ф'ючерсів, що є підрозділом Нью-йоркської фондової біржі.

Індекси Американської фондової біржі (AMEX). Американська фондова біржа публікує два основні індекси, які обчислюються на абсолютно різній основі. Основний ринковий індекс Американської фондової біржі (AMEXMajorMarketIndex) є простим середнім показником руху цін 20 провідних промислових корпорацій. Він був задуманий Американською фондовою біржею як своєрідного субститута промислового індексу Доу-Джонса. Хоча він розраховується і публікується Американською фондовою біржею, в його склад входять акції корпорацій, зареєстрованих на Нью-йоркській фондовій біржі. Примітно, що 15 з них є також компонентами промислового індексу Доу-Джонса. Операції з ф'ючерсами по цьому індексу здійснюються на Чиказької торгової біржі. Індекс ринкової вартості Американської фондової біржі (AMEX Market Value Index) обчислюється на принципово іншій основі: він є показником, зваженим за ринковою вартістю всіх випущених акцій тих корпорацій, які включені в нього як компоненти. Вперше він був опублікований у вересні 1973 року. Він включає в себе як компоненти більше 800 випусків акцій, що представляють цінні папери корпорацій всіх великих галузевих груп, зареєстрованих на Американській фондовій біржі, включаючи, крім звичайних акцій, американські депозитні свідоцтва і підписні сертифікати. З технічної точки зору він є унікальним в силу того, що при його розрахунку передбачається, що дивіденди у формі готівки, виплачувані по вхідних в його склад акціях, реінвестуються, і на цій основі вони відбиваються в індексі. Опціони по цьому індексу котируються на Американській фондовій біржі.

Сімейство індексів Рассела. Індекси Рассела розраховуються компанією Френка Рассела, Frank Russell Company. Серед найвідоміших: Russell 3000 Index відображає динаміку акцій 3,000 найбільших за ринковою капіталізацією американських компаній, на які припадає близько 98% вартості всього американського ринку акцій. Russell 1000 Index відображає динаміку акцій 1,000 найбільших компаній з Russell 3000 Index, на які припадає близько 92% сукупної капіталізації компаній, представлених в Russell 3000 Index. Russell 2000 Index відображає динаміку 2,000 більш дрібних компаній, представлених в Russell 3000 Index, на які припадає близько 8% сукупної ринкової капіталізації компаній з Russell 3000 Index. Value Line Composite Зважений за ціною індекс як протилежність індекс, зважений за капіталізацією. Деякі вважають, що даний індекс дає краще уявлення про ефективність інвестицій, тому що окремі акції не перешиває в ньому, і більшість індивідуальних інвесторів не будують свій портфель з зважуванням за ринковою капіталізацією.

У Франції сновними фондовими індексами є CAC-40 і CACGeneral. САС 40 розраховується за 40 акціями найбільших емітентів, що торгуються на Паризькій фондовій біржі. Ф'ючерсний контракт на даний індекс, можливо, є найбільш популярним і торгуються ф'ючерсних контрактом у всьому світі. САС General розраховується за акціями 250 емітентів.

Німеччина. Основним фондовим індексом є DAX 30, що охоплює 30 найпопулярніших акцій (на основі торговельної статистики за 3 останні роки) на Франкфуртській біржі. Індекс зважений за ринковою капіталізацією. За результатами торгів в електронній системі розраховується індекс Xetra DAX, він практично збігається з DAX 30. Проте електронна сесія довший, тому ціни закриття можуть істотно відрізнятися. Розраховуються також DAX 100 і композитний індекс CDAX по 320 акцій.

Великобританія представлена FT-SE 30 ShareIndex, FinancialTimesIndustrialOrdinaryShareIndex вперше почав публікуватися в 1935р. і охоплює акції 30 промислових і торгових компаній. Розраховується як середня геометрична, що отримується шляхом множення курсів акцій 30 з вибірки і подальшого вилучення з твору кореня 30-го ступеня. FT-SE 100 - найбільш поширений індекс у Великобританії, широко відомий як 'footsie' (Футсі 100). Являє собою зважений арифметичний індекс, що розраховується на базі 100 найбільших за ринковою капіталізацією компаній Великобританії на щохвилинної основі. На компоненти "Футсі" припадає близько 70% загальної капіталізації фондового ринку Великобританії. FT-SE Mid 250 - індекс акцій компаній із середньою капіталізацією, на які припадає приблизно 20% ринку Великобританії. Це наступні 250 компаній після сотні найбільших, що входять в індекс FT-SE 100. Розраховується з грудня 1985р.

Головний фондовий індекс Японії - Nikkei (скорочене від словосполучення "nihonkeizai" - "nihon" по-японськи Японія, а "keizai" - "фінанси, економіка"). У його вибірку входять 225 акцій, що торгуються на Токійській фондовій біржі. Це середньоарифметичним незважених індекс, що розраховується за тією ж методикою, що DJIA. Друкується з 1950р. Другий досить популярний індекс - Topix, що розраховується з 1968р. по всіх акцій, що торгуються на 1-ій секції ТФБ. Індекс JPN є модифікованим зваженим за ціною індексом, що відображає динаміку 210 звичайних акцій, які активно торгуються на Токійській фондовій біржі і представляють великий зріз всіх галузей японської економіки. JPN тісно пов'язаний, але не ідентичний індексу Nikkei.

Найбільш відомий індекс Торонтському біржі TSE 300, зважений за розміром капіталізації й охопив 14 секторів економіки.

Гонконг - найбільш відомий індекс - зважений за ринковою капіталізацією індекс Гонконгської фондової біржі HangSengIndex, що розраховується по акціях 33 компаній, капіталізація яких становить близько 70% загальної капіталізації ринку. До складу індексу входять компанії 4 секторів: торгівля і промисловість, фінанси, комунальні послуги, земельна власність.

Перераховані вище індекси хоч і є основними і найбільш значущими не тільки для своїх національних економік, а й для всього світового господарства в цілому, але представляють лише невелику частку з усіх використовуваних біржових і позабіржових котирувальних індексів. Індекси є динамічною економічною категорією, розвиваючись і вдосконалюючись разом зі змінами у світовій економіці. Безумовно створення і використання індексів дозволило активізувати торгівлю цінними паперами в кілька разів, а отже, підвищити інвестиційну активність економік як розвинених, так і держав, що розвиваються. Сучасний аналіз фондових ринків в основних своїх положеннях грунтується на аналізі біржових індексів. Саме така відкрита гра, що дозволяє створити рівні передумови для успішного прогнозу та здійснення біржової діяльності як для великих, так і для молодих і небагатих інвесторів.

2. Еволюція та сучасні тенденції фондових індексів в Україні

В умовах ринкових відносин велике значення для регулювання національної економіки та раціонального перерозподілу інвестиційних ресурсів має розвиток фондового ринку в Україні, який значною мірою залежить від соціально-економічних змін в країні як передумов для розширення його послуг.

Розвиток біржового ринку є індикатором лібералізації економіки та успішного проведення ринкових реформ, створює важливий компонент сучасного механізму економічного регулювання, надає економіці певної гнучкості й мобільності, забезпечуючи можливість швидкого переливу ресурсів із одних галузей в інші та здійснення структурної перебудови виробництва.

Вітчизняний фондовий ринок було створено за дуже короткий період часу. Упродовж 1995-1998 років ринок швидко нарощував обсяги. Цей етап характеризується значним кількісним і якісним зростанням фондового ринку України. Каталізатором цього процесу можна вважати такі фактори, як прискорення темпів приватизації, зростання сектору державних цінних паперів з надзвичайно високою дохідністю, високі темпи інфляції та фіксований валютний курс, що стимулювало приплив грошей нерезидентів, схильних до ризику. У період фінансової кризи 1997-1998 років відбувався масовий вихід іноземного капіталу з фінансового ринку, і лише з 2000 року ринок знову почав нарощувати обсяги.